Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Σύμβουλος σε εταιρεία Bitcoin της Σιγκαπούρης ο Γιάνης,ενώ είναι υπουργός

Η απάντηση Βαρουφάκη στο Πρώτο Θέμα και η ανταπάντηση της εφημερίδας

Προβάλλεται ως ειδικός στην ενσωμάτωση του «εικονικού νομίσματος» (Bitcoin) στην πραγματική οικονομία - Είχε προτείνει τους εργοδότες του για συμβούλους στην κυβέρνηση Τσίπρα - Η Tembusu ήταν η πρώτη επιχείρηση που τοποθέτησε ATM με εικονικό νόμισμα - Διαβάστε την απάντηση του υπουργού και την ανταπάντηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»

Ως σύμβουλος μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης σιγκαπουριανής
εταιρείας που λανσάρει τα περίφημα Βitcoins εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό καταδεικνύει e-mail που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στο οποίο διοικητικό στέλεχος της περί ης ο λόγος εταιρείας, με την επωνυμία Tembusu Systems, δηλώνει πως ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την υπουργοποίησή του, ρόλο συμβούλου στην Tembusu.

Για του λόγου το αληθές, δε, ακόμα και σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς τον κ. Βαρουφάκη στο επίσημο site της εταιρείας, στη διεύθυνση: http://www.tembusu.sg/. Θα βρει το προφίλ του ανάμεσα στα υπόλοιπα των στελεχών της εταιρείας και με εμφανή την ιδιότητά του ως συμβούλου!



ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Η παρουσία του κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην ηγετική ομάδα της Tembusu, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την ψηφιακή πλατφόρμα συναλλαγών Trust, αποδεικνύεται από μια απλή αναζήτηση των στελεχών της εταιρείας στο επίσημο site της. Το προφίλ του υπουργού Οικονομικών υπήρχε ακόμα και την Παρασκευή 15 Μαΐου στη σελίδα με το team των ειδικών έχοντας ρόλο συμβούλου (advisor)

ΤΟ E-MAIL ΠΡΟΣ ΤΗΝ TEMBUSU...



...ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ TEMBUSU



«ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΣ»: Τα mail της Tembusu, με την υπογραφή του κ. Lee Yin Rong, Chief Operating Officer Assistant της Tembusu Systems, με ημερομηνίες 29 και 31 Μαρτίου 2015. Στο πρώτο ερωτάται ευθέως αν ο κ. Βαρουφάκης αποτελεί ακόμα ενεργό μέλος της εταιρείας, για να απαντήσει καταφατικά δύο ημέρες μετά, στις 31 Μαρτίου

Το γεγονός πως ο υπουργός μας των Οικονομικών είναι εκ των εμπνευστών και μέλος μιας ομάδας «ειδικών» που πρεσβεύουν μια «ακραία» και πρωτοποριακή μέθοδο οικονομικών συναλλαγών προξενεί εύλογα ερωτήματα, καθώς αν παρακολουθήσει κανείς την αρθρογραφία γύρω από το Bitcoin αλλά και την όλη φιλοσοφία των ψηφιακών συναλλαγών με εικονικά νομίσματα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή μπορεί να είναι -δυνητικά- η απάντηση στην κρίση χρέους και ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επομένως αρκετοί μπορεί δικαίως να αναρωτηθούν για ποιον λόγο η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα θέμα με τα χρέη της, για ποιον λόγο δεν έχει ακόμα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας από τη στιγμή που επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέλαβε, από την επόμενη κιόλας μέρα της κάλπης του Γενάρη, ο άνθρωπος που είναι γνώστης μιας πολύ απλής λύσης σε αυτό το τόσο σύνθετο πρόβλημα. 

H πρότερη εμπειρία του υπουργού μας των Οικονομικών στη δημιουργία ψηφιακών, εικονικών αγορών (όπως η περίφημη πλατφόρμα TRUST) ενδεχομένως και να μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην όλη υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Γιατί η χρήση ενός εικονικού νομίσματος είναι, κατά πολλούς, η απάντηση στο πρόβλημα. 

Και σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει το know how, την τεχνογνωσία μιας τέτοιας επιλογής, αυτός σίγουρα είναι ο κ. Βαρουφάκης... Ο οποίος, εκτός των άλλων, φαίνεται πως έχει και standby team με ειδικούς περί των cryptocurrency και της ψηφιακής οικονομίας που είναι έτοιμοι να «σώσουν» την ελληνική οικονομία όταν και εάν τους ζητηθεί. Να στελεχώσουν και να ενισχύσουν δηλαδή τον υπουργό μας ως σύμβουλοι στον αγώνα κατά του χρέους και των πιστωτών.

Η ιστορία ξεκινά περίπου τον Νοέμβριο του 2014 όταν η διαχειριστική ομάδα μιας εταιρείας από τη... Σιγκαπούρη με την επωνυμία Tembusu καλωσόριζε στην ομάδα συμβούλων της τον επιφανή ακαδημαϊκό Γιάνη Βαρουφάκη. Οι ιδρυτές της μάλιστα τόνιζαν πως πρότειναν συνεργασία στον κ. Βαρουφάκη επειδή εκτίμησαν την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον σχεδιασμό μιας «ψηφιακής οικονομίας» για λογαριασμό της εταιρείας online βιντεοπαιχνιδιών Valve Corporation. Μέχρι τότε η Tembusu είχε διακριθεί για το λανσάρισμα του Bitcoin, αλλά και για το γεγονός πως αυτή πρώτη είχε τολμήσει να εγκαταστήσει στη Σιγκαπούρη αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜs) τα οποία προμήθευαν κάθε ενδιαφερόμενο με Bitcoins (έναντι πραγματικών χρημάτων) και ετοιμαζόταν να περάσει στο επόμενο στάδιο, στο λανσάρισμα μιας «νέας εποχής στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών», στην «επόμενη ημέρα μετά το Bitcoin». 

Ο κ. Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία μετείχε ως σύμβουλος στη δραστηριοποίησή της μήνες μετά την υπουργοποίησή του, παρά την προφανή αναντιστοιχία της θέσης του ως υπουργός της κυβέρνησης με την παράλληλη απασχόλησή του σε μια ιδιωτική εταιρεία... Μάλιστα, όπως λένε ειδικοί της αγοράς, συνήθως τέτοιες θέσεις σε παρόμοιες εταιρείες αμείβονται με το λεγόμενο καθεστώς των stock options. Δηλαδή οι σύμβουλοι λαμβάνουν αντί αμοιβής μετοχές της εταιρείας. Στόχος τους, λοιπόν, είναι η περαιτέρω επέκταση και ευημερία της εταιρείας ώστε αναλογικά οι μετοχές τους να πολλαπλασιάζουν την αξία τους.
 

Η startup εταιρεία από τη Σιγκαπούρη, η πλατφόρμα συναλλαγών TRUST και η επένδυση του 1,2 εκατ. δολαρίων
Με την προσθήκη πλειάδας ειδικών συμβούλων η Tembusu προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία TRUST Framework. Μια πλατφόρμα που υιοθετεί μεν τη λογική του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος, αλλά με δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε κίνδυνο διαρροής συναλλαγών ή χακαρίσματος των ψηφιακών λογαριασμών και κλοπής των ηλεκτρονικών αρχείων των συναλλαγών. Η ιδέα της πλατφόρμας αυτής προσέλκυσε μάλιστα ήδη το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, με την Τembusu να ανακοινώνει, στις 29 Ιανουαρίου πως έλαβε ήδη μια επενδυτική «ένεση» ύψους 887.000 δολαρίων (ή αλλιώς 1,2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης) για να αναπτύξει περαιτέρω την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.

Και κάπως έτσι, ο υπουργός μας των Οικονομικών βρέθηκε να μετέχει σε μια ομάδα πρωτοπόρων ενός μάλλον περίπλοκου στην κατανόηση από τον μέσο άνθρωπο συστήματος παράλληλης... οικονομικής πραγματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα χρειάζονται μια εξήγηση. Εχουμε και λέμε λοιπόν:
Ηδη από τα πρώτα του χρόνια ως καθηγητής ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται εμπνευστής πρωτοποριακών θεωριών, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη διεθνή οικονομική σκηνή. Ως εκ τούτου ο κ. Βαρουφάκης είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής κορυφαίων αναλυτών και διεθνούς φήμης δημοσιογράφων που κατέγραφαν τα λεγόμενά του, προτού αναλάβει τον υπουργικό θώκο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης και τα προσφερόμενα εργαλεία διαχείρισής της.

Λόγου χάρη, μπορεί κανείς να ανατρέξει σε ένα άρθρο του Πολ Μέισον, κορυφαίου αναλυτή της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», στις 24 Φεβρουαρίου, έναν μήνα μετά τις εκλογές δηλαδή, με το οποίο μας θύμισε μια όχι και πολύ παλιά ιστορία που έχει πρωταγωνιστές τον Βαρουφάκη και τα ψηφιακά νομίσματα τύπου Bitcoin. Ο κ. Μέισον αρχικά επιχειρεί μια συνοπτική παρουσίαση του Bitcoin, το οποίο οι θιασώτες του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζουν «τολμηρή απόπειρα να δημιουργηθεί χρήμα μακριά από τον έλεγχο κάθε κράτους, κάθε κεντρικής τράπεζας, πρακτικά κάθε κεντρικής εξουσίας». Επί της ουσίας, το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ψηφιακό νόμισμα που δεν συναρτά την κυκλοφορία, την αξία και την αποτίμησή του με καμία οικονομία και κανένα περιοριστικό μέτρο ή έλεγχο, κάτι που ο κ.  Βαρουφάκης, ως θεωρητικός της οικονομίας, ασπάστηκε και επιχειρηματολόγησε υπέρ του. Ο κ. Μέισον μας θύμισε, λοιπόν, πως στις αρχές του 2014, και λίγο πριν συνεργαστεί με την Tembusu, ο κ.  Βαρουφάκης είχε περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ένα εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαφορά είναι πως τότε ήδη το Bitcoin θεωρούνταν ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε καταστεί αντικείμενο χακαρίσματος και παράλληλα είχε κατηγορηθεί και ως μέσο ξεπλύματος χρήματος. Οχι όμως και το νέο εικονικό νόμισμα που ήδη από τότε απεργαζόταν μια ομάδα οικονομολόγων και επιχειρηματιών, μια ομάδα στην οποία μετείχε και μετέχει (!) ακόμα ο υπουργός μας των Οικονομικών.

Το «παράδειγμα» Βαρουφάκη και η τεχνογνωσία πίσω από αυτό
Αυτό που τότε είχε δηλώσει δημοσίως ο κ. Βαρουφάκης ήταν πως εάν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ένα εικονικό νόμισμα, με σχέση ανταλλαγής ένα προς ένα με το ευρώ, θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας που ταλανίζει την οικονομία της. Για να συμβεί αυτό όμως θα έπρεπε το συγκεκριμένο νόμισμα να εκδοθεί από το κράτος και να συνομολογηθεί μια μέθοδος μετατροπής του σε «απτό» υλικό κέρδος. Για παράδειγμα, αν κανείς κρατούσε το εικονικό νόμισμα για μια περίοδο έστω δύο ετών, θα μπορούσε να το «εξαργυρώσει» με ένα είδος κινήτρου, ας πούμε με έκπτωση φόρου! Μάλιστα γι’ αυτό τότε ο κ. Βαρουφάκης είχε αποκαλέσει το -ας το ονομάσουμε «νέο Bitcoin»- ένα «μελλοντικό νόμισμα φόρων».

Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε τότε πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση εξέδιδε ένα παράλληλο με το ευρώ ψηφιακό νόμισμα και ανάγκαζε τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν, θα ενίσχυε την προσφορά χρήματος σε πείσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και κατέληγε αποθεώνοντας την πιθανή χρήση του εικονικού αυτού νομίσματος, υποστηρίζοντας πως «θα προσέφερε μια πηγή ρευστότητας για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται έξω από τις αγορές ομολόγων, μια πηγή ρευστότητας που δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες και βρίσκεται έξω από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες ή τις διάφορες τρόικες».

Το σκεπτικό απλό: η ΤτΕ εκδίδει ένα ψηφιακό νόμισμα σε πλήρη ισοτιμία με το ευρώ, χρησιμοποιεί το νόμισμα αυτό στις εσωτερικές της συναλλαγές (για παράδειγμα, πληρώνει με αυτό τους προμηθευτές του Δημοσίου) και καλύπτει τις υποχρεώσεις της χωρίς νέα δάνεια, χωρίς προσφυγή στις αγορές, χωρίς νέα μέτρα και μνημόνια. 

Οσοι πάρουν το ψηφιακό νόμισμα, μπορούν να το χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές, ενώ ανά πάσα στιγμή όποιος θελήσει μπορεί να το ανταλλάξει με πραγματικά ευρώ. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι τι θα συνέβαινε αν όλοι όσοι πληρωθούν με ψηφιακό νόμισμα θελήσουν να το εξαργυρώσουν αμέσως. Και εδώ έρχονται τα κίνητρα διακράτησης: αφού θεωρητικά οι περισσότεροι που θα πάρουν τέτοιο νόμισμα θα είναι επιχειρηματίες, προμηθευτές Δημοσίου, γενικώς εταιρείες, αν τους δώσει το κράτος κίνητρο (π.χ. έκπτωση φόρου), θα έχουν λόγο να εξαργυρώσουν το εικονικό νόμισμα σε προκαθορισμένη ημερομηνία και όχι οποτεδήποτε. Οπότε ουσιαστικά το κράτος κάνει εσωτερικό δανεισμό με εικονικά νομίσματα!

Και μπορεί ο κ. Μέισον να εξεπλάγη από τις απόψεις αυτές του σημερινού υπουργού μας, αλλά όσοι παρακολουθούσαν την επιστημονική και επαγγελματική πορεία του διόλου αμφέβαλαν για το ότι μπορεί κάποια στιγμή να σκέφτηκε σοβαρά τη χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος ως απάντηση στην κρίση χρέους.

Το «όνειρο κάθε οικονομολόγου»
Μην ξεχνάμε εξάλλου πως ο ίδιος είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους ριζοσπαστικές και αντισυμβατικές ιδέες. Οπως έχει γράψει στο παρελθόν ο κ. Giulio Prisco, αρθρογράφος του περιοδικού «Bitcoin Magazine», ο κ. Βαρουφάκης το 2012 εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στη Valve Corporation, την εταιρεία που δημιούργησε τα πολύ δημοφιλή βίντεο παιχνίδια Half-Life, Portal και Counter-Strike. Για την ακρίβεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Valve έκανε έρευνα για την ψηφιακή οικονομία εντός των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, και μάλιστα διατηρούσε ένα blog με τίτλο Valve Economics, στο οποίο επαινούσε την ιδιαίτερα «ανεπίσημη» μορφή διαχείρισης της εταιρείας, δηλαδή το ότι στη Valve δεν υπάρχουν αφεντικά, ούτε καμία συλλογική ή κλαδική αντιπροσώπευση, καθόλου διαταγές και καμία προσπάθεια από κάποιον να πει σε κάποιον άλλον τι να κάνει. Στο blog του αυτό έχει γράψει μάλιστα το εξής: «Σκεφτείτε το: μια οικονομία που η κάθε δράση αφήνει ένα ψηφιακό αποτύπωμα και η κάθε συναλλαγή καταγράφεται».



Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει εκτενώς αρθρογραφήσει από το blog του για το Βitcoin. Το παραπάνω άρθρο χρονολογείται στις 22/04/2013

Ο ίδιος έλεγε λοιπόν πως αυτή η ψηφιακή κοινότητα είναι το όνειρο κάθε οικονομολόγου. Μάλιστα σε άρθρο του το 2013 τόνιζε ότι «είναι πολύ φυσικό πολλοί να ονειρεύονται ένα νόμισμα που δεν θα μπορούν να το χειραγωγήσουν πολιτικοί, τραπεζίτες και κεντρικοί τραπεζίτες. Ενα νόμισμα του λαού, από τον λαό, για τον λαό». Με δυο λόγια ο κ. Βαρουφάκης ήδη από το 2013 ονειρευόταν τη δημιουργία ενός νομίσματος όπως το Βitcoin, ενδεχομένως ενός «eurocoin», υπό κρατική έκδοση και έλεγχο, το οποίο θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ελεγε επίσης από τότε πως «μια τεχνολογία τύπου Bitcoin και η δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών από τις χώρες της Ε.Ε. με οικονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις ασφυκτικές αποπληθωριστικές πιέσεις, που τους επιβάλλουν τα σχέδια λιτότητας της Ευρωζώνης».

Το θέμα φυσικά είναι ότι όταν ο κ. Βαρουφάκης εξέφραζε αυτές τις απόψεις ήταν απλώς (;) ένας διεθνούς φήμης οικονομολόγος. Σήμερα είναι ο άνθρωπος που από τη θέση του υπουργού Οικονομικών χειρίζεται τη μοίρα μιας χώρας με προβληματική οικονομία και αυξημένο κίνδυνο ακόμα και εξόδου από το ευρώ, αν πιεστεί περαιτέρω... Το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να υιοθετήσει -ή έστω να πειραματιστεί- με το «όνειρο κάθε οικονομολόγου» αναπόφευκτα έρχεται τώρα στην επιφάνεια!

Η πλατφόρμα Τrust, οι δηλώσεις του νέου υπουργού και το tweet
Οπως είπαμε, ο κ. Βαρουφάκης από το 2014 εμφανίζεται ως σύμβουλος της εταιρείας Tembusu Systems της Σιγκαπούρης, αυτής που λανσάρε και διαχειρίζεται μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία Trust η οποία διαφημίζεται ως η επόμενη γενιά στις πλατφόρμες συναλλαγών με cryptocurrency, τουτέστιν με εικονικά, ψηφιακά νομίσματα. Μια πλατφόρμα δηλαδή που υποστηρίζει τις συναλλαγές σε παράλληλο οικονομικό περιβάλλον, αλλά με πλήρη διαφάνεια, ακόμα και με κρατικό έλεγχο. Επί της ουσίας, αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια, να κάνουν συναλλαγές με τους άλλους χρήστες και να διακινούν με μορφή ψηφιακών εμβασμάτων ποσά σε τρίτους λογαριασμούς χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών ή Αρχών. Με δεδομένο πως ο όρος cryptocurrency αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα εικονικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά βίντεο και online παιχνιδιών, πολλοί θεωρούν πως αφορά μόνο σε κατασκευασμένα, άνευ αξίας νομίσματα. Η διαφορά είναι πως το σύστημα Trust χρησιμοποιεί την ίδια βασική τεχνολογία του cryptocurrency, αλλά κάθε χρήστης του δικτύου είναι ένα πραγματικό και αναγνωρίσιμο πρόσωπο με πλήρη στοιχεία, οι λογαριασμοί του είναι μεν ανώνυμοι για τους άλλους χρήστες αλλά απολύτως ανοιχτοί σε κάθε κλήση των Αρχών για τυχόν διερεύνηση ύποπτων δραστηριοτήτων. Επίσης, κάθε οικονομική συναλλαγή που γίνεται από τον χρήστη διατηρείται σε ένα κοινό αρχείο ώστε να μην αμφισβητηθεί από κανέναν και παράλληλα η πλατφόρμα δεν αντικαθιστά τα παραδοσιακά χρήματα, αλλά τα ενσωματώνει. Με δυο λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την ανάπτυξη παράλληλων νομισμάτων από τράπεζες ή χρηματοπιστωτικούς οίκους που θα ήθελαν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, έστω τεχνητά. Ακόμα μάλιστα και από χώρες που θα ήθελαν να απεγκλωβιστούν από το χρηματοδοτικό τους αδιέξοδο, χωρίς τράπεζες, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς τόκους, παρά μόνο με την αρχική προμήθεια μέλους της πλατφόρμας Trust.

ΤΟ TWEET




ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΙΟ: Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ειδήμων στα περί εικονικών νομισμάτων, έκανε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο με υπονοούμενα: τουίταρε πως, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Eurogroup η Ελλάδα θα υιοθετήσει το Bitcoin

Εκείνο πάντως που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο ο υπουργός συνεχίζει και σήμερα να πιστεύει ότι ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να δώσει τεράστια δυναμική σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόμα και κρατικές οντότητες. Ενδεχομένως μια πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα να έδωσε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με ανάρτηση-σχόλιό του στο blog του, την οποία δημοσιοποίησε στις 29 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους (τέσσερις ημέρες μετά την υπουργοποίησή του) η εφημερίδα «Independent»: «Στο σχόλιό του ο κ. Βαρουφάκης γράφει πως “υπάρχει μια τεράστια δυναμική και προοπτικές για την πλατφόρμα συναλλαγών Trust που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς ή ακόμα και από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα’’». 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΝ «INDEPENDENT»



INDEPENDENT: Στις 29 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές και την υπουργοποίηση του κ. Βαρουφάκη, σχόλιό του συμπεριελήφθη από την εφημερίδα «Independent» σε άρθρο της αναφορικά με την Trust. Στο σχόλιό του ο κ. Βαρουφάκης αποδίδει τα εύσημα στην πλατφόρμα Trust και τονίζει πως αυτή μπορεί να είναι η απάντηση και το εργαλείο για ιδιώτες, αλλά και για τις συναλλαγές οργανισμών, τραπεζών και παντός είδους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Αν μάλιστα συνδυάσουμε την… τεχνογνωσία επί του θέματος που κατέχει ο υπουργός με την πρόσφατη επιλογή του να «τιμήσει» το έθιμο της Πρωταπριλιάς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χρήσης από την Ελλάδα του Bitcoin, ίσως καταλήξουμε σε… επικίνδυνα συμπεράσματα! Για όσους δεν το θυμούνται, την Πρωταπριλιά ο κ. Βαρουφάκης μέσω του Twitter ευχήθηκε σε όλους ανεβάζοντας ένα άρθρο από το site greekreporters, το οποίο έχει τίτλο την ατάκα του: «Η Ελλάδα θα υιοθετήσει το Bitcoin, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup»... Για να συμπληρώσει, σύμφωνα με πηγές του site, πως «σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα είναι μπροστά από όλες τις παγκόσμιες οικονομίες. Και στο τέλος θα ευδοκιμήσει».

Από τη Σιγκαπούρη στο Σύνταγμα;
Oι άνθρωποι πίσω από την Trust και την Tembusu Systems είναι οι ιδρυτές της Andras Kristof, Jarrod Luo και Peter Peh. Δηλαδή ένας ειδικός σε θέματα πληροφορικής που στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος σε πολλές επιτυχημένες startup επιχειρήσεις, ένας επιχειρηματίας και πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων επικοινωνιών και ένας που σπούδασε μεν βιοϊατρικές επιστήμες αλλά σήμερα είναι ο βασικός στρατηγικός νους της Tembusu και αυτός που στρατολόγησε μια σειρά ειδικών συμβούλων, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Mikkel Larsen, διευθύνων σύμβουλος της DBS, David Lee, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, Sim Kee Boon, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Σιγκαπούρης, και ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Βαρουφάκης.

Ο τελευταίος φέρεται να τρέφει μεγάλη εκτίμηση στις πρωτοποριακές ιδέες αυτής της ομάδας, ώστε υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν αυτοί προς όφελος της εθνικής προσπάθειας για ανάταξη της οικονομίας. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα χαρισματικά μυαλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σύμβουλοι στο υπουργείο Οικονομικών και να φέρουν μια νέα, διαφορετική οπτική στην αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος του χρέους!



Μηχανήματα ATM για Βitcoin είχαν εγκατασταθεί από την Tembusu σε αρκετά σημεία της Σιγκαπούρης



Σκίτσο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη να κρατά ένα Bitcoin στο χέρι του 

Το Πρώτο ΘΕΜΑ για την απάντηση Βαρουφάκη
Τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων του “Θέματος” επιβεβαιώνει -με το δικό του τρόπο- ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος προτάσσει την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών του με τον Γερμανό ομόλογό του για την αποκάλυψη της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ενώ παραδέχεται τη συνεργασία του με την επιχείρηση ψηφιακού νομίσματος στη Σιγκαπούρη για λογαριασμό της οποίας εκπόνησε εργασία για την ανάπτυξή της.

Με μια προσεκτικά, είναι η αλήθεια, διατυπωμένη ανακοίνωση, ο κ. Βαρουφάκης μιλάει για άρθρα που περιέχουν “ανακρίβειες”, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “θα διορθωθούν από την σύνταξη της εφημερίδας”. Εμείς καταγράφουμε τις θέσεις του και του συνιστούμε να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας, καθώς προκύπτουν νέα ερωτήματα. Εμμένουμε στην ακρίβεια όσων γράψαμε, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν περιέχουν υπαινιγμούς, αλλά μόνο γεγονότα.

Το “Θέμα” ευχαρίστως δημοσιεύει την απάντηση με τις εξηγήσεις του κ. Βαρουφάκη και στη συνέχεια παραθέτει τον αντίλογο της εφημερίδας και γα τα δύο δημοσιεύματα.
 
Η ανακοίνωση Βαρουφάκη 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

“Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο κυριακάτικο φύλλο της, μου περιποιεί την τιμή να επικεντρωθεί στο πρόσωπό μου δις και μάλιστα στην πρώτη σελίδα! Η τιμή θα ήταν μεγάλη αν τα σχετικά άρθρα δεν περιείχαν ανακρίβειες, που είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθούν από την σύνταξη της εφημερίδας.

Άρθρο με τίτλο: «ΠΑΡΤΕ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: Φύγετε από το ευρώ και σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία...»

Ποτέ ο Δρ Σόιμπλε δεν μου είπε κάτι τέτοιο στην μεταξύ μας συνομιλία, την 11η Μαΐου ή σε οποιαδήποτε προηγούμενη συνάντηση.

Με τον Γερμανό ομόλογό μου διατηρούμε καλές συναδελφικές σχέσεις και έχουμε συμφωνήσει πως ό,τι λέγεται μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας, ως οφείλουν να κάνουν οι υπεύθυνοι υπουργοί οικονομικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Αυτή τη μεταξύ μας συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα. Για αυτόν το λόγο, όπως φαίνεται, κάποιοι ευφάνταστοι κατασκευάζουν μεταξύ μας διαλόγους που, όπως είναι λογικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Άρθρο με τίτλο: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και υπουργός, είναι ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BITCOIN ΣΤΗΝ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ» και «Είχε προτείνει τους εργοδότες του για συμβούλους στην Κυβέρνηση Τσίπρα»

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα «εργοδότη» μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας.

Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.

Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Όσον αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα από την σύνταξη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ”.

Η απάντηση του ΘΕΜΑΤΟΣ
Το “Θέμα” επιμένει στην ακρίβεια των όσων δημοσίευσε, πολύ περισσότερο που με την ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει και τα δύο δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, ως προς δημοσίευμα που αναφέρεται στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης στέκεται στη διατύπωση του τίτλου της εφημερίδας για να υποστηρίξει ότι ο κ. Σόιμπλε “δεν μου είπε κάτι τέτοιο στην μεταξύ μας συνομιλία, την 11η Μαΐου ή σε οποιαδήποτε προηγούμενη συνάντηση”.

Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, γιατί τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος επικαλείται -για πρώτη μάλλον φορά- την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών του με τον Γερμανό υπουργό, κάτι που έκανε και την περασμένη Παρασκευή που είχε το φως δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel σχετικό με την ίδια συνάντηση.

Το “Θέμα” επιμένει απολύτως στην ακρίβεια της πληροφορίας για την πρόταση Σόιμπλε, καθώς αυτή προέρχεται από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών με περισσή συμπάθεια επισημαίνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται να παραδεχθεί πράγματα που εκ των υστέρων επιβεβαιώνονται. Το ίδιο προφανώς θα γίνει όταν αποφασίσει να μιλήσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον... Δρ Σόιμπλε.

Επιβεβαιωτικός για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας είναι και ο τρόπος αντίδρασης του κ. Βαρουφάκη στο δημοσίευμα περί συμμετοχής του με την ιδιότητα του συμβούλου σε μια «νεόδμητη» -όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει- εταιρεία από τη Σιγκαπούρη που δραστηριοποιείται στον αμφιλεγόμενο χώρο των εικονικών, ψηφιακών νομισμάτων και των εικονικών συναλλαγών μέσω μάλιστα μιας ηλεκτρονικής, διαδικτυακής πλατφόρμας που προς επίρρωση του ρεπορτάζ μας ο υπουργός παραδέχεται πως ουσιαστικά είναι αυτός που τη σχεδίασε!

Κατά τη δήλωσή του μάλιστα είναι αληθές πως τουλάχιστον έως και ελάχιστες ημέρες πριν την υπουργοποίησή του, μέχρι δηλαδή και τον Δεκέμβρη του 2014, ασχολείτο επισταμένα με την σύνταξη σχετικής έκθεσης και την προσφορά έργου στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχε δηλαδή επαγγελματική συνεργασία μαζί της. Ομοίως παραδέχεται πως το όνομά του διατηρείται ακόμα και σήμερα και στο site της εταιρείας και στο team των συμβούλων και συνεργατών της.

Επομένως, όπως εξάλλου η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει στο mail που αντάλλαξε με το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε σχέση συμβούλου με τη Τembusu τουλάχιστον δύο και πλέον μήνες μετά την υπουργοποίησή του.

Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο ίδιος όταν ένας επιφανής καθηγητής διεθνούς φήμης και νυν ενεργό μέλος -υπουργός σε κρίσιμο υπουργείο- μιας κυβέρνησης χώρας μέλους της Ευρωζώνης, ασχολείται ή έστω ασχολήθηκε επαγγελματικά και πάντως διατηρεί σχέση, έστω αναφοράς του ως συμβούλου, με μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη εταιρεία που δραστηριοποιείται θεωρητικά στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο και οι τελευταίες επενδύσεις που κατάφερε να συγκεντρώσει δεν έφτασαν καν το ένα (1) εκατομμύριο! Για την ακρίβεια μόλις και μετά βίας αυτοί οι νέοι «γκουρού» της ψηφιακής οικονομίας «έπεισαν» τους επενδυτές να τους εμπιστευτούν το συντριπτικό ποσό των 887.000 δολαρίων! 

Καλόν, πάντως, θα ήταν ο πολυπράγμων και πολυγραφότατος υπουργός Οικονομικών να έδινε έναν κατάλογο με τις εταιρίες που έχει συνεργαστεί ή συνργάζεται ακόμη, καθώς επίσης και με τα πρόσωπα που τον συμβουλεύουν για να υπάρχουν παρανοήσεις. Και ας ελπίζουμε να αποφασίσει να τα δώσει στη δημοσιότητα μαζί με όσα κουβεντιάζει πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον κ. Σόιμπλε. Όχι, τίποτε άλλο, αλλά μπορεί να τον κατηγορήσουν γι΄ αυτές τις σχέσεις συνάδελφοί του στην κυβέρνηση ή να πουν ότι κρατάει για τον εαυτό του πληροφορίες που να του είναι χρήσιμες όταν πάψει να είναι μέλος της κυβέρνησης.   


http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom