Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Σενάρια για άμεση κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή - Βούτσης: πρέπει να περάσει με 151 ψήφους


Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης άμεση αναμένεται να είναι η δρομολόγηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αν και είναι με ερωτηματικό το
πόσο άμεση θα είναι καθώς ήδη στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες για διαδικασίες - εξπρές.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στο ελληνικό ΥΠΕΞ αναμένεται τις επόμενες ώρες. Ως εκ τούτου από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος για τη Βουλή.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν η κατάθεση και συζήτηση στην Επιτροπή μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη ώστε το κείμενο να εισαχθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια την Παρασκευή και να ψηφιστεί ως το Σάββατο. Το σενάριο αυτό βασίζεται ωστόσο στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφιστεί η συμφωνία πριν το συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ωστόσο, η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι πιθανότερη να γίνει Δευτέρα ώστε η Συμφωνία να ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Βούτσης: Πρέπει να περάσει με 151 ψήφους

Τον πήχη στις 151 ψήφους για την Συμφωνία των Πρεσπών έβαλε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, για να μην υπάρξει -όπως είπε- πολιτικό πρόβλημα ή και άλλα προβλήματα.

Σε ερώτηση αν μπορεί να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους, ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ήταν κατηγορηματικός: “Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή”.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία ο Νίκος Βούτσης περιορίστηκε να πει πως τότε θα δούμε τι θα γίνει. “Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό” επανέλαβε με έμφαση.

Όσο για το αν τελικά θα υπάρξει πλειοψηφία 151ός βουλευτών, ο κ. Βούτσης απάντησε με νόημα: “Αφήστε με εμένα να χαμογελώ”.

Πώς θα γίνει η ψήφιση της Συμφωνίας

Ερωτηθείς για τον εάν η κυβέρνηση φέρει στην Βουλή για κύρωση την συμφωνία με διαδικασίες-εξπρές, ο Νίκος Βούτσης μπορεί να είπε ότι «δεν έχω υπόψιν μου τίποτα» αλλά μίλησε για διαδικασίες «Κύρωσης Συμφωνίας» που μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες αλλά και μέρες και ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος.

Ουσιαστικά, ο Νίκος Βούτσης περιέγραψε ότι η συμφωνία θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, αν και οι συνεδριάσεις δεν θα είναι πολυήμερες. Το πιθανότερο είναι να συζητηθεί σε μία ημέρα στην αρμόδια επιτροπή, ενώ μία ημέρα θα διαρκέσει και η συνεδρίαση της ολομέλειας, αλλά με… άπλετο χρόνο για συζήτηση, αφού ο Πρόεδρος του Σώματος είπε πως «δεν υπάρχει κανένα άγχος, όλα είναι γνωστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom