Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ως πότε;! - 25χρονος εργάτης νεκρός στη Δράμα,θυσία στο βωμό του μαρμάρινου κέρδους


Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ήρθε να προστεθεί στην ατέλειωτη αλυσίδα των θυσιασμένων εργατών στο βωμό του κέρδους. Αυτή τη φορά ένας 25χρονος εργάτης σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, σε
εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου στο Βιομηχανικό Πάρκο της Προσοτσάνης Δράμας, όταν καταπλακώθηκε από μαρμάρινο όγκο. 
Το 25χρονο παλικάρι απεγκλωβίστηκε μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Τα ακριβή αίτια για το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη βιομηχανία μαρμάρου της περιοχής διερευνώνται…

Σε ανακοίνωσή της για το τραγικό εργατικό δυστύχημα η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Άλλη μια ζωή θυσία στο μαρμάρινο βωμό του κέρδους.Ένα 25χρονο παλικάρι έχασε τη ζωή του το πρωί της Τετάρτης 4 Σεπτέμβρη στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης. Ακόμα ένας εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή στον τόπο δουλειάς, κάτω από τον μαρμάρινο όγκο που τον καταπλάκωσε. Το τραγικό εργατικό δυστύχημα έγινε σε εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας ”Γιαννάκη”.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήριά στην οικογένεια του και απαιτούμε την άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου, την γρήγορη απόδοση ευθυνών.

Περίσσεψαν τα εργατικά ατυχήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής! Περίσσεψαν οι θάνατοι στα λατομεία και τα εργοστάσια μαρμάρου! Περίσσεψε ο πόνος και ο θρήνος στα σπίτια των εργατών που δε γυρίζουν απ’ το μεροκάματο. Δεν είναι η κακιά ώρα. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα με αιτίες που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και συνένοχο τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι η ουσιαστική αιτία και αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται, οι νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξάνουν, οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους ακριβώς αυτή την αύξηση της κερδοφορίας. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, είναι τεράστιες. Ξηλώνουν τα εργατικά δικαιώματα σύμφωνα με τις ”βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ” και αφήνουν την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους και η υγιής επιχειρηματικότητα που αποθεώνονται από ΕΕ, κυβέρνηση, επιχειρηματίες, ΓΣΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδράνεια των εργαζομένων, ο εφησυχασμός τους, για να εξασφαλίζεται άνετα και χωρίς αντιδράσεις η ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ η παρέμβαση του ΣΕΜΜΘ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακ.-Θράκης) προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη με αίτημα την ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (με στόχο να τους δοθεί ζεστό χρήμα) και την κυνική αιτιολόγηση: «Επιπροσθέτως, η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την Πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας(λιγότερα ατυχήματα)».

Ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται για να μην έχουμε θανάτους στις επιχειρήσεις τους μα όλα μετριούνται με το κόστος – όφελος, με την κερδοφορία τους για αυτό και η διοίκηση του ΕΥΚ Δράμας ας μην περιμένει καμιά ευαισθητοποίηση από τους εργοδότες …

Οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση, να κοιτάξουμε τις δικές μας ανάγκες και την ικανοποίησή τους. Δεν χωράει πια άλλη αναμονή και μοιρολατρία! Έχουμε χρέος στους συναδέλφους που χάθηκαν. Έχουμε χρέος στα παιδιά μας.

Τώρα οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα μας να απαιτήσουμε ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους! Να δημιουργηθεί τώρα παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή και να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι σε όλα τα λατομεία!

Με τις ταξικές δυνάμεις στον αγώνα για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας.

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Τα δικαιώματά της η εργατική τάξη τα κέρδισε με αγώνα! Έχουμε δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας. Σ’ αυτή τη δύναμη πρέπει να πιστέψουμε!

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!!!».

(φωτο Αρχείου)
http://www.katiousa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom