Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ζάκυνθο: Δεν πλησιάζουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη λόγω ανέμων (φωτο & βίντεο)


Στη Ζάκυνθο μεταβαίνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς - Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των χωριών Κερί και Αγαλάς και ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους - Η φωτιά ξεκίνησε από την Λιθάκια αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το πρωί σε δασική, δύσβατη περιοχή στο χωριό Αγαλάς Ζακύνθου.

Γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε προς το χωριό Κερί, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης σχέδιο εκκένωσης των δύο χωριών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των δύο χωριών και ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Σαν τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για να συντονίσει επί τόπου τις απαιτούμενες επιχειρήσεις.  Ιδάιτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, τα οποία δεν μπορούν να πλησιάσουν στα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων. 



Στο μεταξύ, αρκετοί είναι οι κάτοικοι στο Κερί, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 



Κάηκε σπίτι στο Κερι

Σύμφωνα με το ErmisNews, παρά τις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών αλλά και εθελοντών, έγινε γνωστή η πληροφορία ότι κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου, η οποία και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.

Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί σπίτια και ξενοδοχείο στο Κερί, όταν με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου. 


Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεσή 37 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 5 καναντέρ, 2 ελικόπτερα και 2 PZL. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Παράλληλα, αυτήν την ώρα μεταβαίνουν με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη.


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ζάκυνθο λόγω πυρκαγιάς

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη Ζάκυνθο λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

- Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.
- Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.
- Aπαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.

Νωρίτερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεθύνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των πρώτων σπιτιών του χωριού Κερί.
lithakia_fwtia_9
fotia_plagia1
lithakia_fwtia_3
lithakia_fwtia_6
agalas_fotia_06
agalas_fotia_ekso
zakynthos-photo-fotia
lithakia_fwtia_4
agalas_fotia_05
Φωτογραφίες από zantepress24.gr, imerazante.gr
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom