Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς μας έμπλεξε ο Μητσοτάκης στην ιστορία με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» και πώς εξευτέλισε την Κύπρο ο Αναστασιάδης


του Γ. Λακόπουλου

Πριν από μερικούς μήνες στις Βρυξέλες με δυσκολία κοινοτικοί παράγοντες συγκρατούσαν το μειδίαμά τους βλέποντας στην Ελλάδα τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στέκεται με πάθος δίπλα στον Μάνφρεντ
Βέμπερ, με τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και ο ίδιος θα έχει «άκρες» στο κοινοτικό κέντρο.

Όλοι ήξεραν ότι ο Βαυαρός πολιτικός δεν πρόκειται να εγκατασταθεί ποτε στον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ και απορούσαν με τις τελετές αλληλοφιλοφρονήσεων που του οργάνωσε στο Ζάππειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Βέμπερ έφυγε από την εικόνα, όπως έφυγε και ο Τσίπρας με τη μετάθεση των εκλογών στον Ιούλιο που στέρησε από την κυβέρνησή τουτο να προτείνει τον νέο επίτροπο εκ μέρους της Ελλάδας και τη διεκδίκηση χαρτοφυλακίου. Οι πληροφορίες λένε ότι θα διεκδικούσε το κοινωνικό ταμείο με την Έφη Αχτσιόγλου. Καλές επιλογές.

Από εκεί και πέρα αρχίζει μια εν πολλοίς άγνωστη διελκυστίνδα που έχει από τη μια τον Σαμαρά και από την άλλη την φημολογούμενη επιδίωξη του Πρωθυπουργού πλεον Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσει ένα «παραγωγικό χαρτοφυλάκιο». Χωρίς όμως να προτείνει και πρόσωπο με το ανάλογο προφιλ.

Στον Μαργαρίτη Σχοινά- στον οποίο ως τότε χρέωνε ότι δεν… εμπόδιζέ τον Γιούνκερ να υποστηρίζει τον Τσίπρα- κατέληξε εκών άκων. Για να ακυρώσει τις δυσάρεστες για τον ίδιο αντιδράσεις που προκάλεσε η ιδέα να στείλει στις Βρυξέλλες τον Σαμαρά- τον πολέμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γι’ αυτό κατέληξε στον αντίποδα του.

Η υποψηφιότητα Σχοινά του έδωσε την αξιοπιστία ότι δεν προτίθεται να αμφισβητήσει τη συμφωνία, όπως διαβεβαίωνε. Αλλά αποδυνάμωσε την επιδίωξη για «μεγάλο χαρτοφυλάκιο» που θα εμφάνιζε ως τεκμήριο επιρροής του στην Ευρώπη. Από τις διαρροές του περιβάλλοντός του προέκυπτε ότι διεκδικούσε για τον Έλληνα επίτροπο την… Ενέργεια, επιδίωξη εντελώς εξωπραγματική.

Ο Μαργαρίτης είναι αναγνωρίσιμος παράγοντας στην Ευρώπη, κοινοτική προσωπικότητα με βάρος, αλλά το βιογραφικό του δεν οδηγεί σε τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Αντίθετα διευκόλυνε την πρόεδρο της Επιτροπής να εξισώσει την Ελλάδα με την Τσεχία, την Κροατία, και τη Σλοβενία. Έδωσε στους επίτροπους που προτείναν τον τίτλο του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου και ως αντικείμενα λευκά χαρτιά.

Η Βέρα Γιούροβα πήρε «Αξίες και Διαφάνεια», ο Σλοβάκος Σέφκοβιτς «Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις», η Κροάτισσα Ντούμπραβκα Σούιτσα «Δημοκρατία και Δημογραφία». Πιάστε το αυγό και κουρέψτε.

Στον Σχοινά έμενε το χειρότερο-όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις: «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Το σύστημα Μητσοτάκη πανηγύρισε ότι ο δικός τους αναλαμβάνει επικεφαλής… τεσσάρων επιτρόπων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ευλόγησε τα γένια του και το κύρος του. Και ύστερα ήλθαν οι μέλισσες. Τι ακριβώς είναι ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» , γιατί χρειάζεται «προστασία» και από ποιους;

Εδώ μας προέκυψε πάλι ο Βέμπερ. Ήταν… δική του ιδέα, όταν πολιτεύονταν για αρχικομισάριος. Δηλαδή ήταν μια ακροδεξιά ιδέα, για κατευνασμό της ακροδεξιάς.

Πρωτίστως είναι μια επικίνδυνη ιδέα. Γιατί ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν έχει μόνο θετικές όψεις, έχει και μαυρίλα. Σε επίπεδο κοινοτικής πολιτικής, το θέμα είναι τι στην ευχή σημαίνει το ειδικό χαρτοφυλάκιο επ’ αυτού.

Μας το είπε το γράμμα που έδωσε στον Έλληνα αντιπρόεδρο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν:

« Να μετριάσει και να αντιμετωπίσει τους φόβους σχετικά με την επίδραση των μεταναστευτικών ροών τόσο στην οικονομία μας όσο και στην κοινωνία μας».

Ο πρώτος που τα πήρε ήταν ο Γιούνγκερ, μέντορας του Σχοινά. «Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι να υποδέχεται και αν αποδέχεται τους ξένους». Η καινοτομία της Γερμανίδας στρώνει το δρόμο για την επιβολή της ακροδεξιάς ατζέντας στο μεταναστευτικό.

Οι μόνοι που πανηγύρισαν είναι στη Γαλλία η Λεπέν και στην Ελλάδα ο … Μητσοτάκης. Μα ποιος τον συμβουλεύει;

Επειδή όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ακροδεξιός, εγείρεται ένα ερώτημα: «Μας δούλευε ή τον δουλεύαν» στις διεργασίες μεταξυ κρατών και κυβερνήσεων για την Επιτροπή;

Στις 29 Αυγούστου, στην κορύφωση των διαβουλεύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκη έλεγε στη Γερμανική FAZ: «Ο Έλληνας εκπρόσωπος στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει πιθανότατα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο δεν επιτρέπεται να ανακοινώσω ακόμη».

Αυτό ήταν το σημαντικό χαρτοφυλάκιο που συμφώνησε ή τον έριξαν; Πάντως από το περιβάλλον του για άλλα μας προετοίμαζαν. Και εδώ τίθεται το πρόσθετο ερώτημα κατάλαβε σε τι μας έμπλεξε;

Τώρα που κατακάθισε ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός ότι ο Σχοινάς θα λύνει και θα δένει στη μισή Κομισιόν, έχουν στην κυβέρνηση αίσθηση τι έκαναν;

Ειδικά η Ελλάδα θα έπρεπε αναμείνει όσο γίνεται πιο μακριά από ένα τέτοιο αντικείμενο- που καίει μεταξύ των άλλων τον επίτροπο που έστειλε. Όποιος δεν καταλαβαίνει γιατί έιναι μακριά, είναι ανιστόρητος και δεν κάνει για την πολιτική.

Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει ενιαίος « ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργηθεί άνωθεν. Οι κουλτούρες των κρατών μελών διαφέρουν και αντίστοιχα διαφέρουν και οι πολιτικές αντιλήψεις τους για τη μετανάστευση- για να μείνουμε στο πραγματικό θέμα του χαρτοφυλακίου Σχοινά.

Πολλοί πιστεύουν πως συνιστά ακρότητα ότι ορίσθηκε ειδικός επίτροπος για τις… προδιαγραφές του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Όπως έγραφε στην Καθημερινή ο Τ. Θεοδωρόπουλος: «Ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» δεν χρειάζεται κομισάριους και προδιαγραφές. Θα έλεγα πως αυτές τον απειλούν. Χρειάζεται παιδεία, κοινώς επικοινωνία με όσους τον οικοδόμησαν στη διάρκεια τόσων αιώνων Ιστορίας»

Καθώς λοιπόν το αντικείμενο του αντιπροέδρου Σχοινά εξειδικεύεται… αορίστως στην μετανάστευση και την ασφάλεια – για τα οποία υπάρχουν βεβαίως αρμόδιοι επίτροποι, που ασφαλώς δεν θα είναι υφιστάμενοί του -όπως λανσάρισε η κυβερνητική προπαγάνδα- προβάλλει η απορία αν ο Μητσοτάκης συνειδητοποιεί σε τι έμπλεξε τη χώρα. Αν αυτό ήθελε να πάρει, αν αυτό του έδωσαν και αν κατάλαβε τι του έδωσαν.

Όποιος έχει την απάντηση καλό θα ήταν να την εκθέσει.

Το Κυπριακό Δράμα

Την ίδια στιγμή η Κυριακή Δημοκρατία δοκίμασε έναν απίστευτο εξευτελισμό περιθωριοποίησης με πρωτοβουλία του … προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη. Κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να πιστεύει ο Κύπριος Πρόεδρος απέκλεισε τον επιτυχημένο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη -με πανευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση και χειροπιαστό έργο -για τον οποίο ετοιμάζονταν ένα ειδικό Χαρτοφυλάκιο με οριζόντιες δράσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής προστασίας, επίκεντρο την Αφρική και τίτλος αντιπροέδρου. Για πρώτη φορά Κύπριος επίτροπος έφτανε τόσο ψηλά.

Ούτε οι παρεμβάσεις κορυφαίων παραγόντων της Ευρώπης υπέρ του Στυλιανίδη δεν έκαμψαν την επιμονή το Αναστασιάδη να… βλάψει τη χώρα του.

Στους παροικούντες ο λόγος είναι γνωστός: θεωρεί ότι ο επίτροπος έπρεπε να προτάξει τα στήθη του όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις βίζες στην Κύπρο. Ειδικά αυτές στις οποίες φέρεται αναμειγμένος προσωπικά ο Αναστασιάδης που θεωρείται πλέον αποσυνάγωγος στην Ευρώπη. Τη στιγμή που η Κύπρος χρειάζεται πολιτική ηγεσία με κύρος και αναγνώριση περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ο Στυλιανίδης δεν ήταν δυνατόν να συμπράξει στην παρανομία και γι’ αυτό αποκεφαλίσθηκε. Στη θέση του βρίσκεται σήμερα η συμπαθής Στέλλα Κυριακίδου, της οποίας ο σύζυγος συνεργάζεται με τον πρόεδρο, όπως λένε στη Λευκωσία. Αλλά κι αυτή θύμα του Αναστασιάδη είναι.

Στο πρόσωπό της οι Ευρωπαίοι αποδοκίμαζαν τον Κύπριο πρόεδρο. Της έδωσαν το Χαρτοφυλάκιο που είχε τίτλο « Υγεία και Καταναλωτές», αφαιρώντας του Καταναλωτές- που είχαν αξία και περιεχόμενο ως κοινοτική δράση- και τώρα προσπαθεί η ίδια μήπως πάρει πίσω κάτι.

Γιατί ένας αρχηγός κράτους έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τη χώρα του είναι κάτι που ίσως μάθουμε στο μέλλον από… ανακριτικά γραφεία.

https://www.mikrometoxos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom