Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ενοπλη επίθεση σε δημοσιογράφο στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (βίντεο)


Ένοπλη επίθεση δέχθηκε ο διευθυντής της “Cumhuriyet”, Can Dündar, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης,όπου δικάζονταν για "διαρροή κρατικών μυστικών" για την υπόθεση που αποκάλυψε το 2014 με τα τούρκικα φορτηγά που μετέφεραν όπλα στον ISIS στη Συρία. Ο δράστης συνελήφθη.

"Η επίθεση ήταν εναντίον μου, είδα τον δράστη", είπε ο Dündar, ο οποίος δεν τραυματίστηκε.Αντίθετα, ο δημοσιογράφος του NTV, Yağız Şenkal, τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι.

Ο δράστης, πυροβόλησε δύο φορές, φωνάζοντας: "Είσαι προδότης".

Ο δράστης, που αναγνωρίστηκε ως Μουράτ Şahin, ο οποίος γεννήθηκε το 1976 και είναι κάτοικος της επαρχίας της Κεντρικής Ανατολίας της Σίβας, πλησίασε τον Dündar που μιλούσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της ακροαματικής διαδικασίας.Πυροβόλησε δύο φορές στα πόδια τον Dündar λέγοντας του: «Είσαι ένας προδότης." Ο δράστης συνελήφθη, ενώ Dündar δεν τραυματίστηκε.

Ωστόσο ο Yağız Şenkal, ένας δημοσιογράφος του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού NTV, πληγώθηκε στο πόδι.

Η αστυνομία παρενέβη αμέσως και ο Şahin παραδόθηκε ήρεμα.

"Το δικαστήριο είχε κάνει ένα διάλειμμα για να εκδώσει την ετυμηγορία. Αυτή η επίθεση συνέβη ενώ πήγαμε έξω για να περιμένουμε την ετυμηγορία. Δεν ξέρω ποιος είναι. Το μόνο που είδα ήταν το όπλο του στραμμένο σε μένα. Ξέρουμε που μας είχαν στοχοποιήσει. Ελπίζω να πάρει τα μαθήματά του », δήλωσε ο Dündar. Dündar και επέστρεψε στο δικαστήριο για να ακούσει την ετυμηγορία μετά την επίθεση.

Αποκαλύφθηκε ότι Şahin είχε ποινικό μητρώο. Εν τω μεταξύ, το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ηγέτης Κεμάλ Kılıçdaroğlu είπε εκείνους που στοχεύουν δημοσιογράφοι ήταν υπεύθυνοι. "εκείνοι που στοχεύουν δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους με την ομιλία μίσους είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την επίθεση εναντίον Can Dündar", δήλωσε ο Kılıçdaroğlu σε ένα tweet, επεκτείνοντας τις καλύτερες ευχές του.


http://www.hurriyetdailynews.com/

Η απόφαση του δικαστηρίου
Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και δέκα μηνών καταδίκασε το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δύο Τούρκους δημοσιογράφους με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών.

Η δίωξη κατά των Can Dundar και Erdem Gul, πρώην εκδότη και διευθυντή αντίστοιχα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», ασκήθηκε μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τουρκική κυβέρνηση μέσω των μυστικών υπηρεσιών της, είχε προσπαθήσει να μεταφέρει όπλα στους Ισλαμιστές στη Συρία. Η δίωξη των δύο δημοσιογράφων είχε επικριθεί ευρέως από τους διεθνείς παρατηρητές.

Οι δύο δημοσιογράφοι αθωώθηκαν από την πιο σοβαρή κατηγορία της κατασκοπίας, η οποία θα μπορούσε να επισύρει ισόβια κάθειρξη και -όπως μεταδίδει το BBC- αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom