Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: 163 οι νεκροί, 15 τα νέα κρούσματα, 2834 συνολικά (βίντεο)


Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας έγινε εκτάκτως σήμερα σε ζωντανή μετάδοση από τον κ. Χατζηγεωργίου Δημήτρη και τον κ. Νίκο Χαρδαλιά.



Ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2834 συνολικά,εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 90 έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στη χώρα μας ανήλθε στους 163, οι 46 ήταν γυναίκες (28,2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ελέγχθηκαν 128.525 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε ξεχωριστή αναφορά στις ευπαθείς ομάδες λέγοντας χαρακτηριστικά. «Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κορονοϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χωρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως… «πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια. Ταυτόχρονα πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Ειδικά μέρες που έχει καύσωνα θα πρέπει να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα τους, να πίνουν νερά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Δεν μπορεί σε κάθε λεωφορείο να υπάρχει ένας αστυνομικός


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για το νέο κορονοϊό, αναφέρθηκε στις εικόνες από το λεωφορείο στην παραλιακή που ήταν γεμάτο (στοιβαγμένο για την ακρίβεια) κόσμο.

Όπως είπε, είναι υπόθεση όλων μας ακόμα και των οδηγών των λεωφορείων, να τηρούνται τους κανόνες. “Δε μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε λεωφορείο” είπε χαρακτηριστικά…

“Η δεύτερη φάση εξελίσσεται ομαλά. Η εικόνα από τις εκκλησίες ήταν πολύ καλή… Θετικός είναι ο απολογισμός και από τις παραλίες με κάποιες εξαιρέσεις…” συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε πως συνεχίζεται ομαλά η επαναφορά στην κανονικότητα, με την πρώτη μέρα επιστροφής των πιστών στους ναούς να γίνεται χωρίς πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στις εκκλησίες αλλά και στις παραλίες τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

Κάποιες εξαιρέσεις, όπως οι εικόνες συνωστισμού σε λεωφορεία δεν είναι ο κανόνας, και όπως ανέφερε ο ίδιος δεν είναι μόνο δουλειά της κυβέρνησης να τηρούνται τα μέτρα. Πρέπει να δείξουν όλοι, οδηγοί και πολίτες, υπευθυνότητα.


Αλλάζουν όλα στις μετακινήσεις – Πώς θα ταξιδεύουμε από τη Δευτέρα

Ανοίγουν και οι μετακινήσεις τη Δευτέρα (18.05.2020) κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Επισήμανε πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα ταξίδια στην Κρήτη και η πρόσβαση στην Ευβοια.

Σχετικά με τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα ΚΤΕΛ τα ταξίδια θα γίνονται με την πλήρωση των θέσεων στο 50%.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, ενώ ενθαρρύνεται η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών όπου είναι εφικτό.

Επέμεινε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τους χώρους αναμονής.

Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.

Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.

Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom