Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: 168 οι νεκροί, 3 τα νέα κρούσματα, συνολικά (βίντεο)


Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας έγινε  σήμερα σε ζωντανή μετάδοση από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τον κ. Νίκο Χαρδαλιά.



Ανακοινώθηκαν 3 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2853 συνολικά,εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. 21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι,των οποίων η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 8 (38%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 168 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

Την περιοχή της μύτης προσβάλλει  πρώτα ο ιός

Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πείραμα που έγινε το οποίο απέδειξε ότι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει αντισώματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη φορά που νόσησαν.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει για το εμβόλιο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, αναφερόμενος στο πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου αναφέρθηκε σε κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Από τις 13 Μάιου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2236 επιβάτες τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.


Στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος και στη χθεσινή αποκάλυψη του σχεδίου της Ελλάδας για τον τουρισμό, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει σταδιακά:

  • Στις 25 Μαΐου θα επιτρέπεται το yachting.
  • Την 1 Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία.
  • Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταλύματα και η Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται ταξιδιώτες.
  • Την 1 Ιουλίου θα γίνει πλήρη απελευθέρωση για τους ταξιδιώτες στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εξαιρεθούν ταξιδιώτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού. Ο κατάλογος των χωρών που δεν θα μπορούν να αποστείλουν τουρίστες θα ανακοινωθεί σύντομα.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος όλων των ταξιδιωτών με ερωτηματολόγια και δειγματοληπτικά τεστ.

Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων προς την Ελλάδα και τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2236 επιβάτες.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έφτασαν 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν τράνζιτ από πιο βαριά πληγείσες χώρες. Τα τεστ όλων τους ήταν αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom