Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα - Ο Τραμπ «ακυρώνει» τον Μαδούρο


Την απόφασή του ανακοίνωσε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποφέρει επί μακρόν στα χέρια του Μαδούρο - Ο ΥΠΕΞ Πομπέο τον καλεί να παραιτηθεί - Aνακοινώθηκε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο τον Χουάν Γκουάιδο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας, «ακυρώνοντας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρ' ότι ο τελευταίος επικράτησε -σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν- στις πρόσφατες εκλογές.

Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες στη λατινοαμερικάνικη χώρα, υπέρ και κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη στήριξή της στον Γκουάιδο, προέδρο του Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης. 
Την απόφασή του ανακοίνωσε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποφέρει επί μακρόν στα χέρια του Μαδούρο και έτσι σήμερα αναγνώρισε επίσημα τον Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο.
Την ίδια στιγμή, ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, «πατώντας» στην απόφαση που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η Εθνοσυνέλευση, η οποία χαρακτήριζε «σφετεριστή της εξουσίας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν.
Σε δήλωσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησε τις φήμες που τον ήθελαν να αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουάιδο: «Σήμερα, επισήμως αναγνωρίζω τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Η Εθνοσυνέλευση, ως η μοναδική νόμιμα εκλεγμένη από τον λαό της Βενεζουέλας, έκρινε ως μη νόμιμη την κατοχή της προεδρίας από τον Νικολάς Μαδούρο. Ως εκ τούτου, η θέση του προέδρου είναι κενή. Ο λαός της Βενεζουέλας εκφράστηκε με θάρρος εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο και απαίτησε την ελευθερία του και ένα κράτος δικαίου». Eπίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στη Βενεζουέλα, απάντησε: "Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι".
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.
"Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό", σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. "Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας", πρόσθεσε.
Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.
Λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας.
Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών "συνεχάρη τον Γκουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας".
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα.
Και είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να τρέχουν...
https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom