Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η δήλωση της ημέρας από τον Γ. Στουρνάρα: "Οι κεντρικές τράπεζες προστατεύουν την εργατική τάξη"!!!


«Οι κεντρικές τράπεζες προστατεύουν την εργατική τάξη»! Η φράση ανήκει στον Γιάννη Στουρνάρα και καταγράφηκε κατά την ακρόασή του στη Βουλή για τον διορισμό τα επόμενα 6 χρόνια στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αιτιολογώντας την άποψή του του αυτή τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες συγκρατούν με τις νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζουν τον πληθωρισμό ο οποίος πρωτίστως επηρεάζει τους μισθούς.Για τον λόγο αυτό πλήττει κυρίως τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Στουρνάρας μέσω… Τσώρτσιλ: Μόνη λύση ο καπιταλισμός

Παράλληλα δήλωσε θιασώτης του καπιταλισμού λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Τσώρτσιλ είχε πει ότι ο καπιταλισμός είναι χείριστος θεσμός. Αλλά μπορείτε να μου πείτε κάποιον καλύτερο;».

Τόνισε πως «δεν υπάρχει δυστυχώς άλλο σύστημα από το καπιταλιστικό». Σημείωσε πάντως πως «επιδέχεται διορθώσεις. Ξεχωρίζω τις σκανδιναβικές χώρες και τον Καναδά που μπορούν και συνδυάζουν την κοινωνική δικαιοσύνη με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Προβλέψεις προσαρμογής 5%

Πάντως νωρίτερα έκανε τις προβλέψεις του, σχετικά με την ύφεση και την ανάπτυξη την ερχόμενη διετία. Εκεί προδιέγραψε ότι ο …καπιταλισμός μάλλον θα πέσει στις πλάτες των εργαζομένων (που κατά τα άλλα προστατεύουν οι κεντρικές τράπεζες). ¨

Όπως δήλωσε η ύφεση το 2020 θα είναι 6% και το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη 5.5%, υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως σε προοπτική διετίας …δεν θα πάθουμε και τίποτε. Παρ’ όλα αυτά αναφερόμενος στη συνέχεια στις δημοσιονομικές επιδόσεις δήλωσε ότι θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 3% και το 2021 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2%! Διευκρίνισε, δε, ότι δεν πρόκειται για προβλέψεις αλλά για σενάρια.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 5% μέσα σε μία διετία! Οπότε, εκτός από την οικονομική κρίση που θα επιφέρουν οι πολιτικές που ακολουθούνται λόγω πανδημίας, θα έχουμε μία προσαρμογή της τάξης του 5%, μεγαλύτερη δηλαδή από πολλά «μνημονιακά» χρόνια.

Η συνταγή θα είναι γνωστή: Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν» τονίζοντας ότι θετικό θα ήταν να δοθεί έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με τις χρήσεις γης και τα πολεοδομικά ζητήματα, αλλά και σε θέματα που αφορούν την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Τέλος αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να απαλλαγεί από αυτά. Διέβλεψε μάλιστα ότι στο μέλλον μπορεί να εφαρμοστεί ένα σχέδιο δημιουργίας bad bank το οποίο όμως θα εφαρμοστεί μόνον εφόσον λυθεί το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Στουρνάρα τάχθηκε η Ν.Δ και το ΚΙΝ.ΑΛ. Κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση. Παρών ψήφισε το ΚΚΕ.
https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom