Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Τήνος: Άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ και συλλήψεις σε κινητοποίηση κατοίκων κατά των ανεμογεννητριών (φωτο & βίντεο)



Τις κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής, τα γνωστά ΜΑΤ, βρήκαν απέναντί τους οι κάτοικοι στην Τήνο, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την συνέχιση των εργασιών τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση Πράσα του νησιού.

Οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει το δρόμο και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους κατοίκους για να περάσουν τα μηχανήματα και να συνεχιστούν οι εργασίες.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση, καθώς η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, από την οποία δεν γλίτωσαν ούτε νεαρές κοπέλες που βρέθηκαν στο σημείο, ούτε και ηλικιωμένοι, ένας εκ των οποίων σωριάστηκε στο έδαφος.
Δείτε αμοντάριστα πλάνα
Αντίδραση από το Δήμο Τήνου
Στο μεταξύ, με έγγραφό του προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της αστυνομίας, ο δήμαρχος Τήνος Ιωάννης Σιώτος ζητά την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων ώστε να περιφρουρηθεί η ηρεμία στο νησί, ενώ παράλληλα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις σκηνές βίας.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των μηχανημάτων, με εντολή του εισαγγελέα Σύρου είχε αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τα μεγαλύτερα χωριά, με αποτέλεσμα να «κοπεί» το νησί στα δύο.
Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις κατοίκων.
Το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ, ενώ μετά τις σημερινές εικόνες που θεωρούνται πρωτοφανείς για τα δεδομένα, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η δυναμικότερη κινητοποίηση του πληθυσμού.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος.
Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, Καρδιανή και Υστέρνια, θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.
Επίσης, καταγγέλλουν την εταιρεία ότι έχει καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της.
Σημειώνεται ότι ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Τήνου και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει ταχθεί κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών και ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο.
Σημειώνεται ότι η κίνηση της εταιρείας σε συνεννόηση με την αστυνομία, να επανεκκινήσει τις εργασίες εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και καραντίνας, εξόργισε πολλούς κατοίκους,που θεώρησαν – όχι άδικα- ότι γίνεται εκμετάλλευση των μέτρων υγειονομικής προστασίας για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις τους.
ΚΚΕ: Να σταματήσει τώρα η καταστολή και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που έστειλε η κυβέρνηση στην Τήνο
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το γραφέιο τύπου του ΚΚΕ, με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κατηγορεί και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς επί κυβέρνησής του είχε αδειοδοτηθεί η επένδυση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
''Η κυβέρνηση αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο νησί για αυτό το λόγο.
Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Τήνου και των άλλων νησιών των Κυκλάδων, που αντιπαλεύουν την πολιτική που, αντί να εξασφαλίσει επαρκή και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά το άγριο χτύπημα των διαδηλωτών από την αστυνομία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας την καταστολή και ζητώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί.
20/5/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ''
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom