Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

"Φωνή της Πάρου": Εντάσεις για την παραλία του Μώλου


Νέα επιστολή για την παραλία του Μώλου έστειλαν στην εφημερίδα μας οι: Μιχάλης Δ. Κυριαζάνος, Μαριέττα Πεπελάση, Αλεξάνδρα Βουβουσίρα, Αγάπη Βοϊβόδα και Ελισάβετ Κυριαζάνου, με τίτλο: «Η παραλία του Μώλου υπό απειλή και υποβάθμιση».

Η επιστολή, που συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες προς απόδειξη των ισχυρισμών τους, γράφει:

«Ο απολογισμός καθαριότητας και μέριμνας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Μώλου εφέτος ήταν απογοητευτικός.

Είχαμε επισκεφθεί τον Μάιο την παραλία από τις «Ανεμώνες» προς τον Άγιο Νικόλαο (προς βορρά) και η θάλασσα ήταν αμμώδης και καθαρή, τον Ιούλιο με λύπη και αγανάκτηση είδαμε ριγμένα μπάζα (πέτρες, κομμάτια από τσιμεντόλιθους, γαρμπίλι και μεταλλικά αιχμηρά αντικείμενα στο μέρος κολύμβησης των παιδιών). Οι λουόμενοι έβγαζαν τα μπάζα και τις πέτρες διότι με δυσκολία έμπαιναν στο νερό. Οι σχετικές φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Πολλά σημεία των φυσικών αμμοθινών έχουν ισοπεδωθεί αφ ενός λόγω της διέλευσης βαρέων οχημάτων του Δήμου για τον καθαρισμό της παραλίας από τα φύκια και αφ ετέρου λόγω της ανεξέλεγκτης στάθμευσης ΙΧ οχημάτων επί των αμμοθινών.

Εφέτος διαπιστώθηκε επίσης κακή διαχείριση απομάκρυνσης των φυκιών από την παραλία του Μώλου καθ’ όσον εκσκαφικά μηχανήματα και φορτηγά του Δήμου απομάκρυναν μαζί με τα φύκια και τόνους άμμου τους οποίους και εναπόθεσαν σε γειτονικό ιδιωτικό οικόπεδο.

 Κατά τη διάρκεια δε της απομάκρυνσης φυκιών και άμμου απέκοψαν ρίζες ορισμένων αρμυρικιών τα οποία τον Ιούλιο βρέθηκαν σχεδόν αποξηραμένα (οι σχετικές φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους).

Προτείνεται η επαναφορά της άμμου που αφαιρέθηκε και η ανασύσταση των ισοπεδωμένων αμμοθινών. Προτείνεται επίσης η ενεργοποίηση του εθελοντισμού στην Πάρο, των συλλόγων και του Δήμου για την φύτευση αρμυρικιών κατά μήκος των αμμοθινών.

Τέλος παρά τις προφορικές και γραπτές διαμαρτυρίες μας για την εγκατάσταση ιδιωτικής επιχείρησης στα όρια του υγροβιότοπου του Μώλου, κατά παράβαση του νόμου 229/2012, η εν λόγω επιχείρηση έλαβε άδεια λειτουργίας από τον Δήμο αφού για άλλη μία φορά (όπως και το 2014) αποκρύφτηκε ότι ο Μώλος είναι και υγροβιότοπος με κωδικό Y422PAR004 (στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού περιβάλλοντος αναφέρεται ο Μώλος μόνο ως περιοχή ΝATURA 2000). Θα πρέπει εκτός των άλλων ο Δήμος να τοποθετήσει και μία ταμπέλα με τα πλήρη στοιχεία του υγροβιότοπου.

Κατόπιν αυτών επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την οποία δυστυχώς οι κρατούντες αδιαφορούν. Για την τήρηση των νόμων και την προστασία του υγροβιότοπου του Μώλου συνηγορούν και υπογράφουν πλέον των 300 πολιτών».

Η Δημοτική Κοινότητα Αρχιλόχου

Για το θέμα δημοσιοποιήθηκε από τη δημοτική κοινότητα Αρχιλόχου η παρακάτω επιστολή:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχει κάποιος πολίτης –ο οποίος δεν είναι καν κάτοικος Πάρου- ο οποίος περιφέρεται με το υπ’ αρ. πρωτ.:18193/705/05-09-2014 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο έχει τίτλο «Σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών των ακτών του Δήμου Πάρου που ανήκουν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ – GR 4220025 (SPA) καθώς και παραλιών που γειτνιάζουν με παράκτιους υγροβιότοπους με κωδικούς Υ422ΡΑRΟ12, και συλλέγει υπογραφές για την απομάκρυνση σχολής ιστιοσανίδας η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Μώλου και δραστηριοποιείται από το 2014, πληροφορώντας λανθασμένα τους κατοίκους της περιοχής ότι πρόκειται για καταχρηστική παραχώρηση χρήσης της παραλίας του Μώλου.

Βάση του παραπάνω εγγράφου το οποίο έχει συνταχθεί κατόπιν έρευνας και μελέτης από το επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος αποφασίζει και παραχωρεί την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας για την τουριστική περίοδο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και σε 11 τμήματα των ακτών του Δήμου Πάρου σύμφωνα με τους όρους που αναφέρει και η οποία καμία επιβάρυνση δεν δημιουργεί στο περιβάλλον, τις παραλίες και τους παράκτιους υγροβιότοπους.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω σας πληροφορούμε ότι η οποιαδήποτε εκμίσθωση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών η οποία λαμβάνει χώρα στην Πάρο είναι καθόλα νόμιμη και διόλου καταχρηστική αφού εκτός του ότι βασίζεται στην κείμενη νομοθεσία, ο Δήμος Πάρου και η Δημοτική Κοινότητα Αρχίλοχος το Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της οποίας είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού με την ευαισθησία και την αγάπη που τους διακατέχει για τον τόπο τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια θα έβλαπτε το περιβάλλον πόσο μάλλον να το κάνουν παραβαίνοντας τους νόμους του κράτους τους οποίους υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια.

Οι παραπάνω ενέργειες αυτών που θέλουν να θολώσουν την κρίση των πολιτών – κατοίκων της περιοχής και μη – βασίζονται πάνω σε προσωπικά οφέλη και συμπάθειες και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι εκ τούτου παράνομες και καταχρηστικές και διώκονται ποινικά από το νόμο».

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εφημερίδα "Φωνή της Πάρου",που κυκλοφορεί από το Σάββατο 26/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom