Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Τα παιδιά της Υεμένης ή ένα διυλιστήριο αξίζουν περισσότερo;


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 10.000 ανθρώπων που σκοτώνονται από αεροπορικές επιθέσεις και δέσμη πυραύλων που αχρηστεύουν εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαίου για λίγες ημέρες;

Την απάντηση δίνει η απειλητική δήλωση του προέδρου Τραμπ: «Δεν θα ανεχθούμε απειλή εναντίον της αγοράς πετρελαίου».

Για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ο λαός της Υεμένης έχει δεχθεί αδιάκοπους βομβαρδισμούς που τον έχουν οδηγήσει πίσω στους Σκοτεινούς Χρόνους, από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, την οποία ανεφοδιάζουν με νέα όπλα συνεχώς οι ΗΠΑ.

Σαράντα επτά ψαράδες εδώ, 137 πενθούντες σε κηδεία εκεί, οι συμμετέχοντες σε γαμήλιο πάρτι, αλλά κυρίως μέσα σ΄έναν χρόνο 443 παιδιά, είναι πραγματικά τραγικός απολογισμός εγκληματικών βομβαρδισμών.

Τετρακόσια σαράντα τρία παιδιά! Σαράντα τέσσερα από αυτά τα παιδιά βρίσκονταν σε λεωφορείο για καλοκαιρινό σχολικό ταξίδι στη Σαάντα όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από πύραυλο τον Αύγουστο του 2018.

Βίντεο από το κινητό ενός από τα αγόρια τους έδειχνε να γελούν και να παίζουν στο λεωφορείο λίγο πριν δεχτεί το φονικό πλήγμα.

Ανάλυση στα συντρίμμια από το σχολικό λεωφορείο έδειξε ότι η βομβίδα 227kg που κατευθύνεται με λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν κατασκευής Lockheed Martin και πωλήθηκε στη Σαουδική Αραβία ως μέρος των δισεκατομμυρίων δολαρίων των αμερικανικών εξαγωγών όπλων.

Όταν την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντούσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ουδεμία αναφορά έγινε για εκείνα τα παιδιά που έχασαν με αυτό τον τρόπο τη ζωή τους.

Αλλά ενώ η Αμερική, για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και το πολιτικο-οικονομικό κεφάλαιο στο εσωτερικό της, συνεχίζει να ενισχύει τη Σαουδική Αραβία με όπλα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν παιδιά, θα περιμέναμε κάτι άλλο να πει ο Pompeo.

Ο θάνατος των παιδιών δεν κρίθηκε αρκετά σημαντικός για τον κορυφαίο διπλωμάτη της Αμερικής να αναφερθεί στον de-facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου τα αεροπλάνα ήταν υπεύθυνα για το έγκλημα.

Αντίθετα, η απώλεια 5.7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα - περίπου το πενήντα τοις εκατό της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και το 5% της παγκόσμιας καθημερινής παραγωγής - λέγεται ότι προκάλεσε τη "μεγαλύτερη διαταραχή στην ιστορία".

Το σίγουρο είναι πως Σίγουρα, η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου για μια δεκαετία, 14 τοις εκατό, και ένα δυστυχισμένο μέλλον για τους ταξιδιώτες με την πρόβλεψη αύξησης των αεροπορικών ναύλων του 15 τοις εκατό.

Κι όμως όλα αυτά δίχως ένα νεκρό άτομο, ουδένα τραυματία.
Και, αφού μέχρι την Τετάρτη ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η μισή παραγωγή πετρελαίου που είχε πληγεί είχε επανακτηθεί.

Ουδεις αρνείται πως η επίθεση στα διυλιστήρια πετρελαίου Saudi-Aramco δεν πρέπει να καταδικαστεί. Φυσικά θα έπρεπε.

Αλλά αυτό που είναι επαίσχυντο και καταθλιπτικό είναι το πώς η προοπτική της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς που τίθεται σε αταξία για λίγες μέρες μετρά πολύ περισσότερο από έναν τετραετή πόλεμο που προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Οι συνέπειες της σύγκρουσης στην Υεμένη, έχουν αφήσει εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 85.000 παιδιών, που αντιμετωπίζουν ασθένειες και βρίσκονται στο χείλος της πείνας.

Πού είναι η καταδίκη της Αμερικής; Πού είναι η οργή; Ποιος είναι ο κόσμος που έρχεται όταν μια ταλάντευση στις αγορές πετρελαίου θεωρείται πολύ πιο σημαντική από χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώνονται καθώς πέφτουν αθώα θύματα στην καθημερινότητά τους;

Βρέθηκε μόλις ένας μοναχικός διαδηλωτής, ο Bryce Druzin, 34 ετών, ο οποίος ψέκασε ζωγραφίζοντας τη λέξη «Υεμένη» με κόκκινο αίμα στο προηγμένο τεχνολογικό κέντρο της Lockheed Martin στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, λίγο μετά την ημερομηνία της σφαγής.

Η ανθρώπινη ζωή πρέπει πάντα να έχει μεγαλύτερη σημασία από την τιμή του πετρελαίου.

"Newsweek"
από http://www.styx.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom