Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Σε κατάσταση ομηρίας 71.000 συνταξιούχοι


Για κοροϊδία καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι συνταξιούχοι, που δηλώνουν ότι ξέχασε τις υποσχέσεις που έδωσε πριν και μετά τις εκλογές, για τη φορολόγηση των αναδρομικών τους, αφήνοντας ακόμα και μικροσυνταξιούχους σε απόγνωση.

Πρόκειται για περίπου 71.000 συνταξιούχους, που έχουν φορτωθεί δυσβάσταχτα χρέη, από τους φόρους που άδικα επιβλήθηκαν στα αναδρομικά τους και μέχρι να διορθωθεί το λάθος της κυβέρνησης παραμένουν όμηροι του υπουργείου Οικονομικών. Αναδρομικά που έλαβαν με καθυστέρηση έως 5 ετών.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους συνταξιούχους, οι οποίοι όμως, δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος, που θα έπρεπε να είχε παραγραφεί. Οι συνταξιούχοι ζητούν την άμεση διαγραφή του φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις θέσεις των συνταξιούχων έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζήτησαν να πραγματοποιηθούν οι σχετικές αλλαγές. Ακόμα και βουλευτής της ΝΔ τοποθετήθηκε υπέρ της παραγραφής των ετών, όμως σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.) αυτό απλά ενίσχυσε το αίσθημα των συνταξιούχων ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών όμως, τους εμπαίζουν.

Τώρα, οι συνταξιούχοι ξεκαθαρίζουν ότι θα ακολουθήσει «αγώνας μέχρι τέλους για την τελική δικαίωση», ενώ τις επόμενες μέρες προανήγγειλαν ανακοινώσεις που θα κωδικοποιούν με ακρίβεια τον τρόπο της αντίδρασης των θιγόμενων απέναντι στην κατάφωρη αδικία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση θα δώσει τη λύση

«Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να δώσει λύση στο πρόβλημα με τη φορολόγηση των αναδρομικών των συντάξεων και το κάνουμε πράξη» ανέφερε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση «αποκαθιστά αυτή την άνιση και άδικη αντιμετώπιση που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε συγκεκριμένους συνταξιούχους, και αυτοί μπορούν, είτε να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά με αίτησή τους, είτε αυτό να γίνει από την ίδια την ΑΑΔΕ, παρέχοντας στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ, για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στις χρήσεις στις οποίες πράγματι ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν». Ακόμη, προσέθεσε ότι «δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, χωρίς χρονοβόρες ελεγκτικές διαδικασίες».

Για το αν υπάρχει «ζήτημα παραγραφής», εξήγησε ότι με βάση διάταξη του άρθρου 140 παράγραφος 1 του ν.4270/2014 για το δημόσιο λογιστικό, η παραγραφή δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση των συνταξιούχων. Και επέμεινε πως «η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση, είναι η μόνη που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι».

Από το ΚΙΝΑΛ ο Μιχάλης Κατρίνης, επέμεινε πάντως μέχρι τέλους, ότι θα έπρεπε να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από όλες τις άδικες επιβαρύνσεις, καθώς, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, τελικά δεν αίρονται οι επιβαρύνσεις του 20% στους συνταξιούχους. Γι΄ αυτό και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε και το σχετικό άρθρο.

ΕΝΔΙΣΥ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει 71.000 συνταξιούχους

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δείχνει τα δόντια της». Επιτίθεται σε 71.000 συνταξιούχους, ζητώντας χιλιάδες ευρώ για παραγεγραμμένα έτη».

Ρωτούν γιατί δεν έχει γίνει νομοθετική παρέμβαση, όταν η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τόσα νομοσχέδια μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «το υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε και δεν έλυσε το πρόβλημα για 71.000 συνταξιούχους και την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν από τις συντάξεις τους. Στον νόμο για τις μικροπιστώσεις, που μόλις χθες ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν ενσωματώθηκαν οι απαραίτητες αλλαγές έτσι ώστε να φύγει ένα άδικο χρέος από τις πλάτες χιλιάδων συνταξιούχων. Εκτός αν ευθύνονται οι συνταξιούχοι που έλαβαν τα αναδρομικά τους με τέσσερα και πέντε έτη καθυστέρηση και τώρα πρέπει να πληρώσουν και φόρο γι’ αυτό! Το πρόβλημα παραμένει και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε απόγνωση…».

Επίσης, δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες. Όπως εξηγούν, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκαν έγκαιρα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) για το γεγονός ότι φορολογήθηκαν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που έλαβαν. Το ΕΝΔΙΣΥ κλήθηκε και παρέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όλα εκείνα τα επιχειρήματα που αναδεικνύουν την κατάφωρη αδικία».

Ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο στα εξής σημεία. 1) Να απαλειφθεί το 20% των προστίμων και των προσαυξήσεων, 2) να απαλειφθούν πλήρως οι απαιτήσεις για τα έτη 2010, 2011 και 2012 που αφορούν ποσά τα οποία εκ του νόμου έχουν παραγραφεί και 3) να αποδοθούν ή να συμψηφιστούν (με ρύθμιση) ποσά που έχουν καταβληθεί από συνταξιούχους, οι οποίοι πριν από την ψήφιση του νόμου, προέβησαν σε εξόφληση μέρους ή του συνόλου της οφειλής τους προς την Εφορία.

Πότε πληρώνονται αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές

Η καταβολή των αναδρομικών θα ξεκινήσει από τις 9 Ιουλίου και αφορά πέντε κατηγορίες συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 θα γίνει η καταβολή αναδρομικών Οκτωβρίου 2019 - Μαΐου 2020 σε 235.233 δικαιούχους. Από τα 21 Ταμεία που αφορούν οι επιστροφές υπάρχουν και αναδρομικά που φτάνουν σε μέσο όρο στα 1.894 ευρώ, καθαρά μετά τον φόρο, που σημαίνει ότι στα εν λόγω Ταμεία (κυρίως τραπεζών) θα πληρωθούν και αναδρομικά πάνω από τον μέσο όρο με ποσά ακόμη και 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η μεσοσταθμική αύξηση που δόθηκε στις 2 Ιουνίου φτάνει στα 99,57 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Τα ποσά που θα δουν οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους είναι συνολικά 1.600 ευρώ για τους τραπεζοϋπάλληλους των πρ. Τραπεζών Πίστεως και Εμπορικής και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του τ. ΟΑΕΕ. Ήδη πήραν κοντά στα 200 ευρώ μεικτά.

Συνολικά 1.200 ευρώ θα πάρουν ναυτικοί του τ. ΚΕΑΝ και ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ που πήραν 150 ευρώ μεικτά. Συνολικά θα πάρουν 1.040 ευρώ εμποροϋπάλληλοι και δικηγόροι που πήραν κοντά στα 130 ευρώ μεικτά.

800 ευρώ αναδρομικά θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ), συμβολαιογράφοι και τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. ΕΤΒΑ που πήραν κοντά στα 100 ευρώ.

400-800 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοπνευματοποιίας και Ζυθοποιίας, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Προσωπικό Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων που πήραν 50 έως 100 ευρώ μεικτά.

Τέλος, αναδρομικά 400 ευρώ θα λάβουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία, τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Αγροτικής Τράπεζας, μηχανικοί, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τεχνικοί Τύπου που πήραν έως 50 ευρώ.

Στις 22 Ιουλίου 2020 (Tετάρτη) θα γίνει η καταβολή αναδρομικών Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2018 για το ΛΕΠΕΤΕ και Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2018 για τον ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ. Ειδικότερα πρόκειται για 16.000 συνταξιούχους που λάμβαναν τη σύνταξή τους από τον λογαριασμό του ΛΕΠΕΤΕ και έμειναν απλήρωτοι για έως και 10 μήνες το 2018.

Τέλος, τον Οκτώβριο θα καταβληθούν εφάπαξ και τα αναδρομικά 12 μηνών κύριων συντάξεων έως 80 ευρώ, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη αφού αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα θα καταβληθούν τον προηγούμενο μήνα οι νέες αυξημένες κύριες συντάξεις για συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020). Η αύξηση κινείται από 12 έως 252 ευρώ μηνιαίως ενώ σε ότι αφορά τα αναδρομικά 12 μηνών θα κυμανθούν από 144 ευρώ ως 3.024 ευρώ.

https://kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom