Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Οι ΗΠΑ φέρνουν το Ελληνικό ζήτημα στο τραπέζι των G7

Φοβούνται λέει την "κόκκινη αρκούδα" και τους εξτρεμιστές αν...

Το Ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7,που θα διεξαχθεί στην Δρέσδη της Γερμανίας στις 27-29 Μαΐου,με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας,
της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας —των χωρών που συγκροτούν τη G7— συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη και μολονότι επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της χώρας μας είναι πολύ πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

“Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα”, είπε ο πρώτος αξιωματούχος. “Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας”.

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. “Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας”, εξήγησε ο αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. “Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού... υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς”, είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει στο θέμα της Ελλάδας ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος έχει ήδη καλέσει Ελλάδα, Ευρωζώνη και ΔΝΤ να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου, από μια κλιμάκωση της κρίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom