Οπισθοχώρηση σε δύο «καυτά» θέματα τα οποία εμπόδιζαν την πορεία των διαπραγματεύσεων, κάνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ενημέρωση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ όπου και συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, δύο θέματα που υπενθυμίζεται ότι αποτελούσαν «κόκκινες» γραμμές για την κυβέρνηση.
Ασφαλώς και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το τι σημαίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν, ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι για πρώτη φορά μπαίνουν στο τραπέζι τα δύο αυτά ζητήματα, δείχνει τη διάθεση της Αθήνας να κάνει ένα βήμα πίσω προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με ην ενημέρωση της κυβέρνησης: «Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».
Πίσω από τις «τεχνοκρατικού ύφους» εκφράσεις προφανώς κρύβονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης να λάβει σημαντικές αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα. Μένει να εξακριβωθεί αν αυτό θα οδηγήσει σε περικοπές της πρόωρης συνταξιοδότησης, σε παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δημιουργία ενός νέου μοντέλου και φυσικά στο τι θα αλλάξει αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, αίτημα που έχει τεθεί μετ' επιτάσεων από το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για σύγκλιση σε δημοσιονομικά θέματα όπως στον ΦΠΑ και στα φορολογικά μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνησης αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις. Το κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας και οι πληροφορίες ότι δεν θα «κοπεί» ο ELA έφεραν ευφορία στον Χρηματιστήριο που άρχισε να ανεβαίνει και να βρίσκεται με κέρδη πάνω από 2,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου