Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Περιβαλλοντική «βόμβα» στη Δραπετσώνα: Οι εξελίξεις και οι δεσμεύσεις Χατζηδάκη (βίντεο)


Τα αποτελέσματα των ερευνών και τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών για την περιβαλλοντική κατάσταση στη Δραπετσώνα αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων.Αυτό δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μετά την δημοσιογραφική έρευνα του MEGA για την περιβαλλοντική «βόμβα» στην περιοχή.

Μετά την έρευνα του MEGA και του Χάρη Καρανίκα για το μεγάλο ζήτημα της περιβαλλοντικής «βόμβας» όπως εξελίσσεται για τη Δραπετσώνα η βιομηχανική δραστηριότητα στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, ο υπουργός Περιβάλλοντος αναγνώρισε το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι μόλις βγουν τα αποτελέσματα θα ληφθούν αποφάσεις.

Ο κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται εδώ και χρόνια προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή οι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την υγεία τους βιομηχανικές εγκαταστάσεις… Περιφέρεια και Δήμος ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Όπως καταγγέλλει η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η δυσοσμία δεν υποχώρησε ούτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας - οπότε και η κυκλοφορία αυτοκινήτων και πλοίων ήταν δραματικά μειωμένη - αναγκάζοντας τους κατοίκους να κλείσουν τα παράθυρα και τον Δήμο να κλείσει σχολεία…

Το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα το χρονικό της υπόθεσης με τρεις ημερομηνίες σταθμό.

-Το 2012 όταν οι εγκαταστάσεις αποκτήθηκαν από την Οil Οne.

-Το 2014 όταν η περιοχή μετατράπηκε από περιοχή ανάπλασης σε περιοχή «μητροπολιτικής παρέμβασης» και το 2018, όταν ψηφίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας των βιομηχανιών για ακόμα 20 χρόνια.

Οι πολίτες ζητούν να απομακρυνθούν οι επιβαρυντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις από την περιοχή τους και να μετατραπεί ο χώρος των Λιπασμάτων σε κέντρο αναψυχής και πολιτισμού σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς βρίσκονται σε αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων… για να δουν αν η πολιτεία τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Χατζηδάκης στο MEGA: Αναμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων για τη Δραπετσώνα


Στο μεγάλο ζήτημα της περιβαλλοντικής «βόμβας» στην οποία εξελίσσεται για τη Δραπετσώνα η βιομηχανική δραστηριότητα στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Όπως είπε, «το θέμα περιήλθε σε γνώση μας πρόσφατα. O δήμαρχος τηλεφώνησε και αμέσως κανονίστηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Κ. Αραβώση στην οποία συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας».

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα να αποσταλεί ένα κλιμάκιο επιθεωρητών για να γίνει έλεγχος στην περιοχή και «αυτές τις ημέρες περιμένουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου».

Παράλληλα έχουν παραγγελθεί και μελέτες από την Περιφέρεια. Ολα αυτά τα επιστημονικά στοιχεία θα συνεκτιμηθούν και «θα γίνει ό,τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν τέτοια θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και τον φόβο ότι οι αποφάσεις μπορεί να μετατεθούν για τις καλένδες, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως ο Κ. Μητσοτάκης είχε συμπεριλάβει την συγκεκριμένη περιοχή στα πέντε μεγάλα σχέδια αναπλάσεων που είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές του δηλώσεις. «Η κυβέρνηση μένει στην ίδια γραμμή και θα προχωρήσει με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου και τις επιταγές της νομοθεσίας σε σχέση με το περιβάλλον» διαβεβαίωσε.

Σχετικά με την στήριξη του αεροπορικού κλάδου- που αφορά όχι μόνο την Aegean αλλά και πολλές ακόμη εταιρίες- ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση εξέτασε στα δεδομένα και ανακοίνωσε το συγκεκριμένο πακέτο. Στόχος είναι να επιβιώσει ο κλάδος και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι θα είναι «περίπου δύο ΕΣΠΑ» και ανέλυσε τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι περισσότεροι πόροι από το Ταμείο: οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, οι πράσινες μεταφορές και η απολιγνιτοποίηση.

Στο μεταξύ ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και σε παρέμβαση που έκανε μέσω της εκπομπής ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης. Ο κ. Αδαμίδης στο μήνυμα του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι κάθετα αντίθετοι στην «βίαιη απολιγνιτοποίηση» γιατί θα φέρει τεράστια προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού στη χώρα αλλά και μαρασμό σε Μακεδονία-Αρκαδία.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον κ. Αδαμίδη ότι βρίσκεται «σε απόλυτη δυσαρμονία» με αυτά που γίνονται στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πράσινη ανάπτυξη και επισήμανε ότι θα υπάρξει τέτοια οικονομική στήριξη σε αυτές τις περιοχές που «θα αλλάξει πλήρως η εικόνα τους».

Τέλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της ΔΕΗ για το οποίο «δεν θα πληρώσουν λεπτό οι φορολογούμενοι ή τα ασφαλιστικά ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: