Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό: 9.300 αφίξεις στην Ελλάδα μόνο τον Αύγουστο!


Κατά 9% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη σε σχέση με τον περασμένο μήνα, τον Ιούλιο «λόγω των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου», όπως γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της η Frontex.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την ΕΕ τον Αύγουστο ανήλθε στους 12.900, εκ των οποίων οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σε επίπεδο οκταμήνου η αύξηση για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο ήταν της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 38.300 άτομα.

Ωστόσο, το σύνολο των αφίξεων μέσω όλων των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών διαδρομών (ανατολική, κεντρική, δυτική Μεσόγειος και δυτικά Βαλκάνια) για τους οκτώ πρώτους μήνες του 2019 ήταν 26% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα περίπου 68.700 άτομα.

Σχετικά με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων, ο οργανισμός σημειώνει ότι δύο στους πέντε ήταν από το Αφγανιστάν.

Συνολικά 454 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τη Δευτέρα έως και την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 228 πέρασαν χθες και άλλοι 226 σήμερα.

Ροές προσφύγων και μεταναστών διαπιστώθηκαν χθες και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου: 81 πέρασαν στη Χίο και 220 στη Σάμο. Έτσι, συνολικά, σήμερα, στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 527 άτομα, τα οποία προωθούμενα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζήτησαν άσυλο.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πλέον, ζουν περισσότερα από 11.000 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων διαμένουν στον καταυλισμό ζουν σε αυτοσχέδιες παράγκες σε κτήματα που είτε έχουν ενοικιασθεί από ΜΚΟ είτε έχουν αυθαίρετα καταληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom