Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τι θα κόβει αυτόματα ο «κόφτης» - Στους κωδικούς της κυβέρνηση επενδύσεις,ΕΣΠΑ,μισθοί, συντάξεις και επιδόματα

Το σχέδιο για τον «κόφτη» προ των πυλών της Βουλής

Ύστερα από ένα «μπαράζ» τηλεδιασκέψεων που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές για τη μορφή και τη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης του ελλείμματος η κυβέρνηση φέρεται να κατέληξε στους τομείς που θα υποστούν περικοπές πρώτοι, σε περίπτωση που διακυβεύονται οι στόχοι.

Οι τομείς είναι οι δημόσιες επενδύσεις, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, οι κοινωνικές παροχές, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακολουθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που διακυβεύονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018).

Το μεγαλύτερο «κομμάτι» αυτού του σχεδίου (Public Spending) οριστικοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένα ποσά

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική πλευρά κατέδειξε τους κωδικούς που είναι υποψήφιοι για την εξοικονόμηση κονδυλίων, χωρίς όμως να ορίσει συγκεκριμένα ποσοστά περιστολής κρατικών δαπανών, δεδομένου ότι είναι νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο.

Άλλωστε μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο που η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα (έλλειμμα, χρέος κ.ά.) η κυβέρνηση έχει ένα εξάμηνο μπροστά της για να αποτρέψει την εφαρμογή του «κόφτη».

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου μέσα στις επόμενες 48 ώρες να έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τις διατάξεις για τον μηχανισμό του αυτόματου «κόφτη» στις δαπάνες και τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

Τι θα κόβεται με βάση τη λίστα των περικοπών:
-Μισθοί
-Συντάξεις
-Επιδόματα με εξαίρεση τα επιδόματα ανεργίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει διασταυρώσεις ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για να ξεκινήσουν πριν απαιτηθούν νέες περικοπές.
-Κονδύλια δαπανών ΟΤΑ
-Κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές
-Μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια του Δημοσίου
-Κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

Όλα αυτά αφού υπάρξει μια σαφής μείωση στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια η οποία θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη μελετάται και η κατάργηση 720 φοροαπαλλαγών και ενώ λαμβάνονται μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας όπως απαιτείται από τους δανειστές, δημιουργείται το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και νομοθετείται η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, 16 Μαΐου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom