Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Κτηματολόγιο: Σβήνουν ακίνητα από το χάρτη - «Εξαφανίζεται» το Λάγιο Λακωνίας - Τι συμβαίνει στα Βριλήσσια;


Τα κλειδιά της περιουσίας τους θα πρέπει να παραδώσουν στο Δημόσιο έως το τέλος του 2020 οι κάτοικοι του Λάγιου Λακωνίας.

Αιτία του… κακού; Ο συνδυασμός της δημιουργίας Κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Οπως εξηγεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Απόστολος Γεροντίδης, η διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%. Την ίδια ώρα, το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες «εντελώς άσχετους με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές έχουν φτάσει τους 55».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα, το Λάγιο είναι μια ενδεικτική περίπτωση, ωστόσο ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει σε δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικεί οποιαδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885.

Επίσης:

- Γιατί είναι πρακτικά αδύνατον για τους κατοίκους να διεξάγουν αποτελεσματικό δικαστικό αγώνα;

- «Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα» λένε νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα

- Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς για το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας

- Τι συμβαίνει με την περίπτωση των Βριλησσίων όπου πριν από περίπου ένα χρόνο κοινοποιήθηκαν σε 150 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών;

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν σήμερα 16/9/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom