Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΑΓΡΙΝΙΟ: Φωτορεπορτάζ από το μνημόσυνο του Δήμου για τους 120 εκτελεσθέντες στην Αγία Τριάδα τη Μ. Παρασκευή του 1944 (φωτο)


Πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο μετά τις 10:00 το πρωί το επίσημο μνημόσυνο για τους 120 εκτελεσθέντες την Μεγάλη Παρασκευή του 1944 στο Μνημείο των Πεσόντων στην Αγία Τριάδα Αγρινίου. Η εκδήλωση
οργανώθηκε από τον δήμο Αγρινίου και την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του επίσημου μνημόσυνου στη μνήμη των 120 πατριωτών, συνεχίστηκε με την επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας και ακολούθησε ομιλία του Αντιδημάρχου Αγρινίου κ. Χρήστου Ζαρκαβέλη,ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας: «Tο Αγρίνιο πρόσφερε θυσία στο βωμό της λευτεριάς της πατρίδας 120 από τα παιδιά του. Το παράδειγμα των αγωνιστών της ανεξαρτησίας είναι μια διαρκής έμπνευση για τις νεότερες γενιές, αρκεί να διδασκόμαστε. Κλείνω ευλαβικά το γόνυ στους αδικοχαμένους ήρωες της Μεγάλης Παρασκευής του 1944».

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμος Πρέβεζας,με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νικόλαο Γεωργάκo,τιμώντας τους 23 εκτελεσθέντες Κρυοπηγήτες, που έπεσαν θύματα του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του.

Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων από τον υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση,τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου,τον Δήμαρχο Πρέβεζας,νυν και πρώην βουλευτές, μέλη της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπους των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Η κ. Γιούλη Μαρούση ανάγνωσε το ποίημα του Πάνου Χατζόπουλου «Στου κρανίου τον τόπο» και απόσπασμα από το ποίημα του Σωκράτη Κυλάφη «Θυσία».

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.

Δείτε φωτο από την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους 120:




























Διαβάστε σχετικά:
Η εκτέλεση των 120 τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom