- Μετατροπή της κρίσης από οικονομική σε κοινωνική. Αυτό είναι το συμπέρασμα Γερμανών βουλευτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα
- Μας βγάζουν το καπέλο για τις... αντοχές μας κατά την διάρκεια της πολύχρονης -πλέον- κρίσης
- "Νοιώθω μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα" είπε για το προσφυγικό η Κέρστιν Γκρίζε, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος
- "Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον"
- "Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση"
- Όλα όσα είδαν και οι προτάσεις τους για το πως μπορούμε -επιτέλους- να δούμε... φως
- Μας βγάζουν το καπέλο για τις... αντοχές μας κατά την διάρκεια της πολύχρονης -πλέον- κρίσης
- "Νοιώθω μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα" είπε για το προσφυγικό η Κέρστιν Γκρίζε, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος
- "Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον"
- "Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση"
- Όλα όσα είδαν και οι προτάσεις τους για το πως μπορούμε -επιτέλους- να δούμε... φως
Σοκαρισμένη ήταν αντιπροσωπεία βουλευτών της γερμανικής Βουλής με τα όσα άκουσαν και είδαν στην Ελλάδα. Τους ανέργους, τους άστεγους, τους μετανάστες. "Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον", έλεγαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Η επίσκεψή τους διήρκεσε τέσσερις ημέρες (10 έως 13 Οκτωβρίου του 2016) και το πρόγραμμα των συναντήσεων ήταν "φορτωμένο". Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε, από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.
"Σεβόμαστε πολύ την Ελλάδα"
Οι γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, τους διοικητές των ΟΑΕΔ και ΙΚΑ, Μαρία Καραμεσίνη και Διονύση Καλαματιανό αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χάρη Παναγόπουλο.
Ακόμη είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.
«Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», τονίζει στη Deutsche Welle η Κέρστιν Γκρίζε. «Για μας αυτό το ταξίδι είχε και μια συμβολική σημασία, θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη».
Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της».
Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι το ότι την ώρα που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. «Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό έναντι της Ελλάδας», τονίζει η Γκρίζε.
Να συνεχιστεί ο διάλογος
Τι προτείνει, όμως, η ίδια για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της έλλειψης αναπτυξιακής πνοής; «Συναντήσαμε πολλούς ενεργούς πολίτες και νοιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν», τονίζει.
«Αν υποτεθεί ότι στη Γερμανία έπρεπε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να γίνει ένα συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, θα ήταν αδύνατο. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει ένα καλό παράδειγμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση. Είναι το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. Θα θέλαμε βέβαια τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό στον τουρισμό, στην γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι αν μεταφερθούν και εκεί θετικά παραδείγματα, θα είναι ένα καλό βήμα».
Η γερμανίδα βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. «Ακούμε ότι τώρα οι επενδυτές προτιμούν γειτονικές χώρες», τονίζει η Γκρίζε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ευνοεί, όπως λέει, τη μαύρη εργασία.
Ιδέες για το πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η γνώση που απέκτησαν οι 6 γερμανοί βουλευτές από την επίσκεψη υπάρχουν. Γίνονται σκέψεις για ένα γερμανοελληνικό workshop όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τα πολιτικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση η γερμανική αντιπροσωπεία βουλευτών θα επιμείνει στο να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.
Πηγή: dw.com
Φωτογραφίες: Eurokinissi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου