Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πού και πώς θα εφαρμοσθεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας


Προς τον Γενάρη η πλήρης εφαρμογή του μέτρου, σε πιλοτικό επίπεδο. Στόχος είναι να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο το αληθές ωράριο του μισθωτού

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας έρχεται σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα, σε πρώτη φάση πιλοτικά και μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο να επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής οικονομίας.

Η σχετική νομοθετική παρέμβαση που πιθανότατα θα χρειαστεί, θα πρέπει να αναμένεται αργότερα και σε δεύτερο χρόνο, καθώς δεν προβλέπεται να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που παίρνει τις επόμενες ώρες το δρόμο του προς τη δημόσια διαβούλευση και τη Βουλή, με σωρεία εργασιακών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να σταλεί καταρχήν πρόσκληση για διάλογο στους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. στους κοινωνικούς εταίρους), ώστε να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές παράμετροι.

Ειδικοί εκτιμούν πως απαιτείται περίπου ένα δίμηνο για τα τεχνικά θέματα εφαρμογής του μέτρου, ενώ θα χρειαστεί να δημοσιευτούν και εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ως ρεαλιστικό χρόνο για πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος πιθανότατα τον ερχόμενο Γενάρη.

Υπενθυμίζεται πως την προώθηση του θεσμού της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που θα κάνει χρήση “της σύγχρονης τεχνολογίας” και θα στοχεύει στον “έλεγχο της υπερωριακής απασχόλησης”.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στόχος είναι να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του νέου αυτού ηλεκτρονικού - ψηφιακού συστήματος το αληθές ωράριο απασχόλησης του μισθωτού στην πράξη, με τελικό σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η υποδηλωμένη εργασία, η ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να προβλεφθεί ψηφιακή σύνδεση της νέας ηλεκτρονικής κάρτα μισθωτών με το σύστημα «Εργάνη». Για την ακρίβεια αναμένεται να εξετασθεί τεχνικά κατά πόσο μπορεί εύκολα η νέα ηλεκτρονική κάρτα να συνδεθεί απευθείας με την “Εργάνη” και τι είδους τροποποιήσεις χρειάζονται γι αυτό.

Όπως άλλωστε έχει γράψει το «Έθνος της Κυριακής» στο τραπέζι βρίσκεται και η διασύνδεση του συστήματος της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», ώστε να μπορούν να συνδυαστούν και να διασταυρωθούν κρίσιμα δεδομένα για την εργασία και ασφάλιση των μισθωτών.

Η νέα ηλεκτρονική κάρτα εισόδου – εξόδου εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της μερικής απασχόλησης και κυρίως της υποδηλωμένης εργασίας. Στο ίδιο πλέγμα δράσεων εντάσσεται ο συνδυασμός ΑΠΔ και «Εργάνης» ώστε τα δυο αυτά συστήματα να αλληλεπιδρούν και να διασταυρώνουν στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΠΔ υποβάλλεται από τον εργοδότη στον ΕΦΚΑ και περιλαμβάνει στοιχεία για το χρόνο απασχόλησης κάθε ασφαλιζομένου (ποιες μέρες και ώρες απασχολείται), την αμοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, το ύψος των εισφορών.

Η εισαγωγή της κάρτας εργασίας θα επιτρέπει υπό προυποθέσεις τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων που δηλώνονται σε ΑΠΔ και «Εργάνη». Η διαλειτουργικότητα των επιµέρους συστηµάτων αναµένεται να δώσει εν τέλει µια πιο καθαρή εικόνα στο υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ για τη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, συνδράµοντας -µεταξύ άλλων- και στον αποτελεσµατικότερο έλεγχο της παραβατικότητας.
https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom