Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: «Καβαλιώτης» και μόλις 33 Μαΐων το φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΝ

του Τάσου Αποστολίδη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ, κυρίως σε επίπεδο στελεχών από την Αθήνα, καθώς η δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι αποσύρεται, έχει πυροδοτήσει πλείστα σενάρια διαδοχής. 

Στην Καβάλα, και την υπόλοιπη περιφέρεια, τα στελέχη του ΣΥΝ παρακολουθούν μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είναι μόλις 33 ετών.
Με ρίζες από την Ελευθερούπολη, επαγγελματική δραστηριότητα και εξοχική κατοικία στη Νέα Πέραμο, ο νεαρός πολιτικός είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή και αυτή τη στιγμή φαντάζει ως η ιδανικότερη, και μάλλον η μοναδική διαθέσιμη, λύση για την ηγεσία του κόμματος.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
 
Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη, την οποία ο ίδιος επισκέπεται συχνά. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αξιοποίησε μια κληρονομιά του στην περιοχή της Νέας Περάμου, όπου μαζί με τον αδελφό του ανέπτυξε επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα των οικοδομικών επιχειρήσεων. Στη Νέα Πέραμο μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί και εξοχική κατοικία, όπου περνά τον ελεύθερο χρόνο του τα καλοκαίρια. 


Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία. Εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στον κατασκευαστικό κλάδο. Έκανε το «μπαμ» στα πολιτικά πράγματα με την υποψηφιότητά του στο Δήμο Αθηναίων, το 2006, όπου συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 11%. Η ενασχόλησή του με τα κοινά μετρά 16 χρόνια. 


Οργανώθηκε στην Αριστερά στα μαθητικά του χρόνια από τις γραμμές της ενιαίας τότε ΚΝΕ. Συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό κίνημα κατά την περίοδο των καταλήψεων ’90-’91 και στη συνέχεια στο φοιτητικό κίνημα. Το 1999 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης (Μάρτιος 2003). Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβρης 2004) εκλέχθηκε με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε την ευθύνη για θέματα παιδείας και νεολαίας.


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 
Την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του Συνασπισμού στο προσεχές συνέδριο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. 


Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι παραμένει ενεργός πολιτικά στο κόμμα και κοινοβουλευτικά στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Αλαβάνος είχε συναντήσεις και επικοινωνία με στελέχη του ΣΥΝ, τα οποία εισηγούνταν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος για μία τριετία ακόμη. 

Εντούτοις, ο πρόεδρος της Συνασπισμού επέμεινε στην απόφασή του να αποχωρήσει. Μέχρι και το 5ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για το τιμόνι της Κουμουνδούρου. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ αναφέρει πως «συντροφικά και με αισιοδοξία κινούμαστε προς το τακτικό συνέδριο του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό, με στόχο να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία». Αυτή η πορεία δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε κατ' ελάχιστον την αντιπολιτευτική μας ισχύ. 


Ο Αλέκος Αλαβάνος άνοιξε και ανοίγει δρόμους και παραμένει ενεργός ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει η ανακοίνωση. Ο κ. Αλαβάνος περιόδευσε χθες στο Ηράκλειο της Κρήτης από όπου ρωτήθηκε εκ νέου για το θέμα της αποχώρησής του. 


«Έχουμε αναλάβει όλοι μας και εγώ προσωπικά να κατακτήσουμε ένα δημιουργικό, κριτικό και πρωτοποριακό ρόλο στο χώρο της αντιπολίτευσης και να γίνει ο ΣΥΝ μια δύναμη που θα εμπιστεύεται η νέα γενιά. Αυτή την πορεία που ξεκινήσαμε και την αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός θα την συνεχίσουμε» είπε.

Τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο 48ωρο ποικίλουν. Αν και όλοι στο ΣΥΝ μιλούν για τον Αλέξη Τσίπρα, πολύ σοβαρά αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ωστόσο λέει κατηγορηματικά όχι στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. 


Κάποια στελέχη του ΣΥΝ θεωρούν πιθανή την «αναγκαστική» εκλογή του Νίκου Χουντή, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για «επικοινωνιακές απώλειες». Πολλοί θεωρούν πως ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα επιχειρείσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, πάντως με τις χθεσινές του δηλώσεις ο ευρωβουλευτής έδειξε ότι δεν εγκαταλείπει το Στρασβούργο. 

Ήξεις αφήξεις ήταν η δήλωση που έκανε ο Φώτης Κουβέλης, σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σθεναρή αντίσταση πάντως προβάλλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παρά το παρασκήνιο που υπάρχει και τις φήμες που θέλουν τον Αλέκο Αλαβάνο να… του έχει δώσει το δαχτυλίδι. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ίδιος είπε ότι θα προτιμούσε να παρέμενε στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Αλαβάνος, αλλά δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του ΣΥΝ. Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, είπε ότι έχει ακόμα 18 μήνες σκληρής δουλειάς στο Ευρωκοινοβούλιο. «Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να επιδιώξουμε την ίδια συνεννόηση στο θέμα της διαδοχής και ευρύτερα στο ρόλο των προσώπων και να μην αρχίσουμε να ανακοινώνουμε, δεξιά-αριστερά στα ΜΜΕ πριν συζητήσουμε μεταξύ μας, υποψηφιότητες» συμπλήρωσε.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ 
«Μας αιφνιδίασε η απόφαση του προέδρου» είπε από την πλευρά του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΝ, Κώστας Μορφίδης, εκτιμώντας πάντως ότι «οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί δεν επηρεάζονται από το ποιος θα είναι πρόεδρος». Ο κ. Μορφίδης αν και δεν θέλησε προς το παρόν να λάβει θέση επί των τεκταινόμενων, εμφανίστηκε υπέρ της εισόδου νέων στα κεντρικά όργανα του ΣΥΝ. «Η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια δεν θα πάει στράφι» κατέληξε ο κ. Μορφίδης.

ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Συγκρατημένος στις δηλώσεις του ήταν ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΝ, Ηλίας Ιωαννίδης, ο οποίος συνδέεται με μακρόχρονη φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, προτού ο νεαρός πολιτικός γίνει ευρέως γνωστός. «Ο ΣΥΝ θα περάσει από μία δοκιμασία που δεν υπολόγιζε. Όλοι είχαμε την εντύπωση ότι θα συνεχίσουμε τουλάχιστον μέχρι το επόμενο συνέδριο και ότι στο προσεχές θα επανεκλεγόταν ο Αλέκος Αλαβάνος, θα επιδοκιμαζόταν οι επιλογές του που αύξησαν τις δυνάμεις μας. Από τη στιγμή που εξήγησε γιατί δε μπορεί να συνεχίσει, οφείλουμε να σεβαστούμε την επιλογή του» είπε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν αδιέξοδα. Μόνο δυσκολίες. Έχουμε ικανότατα στελέχη που ένα από αυτά θα μπορέσει να παίξει το ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και να υπηρετήσει αυτήν την πολιτική που μας έφερε κοντά στη νεολαία, τα κινήματα, τους εργαζόμενους, τους πολίτες που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική θα υπηρετηθεί από ένα στέλεχος που θα εκλεγεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στο συνέδριο του Γενάρη. Ο Αλέκος Αλαβάνος θα παραμείνει στη Βουλή κι έτσι θα συνεισφέρει κι αυτός».


Δημοσιεύθηκε στις 28/11/2007 στο kavalanet.gr/

μας το έστειλε ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom