Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται μικρή περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου


Αποφάσεις εδώ και τώρα για εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια ζητούν πλέον οι θεσμοί, αφού, φαίνεται, δεν πείθονται πια από τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς -παρότι αποδέχεται το μεσοπρόθεσμο κόφτη-, και προσφέρουν ως νέο μέτρο τη μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι επιπτώσεις μετά την επιστολή μετάνοιας για τις παροχές του πρωθυπουργού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πριν από τα Χριστούγεννα για να απεμπλακούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονταν.

Μετά την προσήλωση που δήλωνε ο υπουργός Οικονομικών στους στόχους του τρίτου Μνημονίου οι δανειστές απαιτούν οι δεσμεύσεις να γίνουν άμεσα πράξη ασκώντας κριτική για τις καθυστερήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Στις διαπραγματεύσεις από απόσταση που συνεχίζονται μετά την Πρωτοχρονιά ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστικοποίηση των αλλαγών στην αγορά εργασίας, όπου είναι ιδιαίτερα πιεστικοί στην πλήρη άρση της «διοικητικής έγκρισης» για τις ομαδικές απολύσεις, την οποία το υπουργείο Εργασίας επιμένει να διατηρήσει με μια απλή τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.

Έντονη κριτική ασκείται και για τις καθυστερήσεις στο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων, που καθυστερεί στην εξέλιξή του από το φθινόπωρο, όταν ορίστηκε το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει το Ταμείο να είναι πλήρως λειτουργικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν υπάρχει ακόμη Διοικητικό Συμβούλιο, δεν έχει οριστεί η ακίνητη περιουσία που θα περάσει στο Ταμείο, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας (η εταιρία που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ) και δεν έχει γίνει ακόμη καμία κίνηση ώστε οι άλλες τρεις υφιστάμενες εταιρίες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ) να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για να συνεργάζονται με το Ταμείο-«ομπρέλα». Παράλληλα, βέβαια, οι θεσμοί ζητούν επιτακτικά το ΤΑΙΠΕΔ να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό του σχέδιο εντάσσοντας τις αποκρατικοποιήσεις του 2017.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και τις νέες διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, παρότι έπρεπε να βρίσκονται όλα στη θέση τους από τις 18 Οκτωβρίου.

Ειδικά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τονίζεται ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν επιτέλους οι τεχνικές λεπτομέρειες που συζητούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

Ακόμη και στο θέμα της ενέργειας, το οποίο θεωρητικά είναι πιο απλό, υπάρχει καθυστέρηση, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόσχημα μια μελέτη που θα πρέπει να προηγηθεί, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να δημοπρατηθούν από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη απελευθέρωση της αγοράς.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το διάστημα στο οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ με βάση την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου.

http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom