Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Πότε θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών - Τι αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων

Δανέλλης και Καμμένος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αποκλείεται το σενάριο πάντως να κατατεθεί πρόταση μομφής από τη ΝΔ. Τι θα συμβεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι διαδικασίες ψήφισής της συζητήθηκαν εκτενώς στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αποφασίστηκε ότι την Δευτέρα και την Τρίτη θα περάσει από επιτροπές και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιστεί πιθανότατα το βράδυ της Πέμπτης.
Ωστόσο, όλα αυτά ενδεχομένως να ανατραπούν αν επικρατήσει το σενάριο που θέλει τη ΝΔ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αν συμβεί αυτό, τότε σταματάει κάθε διαδικασία και ξεκινάει τριήμερη συζήτηση στην Βουλή.

Την ίδια ώρα πάντως δεν αποκλείεται να δούμε και ρελάνς από την κυβέρνηση η οποία επιχειρώντας να προλάβει τη ΝΔ να πει ότι δεν θα μπει χρονικός περιορισμός στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, «Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα εγγραφούν ως ομιλητές στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Η ΝΔ θα ζητήσει να μεταδοθεί live η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας”, ανέφεραν ειδικότερα πηγές της ΝΔ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι πρόθεση είναι να λάβουν το λόγο όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στην Ολομέλεια, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πιο αναλυτικά: Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.
Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, δεν έχει αποστείλει ακόμη στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή με την οποία θέτει εκτός ΚΟ τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, γεγονός που θα ενεργοποιούσε διαδικασία αλλαγών στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής ‘Άμυνας.
Προς το παρόν, στην Επιτροπή μετέχουν δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Σπύρος Δανέλλης. Ο κ. Δανέλλης, μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ του Ποταμιού, δεν μετείχε σε καμία επιτροπή και έτσι επέλεξε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Άμυνας. Στην Επιτροπή μετέχει επίσης ακόμη ο κ. Θεοχαρόπουλος ως βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δανέλλης και Καμμένος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Η απόφαση να τοποθετηθεί ο Σπύρος Δανέλλης στην Επιτροπή όπου θα συζητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε γνωστή το μεσημέρι της Δευτέρας (21.01.2019). Εκτός από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, με απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο διαγραφείς από το Ποτάμι και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, τοποθετείται και στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.
Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
Δείτε την απόφαση για τον Σπύρο Δανέλλη

Και ο Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή!

Η τοποθέτηση του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή στη σύνθεσή της. Όπως έγινε γνωστό, σε αυτή θα συμμετάσχει και ο μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος!
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφάσισε να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδριάζει στις 17:00 για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Καμμένος θα μετέχει στη συνεδρίαση σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».
Οι σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής αναρτήθηκαν πριν από λίγο στην κοινοβουλευτική διαφάνεια.

Να γίνει κλήρωση ζητεί ο Παναγούλης

Επιστολή με την οποία ζητεί να μετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές κ.κ. Ν. Νικολόπουλος, Γ. Λαζαρίδης και Γ. Αμυράς διαφορετικά να γίνει κλήρωση, απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.
Η επιστολή του κ. Παναγούλη έχει ως ακολούθως:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίσατε τον Ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Σ. Δανέλλη. Επειδή δεν ερωτήθηκα και επειδή η πράξη σας είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και πραξικοπηματική, που θυμίζει εποχές του αποφασίζουμε και διατάζουμε, επειδή μαζί με τον συνάδελφο Ν. Νικολόπουλο είμαστε ανεξάρτητοι βουλευτές από το Νοέμβριο του 2015, σας ζητώ όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή και χωρίς να προτείνω τη συμμετοχή μου σε αυτή την επιτροπή, παρακαλώ να επιλέξετε ανάμεσα στους συναδέλφους κ.κ. Ν. Νικολόπουλο, Γ. Λαζαρίδη και Γ. Αμυρά. Διαφορετικά, παρακαλώ να προβείτε σε κλήρωση. Με τιμή Ευστάθιος Παναγούλης-Ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών».
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom