Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ο παραμυθένιος κόσμος της Αριάδνης Δάντε


Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Έφης Σαμαρτζοπάνου) προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας για παιδιά από 4 έως 10 ετών, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.
 Είναι κάτι που το εφαρμόζει με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην πόλη του Αγρινίου από όπου κατάγεται και έρχεται συχνά. 
Εργάζεται σαν Μηχανικός Πληροφορικής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και σαν συγγραφέας έχει γράψει αρκετά παιδικά βιβλία και οργανώνει δράσεις εκπαιδευτικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα. 
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο Χρύσα Σπαή για λογαριασμό του AgrinioBestOf.gr αποκάλυψε τα εξής.
ariadni dante 02
Από πού είστε και τι έχετε σπουδάσει ;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο, όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, μέχρι να φύγω για σπουδές στην Αθήνα. Το 1997 πέτυχα στο τμήμα Ηλεκτρονικής στην ΣΕΛΕΤΕ, όπου φοίτησα για ένα χρόνο, αλλά επειδή αγαπούσα ιδιαίτερα την Επιστήμη της Πληροφορικής, τον επόμενο χρόνο βρέθηκα στα έδρανα του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας. Τελείωσα τη σχολή μου νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, γιατί ήθελα να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη και στα 22 μου χρόνια ξεκίνησα να εργάζομαι ως προγραμματίστρια σε μια ιδιωτική εταιρεία, στην Αθήνα.
Ωστόσο, από τη στιγμή που πήρα το πτυχίο μου στα χέρια μου έψαχνα τη σταθερότητα του Δημόσιου Τομέα και τελικά το 2004 προσλήφθηκα μέσω ΑΣΕΠ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως Μηχανικός Πληροφορικής. Παράλληλα, είχα τη χαρά να εργάζομαι ως δασκάλα σε ολοήμερα Δημοτικά σχολεία, αλλά και ως καθηγήτρια σε Δημόσια ΙΕΚ και ιδιωτικούς φορείς. Για αρκετά χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχα τα καθήκοντα της προγραμματίστριας, ενώ τα τελευταία δυόμιση χρόνια, μετά τη λήψη του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μου στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων απασχολήθηκα ως επιθεωρήτρια στα Συστήματα Ασφάλειας Πληροφοριών στο Κέντρο Πληροφορικής Υποστήριξης του Ελληνικού Στρατού.
Αυτό που δεν έχω σπουδάσει και θα ήθελα να το κάνω, είναι το θεατρικό παιχνίδι, το οποίο ανακάλυψα στην πράξη τα τελευταία δύο χρόνια, που προσπαθώ με τον τρόπο μου να μάθω στα παιδιά τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού μέσα από το παιχνίδι.
Πότε κυκλοφορήσατε το πρώτο λογοτεχνικό σας έργο ;
Τον Ιούλιο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο μου λογοτεχνικό έργο, το οποίο συνηθίζω να το αποκαλώ και «Βιβλιοπαιδί», με τίτλο «Ο Καπετάνιος και η Γοργόνα». Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Tales Quest και περιγράφει την ιστορία ενός καπετάνιου και της μυθικής «Σθενούς», της μιας από τις τρεις γοργόνες της αρχαιότητας. Η Σθενώ ήταν γνωστή για την μανία με την οποία καταδίωκε τους ναυτικούς και βύθιζε τα καράβια.
Στο συγκεκριμένο παραμύθι, μιλάω για την ανάγκη των πλασμάτων -ανθρώπινων και μη- για συντροφιά. Η Σθενώ μαγεύεται από τη μουσική του καπετάνιου και κάθε βράδυ ανεβαίνει από το βυθό της για να τον συναντήσει. Κι εκεί, έρχεται ο «κακός» χρόνος για να τους χωρίσει, μέχρι την αίσια παρέμβαση του θεού της θάλασσας. Αυτό το παραμύθι διαφοροποιεί τη γοργόνα από την κλασική της διάσταση, ενώ κρύβει πάρα πολλά μηνύματα και αρκετές ανθρώπινες αλήθειες.
Πιστεύετε ότι το παιδί από πολύ νωρίς είναι σωστό να ασχολείται με τον υπολογιστή; Αυτό δεν ελλοχεύει κινδύνους εξάρτησης;
Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό ένα παιδί να ασχολείται με μια υπολογιστική συσκευή από πολύ μικρή ηλικία. Θεωρώ πως η άνεση με την οποία χειρίζεται ένα δίχρονο παιδάκι την οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου του γονιού του, θα το οδηγήσει σύντομα σε εξάρτηση. Κατ' επέκταση, η εξάρτηση αυτή μπορεί να περιορίσει την επικοινωνία του παιδιού με τον περίγυρό του και ίσως τελικά να το οδηγήσει σε μαθησιακές διαταραχές, ή σε μια πιθανή άσχημη συμπεριφορά.
ariadni dante 31
Πιστεύεται ότι σήμερα όλα πλέον γίνονται ψηφιακά, είναι μαγικός ο κόσμος της ψηφιακής τεχνολογίας;
Σαφώς και ζούμε στον μαγικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου όλα γίνονται ψηφιακά. Άλλωστε, δεν είναι φοβερό που κάθε μέρα οι συναλλαγές μας, οι δράσεις μας και η επικοινωνία μας μπορούν να γίνονται πλέον πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος σε σχέση με την προηγούμενη; Η μαγεία έγκειται στο γεγονός της ταχείας απόκρισης των ψηφιακών μέσων για κάθε θέμα. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι και ο πραγματικός κόσμος εξακολουθεί να διατηρεί την ομορφιά και τη μαγεία του και δεν πρέπει να τον ξεχνάμε.
Από ποια ηλικία πρέπει οι γονείς να πάρουν υπολογιστή στα παιδιά τους;
Καταρχάς, πριν αγοράσουμε ένα υπολογιστικό σύστημα στα παιδιά μας πρέπει να σκεφτούμε τον σκοπό που εξυπηρετεί. Η πλειοψηφία των παιδιών ζητά έναν Η/Υ για να παίξει, ενώ τα παιδιά που επιθυμούν ένα υπολογιστικό σύστημα για να αναζητήσουν πληροφορίες είναι ελάχιστα.
Πιστεύω ότι μια καλή ηλικία για να πάρουμε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή στα παιδιά μας είναι γύρω στα 8 - 10 έτη, όταν δηλαδή αρχίζουν να μελετούν αρκετά για το σχολείο και χρειάζονται αρκετές πληροφορίες για τις εργασίες τους.
Από εκεί και πέρα, η χρήση του Η/Υ για παιχνίδι σε μικρότερη ηλικία με βρίσκει αντίθετη. Όσο πιο πολύ μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τις οθόνες, τόσο το καλύτερο για αυτά. Το παιχνίδι των παιδιών πρέπει να πραγματοποιείται εκτός οθόνης, σε πάρκα, παιδικές χαρές, εξωτερικούς χώρους, αλλά και μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις. Τα παιδιά χρειάζονται παιδιά για να παίξουν και όχι υπολογιστικά μηχανήματα. Πιστέψτε με, θα έχουν αρκετά χρόνια να μελετούν μπροστά στην οθόνη, ας μην τα ωθούμε από νωρίς σε αυτήν.
ariadni dante 37
Πότε επισκεφθήκατε την πόλη μας για να δείξετε την δουλειά σας ; Την επισκέπτεσθε συχνά ;
Το Αγρίνιο είναι η γενέτειρά μου. Εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι το πατρικό μου και καθώς μεγαλώνουν οι γονείς μου προσπαθώ να έρχομαι να τους βλέπω τακτικά. Για πολλά χρόνια επισκεπτόμουν την πόλη μας μία ή δυο φορές τον χρόνο. Από τον περασμένο Αύγουστο έρχομαι στο Αγρίνιο σε μηνιαία βάση.
Η πρώτη φορά που επιχείρησα να παρουσιάσω κάτι δικό μου στους συντοπίτες μου ήταν στις 27 Δεκέμβρη του 2013. Αφορμή στάθηκε η βράβευση μου με εύφημο μνεία από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το διήγημα «Ο παππούς Χρήστος»στις 12 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο «Αριάδνη Δάντε» και μετά τη βράβευση του διηγήματος, θεώρησα ότι το συγκεκριμένο ψευδώνυμο είναι το τυχερό μου. Για το λόγο αυτό, όλες οι δράσεις μου που αφορούν τη Λογοτεχνία υπογράφονται από την Αριάδνη Δάντε. Τότε, οργάνωσα την δράση «Αντάλλαγμα μια ζωγραφιά». Η δράση πραγματοποιήθηκε στην τραπεζαρία του Γηροκομείου Αγρινίου, ύστερα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Facebook. Η πρόσκληση αφορούσε όλους τους φίλους που αγαπούν το παραμύθι, ώστε να έρθουν κοντά μου και να ακούσουν το -χειρόγραφο τότε- παραμύθι «Ο Καπετάνιος και η Γοργόνα», φέρνοντας τρόφιμα για το Γηροκομείο. Στο τέλος της ανάγνωσης, οι παρευρισκόμενοι ζωγράφισαν όλα αυτά που τους γέννησε το παραμύθι και πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής.
Στις 7 Δεκέμβρη 2014, με τη βοήθεια φίλων, αλλά και της κυρίας Χριστίνας Μπαλάσκα, υπεύθυνης του Δημοτικού Κινηματογράφου «Άνεσις» του Δήμου Αγρινίου, οργάνωσα μια παραμυθένια γιορτή στο ΚΔΑΠ «ΦΑΝΤΑΣΙΑ», που περιλάμβανε αφήγηση παραμυθιού και τέσσερις παράλληλες δράσεις (ζωγραφική και κατασκευές). Εκείνη τη μέρα, οι φίλοι που βρέθηκαν κοντά μας έφεραν και «κάτι» για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου.
Στις 10 Οκτώβρη 2015, παίξαμε θεατρικά με τους μαθητές της Δ’ Δημοτικού του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου τους ρόλους του παιδικού βιβλίου μου με τίτλο«Ψάχνοντας στην Πυθωνία» στην αίθουσα του ΚΔΑΠ «ΦΑΝΤΑΣΙΑ» και μυήσαμε τους παρευρισκόμενους στους πέντε τύπους δεδομένων στον προγραμματισμό Η/Υ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, τον Σύλλογο Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και τη βοήθεια των δασκάλων της Δ΄ Δημοτικού του σχολείου.
Το Δ΄ τρίμηνο του 2016 ήμουν εισηγήτρια των σεμιναρίων «Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή» με στόχο να γνωρίσω στους ενήλικους μαθητές μου τις βασικές έννοιες της Επιστήμης της Πληροφορικής μέσα από το παιχνίδι ρόλων. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στον κινηματογράφο «ΆΝΕΣΙΣ» και είχαν ένα μικρό αντίτιμο, το οποίο δόθηκε εξ ολοκλήρου στο Παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ στο Αγρίνιο. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 1/10, 5/11 και 3/12, και συμμετείχαν δεκάδες εκπαιδευτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και άτομα που αγαπούν τα παιδιά και τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι.
Το συγκεκριμένο project με έφερε κοντά σε αξιόλογους νηπιαγωγούς και δασκάλους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι μου αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο των Σαββατιάτικων πρωινών τους και μέσω της παρουσίας τους μπορώ να στείλω ένα όμορφο μήνυμα στην κοινωνία μας ότι στα σχολειά μας κρύβονται πραγματικά διαμάντια.
Στα σεμινάρια παίξαμε μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και μάθαμε τους βασικούς τύπους δεδομένων στον προγραμματισμό, τις δομές δεδομένων και την αντικειμενοστρέφεια και τις βασικές αρχές ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων. Κι όσο κι αν σας ακούγονται περίεργα και δύσκολα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μέσα από το παιχνίδι ρόλων η μάθηση είναι διασκεδαστική και αποτελεσματική.
Στο τέλος του τρίτου σεμιναρίου παρουσίασα διάφορους τρόπους πρόληψης για τους κινδύνους που ελλοχεύει το Διαδίκτυο και επισήμανα στους συμμετέχοντες ότι το Διαδίκτυο δεν είναι ένας κήπος με ροδοπέταλα, στον οποίο μπορούμε να κινούμαστε ακίνδυνα, ούτε εμείς, αλλά ούτε και τα παιδιά μας.
Το πρωινό της 17ης Δεκεμβρίου 2016, με τη βοήθεια νηπίων και προνηπίων, αφηγήθηκα στην παλιά λαχαναγορά της πόλης το τέταρτο βιβλιοπαιδί μου με τίτλο «Η Ανάσσα του Πάγου». Το ίδιο απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημιουργικού Παιχνιδοβιβλιοπωλείου «Το Φουρφούρι» η δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού της Ανάσσας του Πάγου, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, κυρίας Αλεξάνδρας Τσιτσικάου και τη συμμετοχή των μαθητών της Φουρφουρένιας θεατρικής ομάδας. Το παραμύθι «Η Ανάσσα του Πάγου» κρύβει κι αυτό μια κοινωνική προσφορά, μιας και ποσοστό 10% επί των πωλήσεων προσφέρεται στον Οργανισμό «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», στο οποίο είμαι επισκέπτρια εθελόντρια τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Εκτός από τις παραπάνω δράσεις, έχω επισκεφθεί το 1ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, το 8ο, 9ο, 10ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, το 2ο Δημοτικό Αγίου Κωνσταντίνου και το Δημοτικό Σχολείου Δοκιμίου, προκειμένου να μυήσω τα παιδιά στις πέντε βασικές μεταβλητές στον προγραμματισμό, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Απόστολου στην Πυθωνία».
Τέλος, από τον περασμένο Οκτώβρη έχω το δικό μου Εργαστήρι Πυθωνίας στοΔημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «ΤΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ» (Βότση και Σαλάκου 5) και εκεί παίζω και μαθαίνω στους λιλιπούτειους μαθητές μου τις βασικές έννοιες Πληροφορικής μέσα από το θαυμαστό κόσμο των μαθηματικών και της λογοτεχνίας. Το συγκεκριμένο εργαστήρι είναι κατάλληλο για παιδιά 4-10 και, πλέον, μπορώ να πω ότι η ομαδούλα μου μετατρέπει τις μαθησιακές δυσκολίες σε ευκολίες!
foyrfoyri
Το κοινό σας στις εκδηλώσεις που κάνετε εκτός από τα παιδιά είναι γονείς; Εκπαιδευτικοί; Σύλλογοι; Κάτι άλλο ;
Το κοινό στις εκδηλώσεις μου είναι γονείς, εκπαιδευτικοί, παππούδες, γιαγιάδες… Η ευχή μου σε κάθε δράση μου είναι να παρευρίσκονται αρκετοί και να συμμετέχουν όλοι. Άλλωστε, η συμμετοχή στο παιγνίδι δεν έχει ηλικία.
Μέσα από τον τρυφερό κόσμο των παραμυθιών γεννιούνται ήρωες και αυτοί αγκαλιάζονται από τα παιδιά;
Μέσα από τον κόσμο των παραμυθιών γεννιούνται πάντα ήρωες, αν μη τι άλλο για αυτό γράφονται τα παραμύθια, για να γεννηθούν ήρωες και να τους αγκαλιάσουν τα παιδιά. Κι όσο πιο έξυπνα μεταδίδονται τα μηνύματά των παραμυθιών, τόσο πιο πολύ αγαπιούνται οι ήρωες τους από τα παιδιά. Κι όταν οι ήρωες διαθέτουν ήθος και αξίες, τόσο ισχυρότερα γίνονται τα πρότυπα των παιδιών. Και μέσα από την ομορφιά των ηρώων των παραμυθιών, εμείς οι συγγραφείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι και να διαμορφώσουμε τον πραγματικό ήρωα στον οποίο θα μεταμορφωθεί ο μικρός μας αναγνώστης.
Γυρίζετε ανά την Ελλάδα και δείχνετε τα έργα σας δίνοντας παραστάσεις διαβάζοντας και συνεργάζονται μαζί σας τα παιδιά (στα θεατρικά παιγνίδια)
Γυρίζω ανά την Ελλάδα για να δοκιμάσω το έργο μου σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και να λάβω τα μηνύματα των παιδιών και τις αντιδράσεις τους. Κάθε περιοχή κρύβει τη δική της κουλτούρα, τον αυθεντικό της χαρακτήρα και το μοναδικό της λαογραφικό στοιχείο, τα οποία είναι αποτυπωμένα στις προσωπικότητες των παιδιών. Αποτελεί λοιπόν μεγάλη πρόκληση η αποδοχή της πρόσκλησης στο παιχνίδι μου και η συμμετοχή των παιδιών, γιατί τα παιδιά είναι εκείνα που με οδηγούν στο ταξίδι μου και με ωθούν για να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα.
Προς το παρόν, δέχομαι αρκετή αγάπη από τα παιδιά και έτσι συνεχίζω. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Απόστολου» στην Πυθωνία" έχει ταξιδέψει περισσότερα από 3500 παιδιά στον μαγικό κόσμο της εισαγωγής στον προγραμματισμό Η/Υ μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και από μόνο του είναι για μένα ένας σπουδαίος άθλος. Ωστόσο, προτιμώ να κοιτάζω μπροστά και να οργανώνω νέα ταξίδια.
Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί για μένα μια τεράστια πηγή έμπνευσης, εσωτερικής γαλήνης, αλλά και δοκιμής. Γι’ αυτό, προσπαθώ να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά όσο πιο συχνά μπορώ. Δεδομένου ότι η εργασιακή μου απασχόληση δεν έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση, οργανώνω τα ταξίδια μου τις μη εργάσιμες ημέρες ή σε απογευματινές ώρες ή κατά την διάρκεια των κανονικών ημερών της άδειας μου. Γιατί, τελικά, αν δεν δοκιμάσεις το έργο σου στα παιδιά, πως θα ξέρεις αν αξίζει;
ariadni dante 39
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε για το 2017; τι θα λέγατε στα παιδιά μας ;
Το μήνυμα που στέλνω στα παιδιά για το 2017, για το 2027, για το 2057 και για όσο ζήσουμε, είναι να προσπαθούν να ανακαλύπτουν τα μηνύματα που κρύβονται μέσα στον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου. Εμείς οι συγγραφείς, όλο και κάτι θέλουμε να δείξουμε μέσα από τα έργα μας στα παιδιά. Τα παροτρύνω λοιπόν να ψάξουν για να τα ανακαλύψουν.
Θέλω επίσης να παροτρύνω τα παιδιά να παίζουν αναμεταξύ τους, να χαίρονται τις στιγμές τους και την παιδική τους ηλικία. Να μην βιάζονται να μεγαλώσουν, να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, γιατί είναι μοναδική. Αυτό βέβαια το λέω και σε μας που είμαστε λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Οι στιγμές που περνάνε, δεν γυρνάνε πίσω. Ας δίνουμε ουσία σε αυτό που κάνουμε τώρα, ας είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτόν που έχουμε απέναντι μας αυτήν την στιγμή και ας προσπαθούμε καθημερινά με τις πράξεις μας να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι.
ariadni dante 42
Social media [Facebook, twitter] : /ariadniDante, /chipoupolis
Iστοσελίδα: www.chipoupolis.com
Ιστολόγιο : chipoupolis.blogspot.gr
Τμήμα παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom