Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

«Green Your Move»: Ο πρώτος οικολογικός πλοηγός μετακίνησης (βίντεo)

Η καινοτόμα εφαρμογή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με 4.000 ήδη χρήστες!

Το περιβάλλον, η τεχνολογία και η επιστήμη βρίσκονται ενταγμένα στον πρώτο οικολογικό πλοηγό μετακίνησης με την ονομασία Green Your Move, μια καινοτόμα εφαρμογή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει μέχρι
σήμερα 4000 χρήστες και εντυπωσίασε το κοινό στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σκοπός της εφαρμογής είναι να «ξυπνήσει» την οικολογική συνείδηση των πολιτών, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews ο κ. Γιώργος Σαχαρίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εμπνευστής της εφαρμογής Green Your Move τόνισε πως η εν λόγω εφαρμογή προσπαθεί να αλλάξει τη νοοτροπία του κόσμου σε ότι αφορά τη μετακίνησή του.


«Είναι ο πρώτος ελληνικός οδηγός για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μπορούμε εύκολα και ανέξοδα να τον κατεβάσουμε στο κινητό μας ή να το χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή μας. Ουσιαστικά πάμε σ’ ένα χάρτη βάζουμε δύο σημεία και ο πλοηγός μας λέει πως θα πάμε από ένα σημείο στο άλλο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίνοντάς μας μία συνδυαστική μετακίνηση με αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα μας δείχνει και το ανθρακικό μας αποτύπωμα, δηλαδή ποιο είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θα παραχθεί με τα μέσα μεταφοράς, σε αντιδιαστολή με το αυτοκίνητο που είναι πολλές φορές περισσότερο απ’ ότι είναι τα μέσα μεταφοράς», εξήγησε ο κ. Σαχαρίδης.

Εύκολη, γρήγορη και οικολογική μετακίνηση

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και είναι πολύ απλή στη χρήση της. Για παράδειγμα, αν θέλει κανείς να μετακινηθεί από το Βόλο στην Αθήνα, βάζει τις δύο αυτές πόλεις ως εκκίνηση κι ως αφετηρία. Το Green Your Move θα βγάλει εναλλακτικές διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και το ανθρακικό αποτύπωμα κάθε μεταφοράς.

Μάλιστα, αναφέρονται και όλες οι ώρες δρομολογίων των αστικών λεωφορείων, οι στάσεις που υπάρχουν, ποια στάση εξυπηρετεί τον προορισμό μας κτλ.

Πλοήγηση σε 12 ελληνικές πόλεις και σε χώρες της Ευρώπης

Το Green Your Move είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Xρηματοδοτικό εργαλείο Life, αλλά και από το Πράσινο ταμείο και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Αυτή την περίοδο έχουν συμπεριληφθεί τα δίκτυα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών σε 12 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας ξεκινώντας από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Χαλκίδα, τη Φλώρινα, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη, την Κομοτηνή, τη Λαμία, τη Λάρισα, την Πάτρα, τις Σέρρες, τη Θήβα, τα Τρίκαλα, την Ξάνθη, τη Ρόδο και φυσικά το Βόλο, ενώ επεκτείνεται το δίκτυο και στη νησιωτική Ελλάδα.

Ωστόσο το Green Your Move δεν σταματά εδώ. Καθώς μπορεί να βοηθήσει τον επισκέπτη ή τον μόνιμο κάτοικο της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου και της Σουηδίας πως να μετακινηθεί, με ποια μέσα, ενημερώνοντάς τον για τα δρομολόγια των λεωφορείων, των τραμ, των τρένων κτλ.

«Η εφαρμογή είναι ακόμη ένα μέσο για να γνωρίσει ο κόσμος τα δίκτυα των μέσων μαζικής μεταφοράς, να πάρει πληροφορίες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο όλες μαζί, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί ξεχωριστά το site του Υπεραστικού Κτελ Μαγνησίας, μετά το αστικό ΚΤΕΛ Βόλου κ.ο.κ..

Παρέχει ένα εργαλείο που συνδυάζει όλες αυτές τις πληροφορίες και μας βγάζει τη βέλτιστη διαδρομή για να μετακινηθούμε από το ένα μέρος στο άλλο», υποστήριξε ο κ. Σαχαρίδης. Επιδίωξη των ερευνητών και όσων ασχολούνται με την εφαρμογή είναι ο κόσμος να μάθει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως τρόπο ζωής και έχοντας περιβαλλοντική συνείδηση.

Οι 4000 χρήστες και το ελληνικό…πρόβλημα

Μάλιστα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν το Green Your Move 4000 χρήστες και συνεχώς γίνονται αναβαθμίσεις στην εφαρμογή προκειμένου να ενταχθούν ακόμη περισσότερες πόλεις.

«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη χαρτογραφημένο όλο το δίκτυο, οπότε υπάρχει ένα στάδιο που λέγεται ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση του ελληνικού δικτύου και μας καθυστερεί για να έχουμε τους παρόχους.

Στις χώρες της Ευρώπης που έχουμε εντάξει στο σύστημα, έχουμε εταίρους και το δίκτυο ήταν ήδη ψηφιοποιημένο και στη μορφή που χρειάζεται για τέτοιες εφαρμογές. Εμείς απλά το εντάξαμε και προσθέσαμε το ενεργειακό αποτύπωμα», εξήγησε ο κ. Σαχαρίδης για το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν είναι στο Green Your Move όλη η Ελλάδα.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App store για κινητά iphone και στο Google Store για κινητά android, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και από τον υπολογιστή τους στη διεύθυνση greenyourmove.eu.

Επιλέγοντας τη διαδρομή προτίμησης, ο πλοηγός βγάζει και τις εναλλακτικές «οικολογικές» μετακινήσεις

https://magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom