Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΣΟΚ! ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ - Η Λίτσα τα είπε όλα

Οι βαρυποινίτες, ο «υπουργός» και οι εκβιασμοί!
Σύλληψη 16 ατόμων της εγκληματικής ομάδας που δρούσε μέσα απ’ τις φυλακές

Εγκληματική οργάνωση που είχε ως έδρα τις φυλακές και τα μέλη της ήταν «εξπέρ» σε συμβόλαια θανάτου, εκρήξεις, τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος εξάρθρωσαν οι Αρχές. Για τη σοβαρότατη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 37 πρόσωπα, ενώ έχουν συλληφθεί 16 κατηγορούμενοι οι οποίοι θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς Ρέας Κατσίβελη εντός της εβδομάδας.
Ανάμεσα στους εμπλεκομένους βρίσκονται ο καταδικασθείς για τις «χρυσές μίζες» στα εξοπλιστικά πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (και προφυλακισμένος για τις μίζες) Σωτήρης Εμμανουήλ, όπως επίσης και σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ένας ανθυπαστυνόμος! 


«Εξαρθρώσαμε ένα μεγάλο απόστημα που δρούσε εντός των φυλακών» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες δικαστικές πηγές για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, με αρχηγούς τον Παναγιώτη Βλαστό, τον Γιάννη Σκαφτούρο και ακόμη έναν γνωστό βαρυποινίτη.
Από το 2011

Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, «οι κατηγορούμενοι σε απροσδιόριστο παρελθόντα χρόνο συγκρότησαν οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία όπως μετά βεβαιότητας εξακριβώθηκε δρούσε αδιάκοπα, συντονισμένα και συγκροτημένα, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2011 έως σήμερα και δραστηροποιείτο έκνομα τουλάχιστον στις ευρύτερες περιοχές του νομού Αττικής και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις (Τρίκαλα, Λάρισα, Πύργος).

Αυτή την οργάνωση, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, τη διοικούσαν οι αρχηγοί οι οποίοι «συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική ομάδα», αναθέτοντας στα υπόλοιπα μέλη ρόλους και καθήκοντα που εξυπηρετούσαν τους παράνομους σκοπούς τους, με βασικά χαρακτηριστικά την επιχειρησιακή δομή, τη διάρκεια συγκρότησης της οργάνωσης, τη σαφή κατανομή των ρόλων των μελών, την ύπαρξη αφθονίας τεχνικών και οικονομικών μέσων και την επίτευξη μεγάλης έκτασης πλουτισμού».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, είχαν ως σκοπό να «εδραιώσουν τη φήμη τους ως αδίστακτοι κακοποιοί που είναι ικανοί για τα πάντα (ανθρωποκτονίες, αρπαγές, εκβιασμοί, εκρήξεις) χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό και σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή».
Δωροδοκίες
Παράλληλα, φέρεται ότι «χρηματίζουν συστηματικά σωφρονιστικούς υπαλλήλους» και έχουν ένα μεγάλο δίκτυο κρατουμένων «στρατολογημένων στην οργάνωση». Επιπλέον, δωροδοκούσαν θεσμικούς υπαλλήλους και σε συνδυασμό με τον φόβο που προκαλούσαν ως «επικίνδυνα και αδίστακτα άτομα κατάφερναν να διάγουν άνετο και πολυτελή βίο (είχαν ακόμη και συνδρομητική τηλεόραση στο κελί) εξασφαλίζοντας όλες τις ανέσεις και τις ελευθερίες». Ταυτόχρονα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό, εφάρμοζαν κανόνες συνωμοτικότητας (όσοι συμμετείχαν σε έκνομες ενέργειες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και συνήθως αμείβονταν με 2.000 ευρώ) ενώ χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα καταχωρισμένα σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών! Μιλούσαν με «κωδικούς» στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους και συχνά οι αρχηγοί προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τις Αρχές λέγοντας πως δεν εμπλέκονται σε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.
Συμβόλαιο θανάτου για πολύ γνωστό δικηγόρο
Βομβιστικές επιθέσεις και συμβόλαια θανάτου σε βάρος δικαστικών λειτουργών είχε στο «μενού» της δράσης της η εγκληματική οργάνωση. Φαίνεται πως η «εταιρία εκβιαστών» εξέδωσε συμβόλαιο θανάτου για την πρόεδρο Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, η οποία είχε δικάσει την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και σε βάρος αστυνομικών της συνοδείας της. Επειδή το πρόσωπο που ανέλαβε την ανθρωποκτονία συνελήφθη λίγες μέρες προτού εκτελέσει το σχέδιο, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι τοποθέτησαν στις 22 Νοεμβρίου 2012 ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι της, στο Χαλάνδρι.
Σε άλλη περίπτωση φέρεται ότι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι της εισαγγελέως Σοφίας Πετράκη στις 20 Ιουλίου 2013 στη Λάρισα, ενώ ερευνάται η πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη. Την επίθεση σε βάρος της κυρίας Στέφη είχαν αναλάβει οι Πυρήνες (μέσω του «Σχεδίου Φοίνικας») και οι Αρχές υποψιάζονται πως ο πρώην ΕΚΑΜίτης Χρήστος Πατουχέας είχε άμεση σχέση με την υπόθεση.
Ενδιαφέρον έχει και ένας διάλογος για συμβόλαιο θανάτου που φέρεται να διέταξε ο έγκλειστος Παναγιώτης Βλαστός την εξαδέλφη του, την Ευαγγελία («Λίτσα»), που τον είχε επισκεφτεί στις φυλακές. Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει η «Λίτσα», ο Βλαστός τής ζήτησε να βρει φωτογραφίες πολύ γνωστού δικηγόρου από το διαδίκτυο, καθώς και τη διεύθυνση του σπιτιού και του γραφείου του, να τα βάλει σε έναν φάκελο δίχως να αφήσει αποτυπώματα και να τα πάει εκεί όπου θα της έλεγε. Η «Λίτσα» τον ρώτησε ποιο ήταν το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο δικηγόρο και εκείνος απάντησε πως είχε «φάει» 1.000.000 ευρώ από φίλο του έμπορο ναρκωτικών, τα οποία δεν του τα επέστρεψε.

Το «βαθύ λαρύγγι» που έκαψε τα σχέδια του συνδικάτου
H «Λίτσα» τα είπε όλα για την «εταιρία εκβιαστών» που σκόρπαγε τον τρόμο
Από τη
Μαρία Μεϊμάρη

Μια γυναίκα, στην οποία οι Αρχές αναφέρονται με το όνομα «Λίτσα», φέρεται ότι είναι το «βαθύ λαρύγγι» της εγκληματικής οργάνωσης και το πρόσωπο που μιλώντας... για όλα έκανε τα αποκαλυπτήρια του τρόπου δράσης της «εταιρίας εκβιαστών»! Η «Λίτσα», δηλαδή η Ευαγγελία Βλαστού, εξαδέλφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, έφερε στην επιφάνεια τα μυστικά της οργάνωσης, η οποία τελούσε υπό τις οδηγίες της ηγετικής «τριάδας» έγκλειστων βαρυποινιτών. Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, η τελευταία, αποτυχημένη βομβιστική επίθεση την Πρωτοχρονιά στο σπίτι της στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει το στόμα της και να μιλήσει για τις εκρήξεις σε βάρος του Γιάννη Σμπώκου και δικαστικών λειτουργών καθώς και για τα χρήματα από την απαγωγή Περικλή Παναγόπουλου, τα σχέδια για... θεαματικές απόπειρες απόδρασης (με ελικόπτερο), τις σχέσεις με τους Πυρήνες, ακόμη και για μία επένδυση σε πλοίο διακίνησης λαθρομεταναστών και ναρκωτικών!
Φοβόταν για τη ζωή της

Η «Λίτσα» φέρεται ότι κατέθεσε όσα γνώριζε φοβούμενη για τη ζωή της, επειδή ο εξάδελφός της απειλούσε να τη σκοτώσει! Οπως ισχυρίστηκε, όλα άρχισαν όταν ο Παναγιώτης Βλαστός ανακάλυψε ότι έλειπαν 250.000 ευρώ από το 1.500.000 ευρώ που της είχε εμπιστευτεί στο πλαίσιο της... συνεργασίας τους (σύμφωνα με τη δικογραφία, η «Λίτσα» έκανε εξυπηρετήσεις στον Βλαστό για τις οποίες λάμβανε ως μηνιαίο μισθό από 600 έως 1.000 ευρώ).

Τα χρήματα είχε κρύψει κάτω από τα πλακάκια του σαλονιού της. Οταν ο Βλαστός έστειλε τη δικηγόρο του να παραλάβει τα χρήματα κι εκείνη του μετέφερε ότι έλειπαν, τότε... άρχισαν οι απειλές. «Αν δεν βρεις τα λεφτά θα σας τινάξω στον αέρα, θα σας ξεκληρίσω όλους» φέρεται ότι είπε στην εξαδέλφη του, η οποία ανέφερε στην Αστυνομία πως όταν τον είχε επισκεφτεί μία φορά στη φυλακή, εκείνος την είχε αρπάξει από το κεφάλι και τη χτύπησε δύο φορές στο πρόσωπο! Οπως επισήμανε, το περιστατικό έγινε μπροστά σε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν τον Βλαστό.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η «Λίτσα», περίοπτη θέση στις... μπίζνες και στην καρδιά του Παναγιώτη Βλαστού είχαν δύο γυναίκες. Η πρώτη ήταν η ερωτική σύντροφός του Π.Κ., η οποία δεν χώνευε τη «Λίτσα», καθώς θεωρούσε ότι ήθελε να της φάει τη θέση, και η νεαρή δικηγόρος του, με την οποία είχε στη συνέχεια σχέση και φέρεται ότι λειτουργούσε ως «εντολοδόχος» του. Ο βαρυποινίτης εμπιστευόταν τη δικηγόρο και για τη φύλαξη χρημάτων, κάτι που η «Λίτσα» υποστηρίζει ότι έμαθε το 2014, όταν ο εξάδελφός της τής είπε ότι ετοίμαζε «μια μεγάλη δουλειά κι ήθελε να αγοράσει καράβι».
Business με αγορά ελικοπτέρου και κτημάτων για υπόγειο τούνελ
Τα απίστευτα deals που ετοίμαζαν και τα τρελά έσοδα από τις παρανομίες
Απίστευτα σχέδια, όπως η απόκτηση ελικοπτέρου, ώστε ο έγκλειστος να... πετάξει μακριά από τη φυλακή ή η αγορά κτημάτων δίπλα από σωφρονιστικά καταστήματα, με σκοπό και πάλι την απόδραση μέσω υπόγειου τούνελ (!), περιλάμβαναν οι μπίζνες του συνδικάτου μέσα από τα κελιά! Είναι ενδεικτικό ότι ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται ότι εξέφρασε (μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποδράσει από τις φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο στις 24 Φεβρουαρίου 2013) την πρόθεσή του να αγοράσει δικό του ελικόπτερο!

Μάλιστα φέρεται ότι σκέφτηκε και μία άλλη λύση, προτείνοντας σε συγγενικό του πρόσωπο να αγοράσει κτήματα δίπλα από τις φυλακές Τρικάλων ή Δομοκού, όπου πίστευε τότε ότι θα μεταφερόταν, και έτσι να προσπαθούσε να αποδράσει και πάλι, αυτή τη φορά σκάβοντας υπόγειο τούνελ! Επιπλέον η εγκληματική οργάνωση φαίνεται να σκεφτόταν ακόμα και την αγορά καραβιού για τη διακίνηση λαθρομεταναστών και ναρκωτικών!
Οι Αρχές πιστεύουν ότι τα έσοδα της οργάνωσης ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Στην κατοχή συλληφθέντων και ειδικά στην κατοχή της πρώην συζύγου του Βλαστού βρέθηκαν περισσότερα από 330.000 ευρώ, ενώ μαζί με τα λεφτά από δωροληψίες που βρέθηκαν στην κατοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων τα κατασχεθέντα χρήματα έφτασαν τα 337.000 ευρώ.
Το «κουμάντο»

Εξαλλου μόνο από την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου η οργάνωση, όπως εκτιμούν οι Αρχές, καρπώθηκε περίπου 2.000.000 ευρώ και άλλο 1.500.000 ευρώ ενδεχομένως προέκυψε από διάφορες έκνομες δραστηριότητες.
Από εκεί και έπειτα ακολουθεί ένας εξαιρετικά μακρύς κατάλογος με την έκνομη δραστηριότητα της οργάνωσης και με απροσδιόριστα μέχρι στιγμής έσοδα, που οφείλονται στο «κουμάντο» που κάνει στις πόλεις του Πειραιά, στα δυτικά προάστια, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στον Πύργο, στα έσοδα από τους εκβιασμούς για προστασία σε βάρος εκατοντάδων ιδιοκτητών επιχειρήσεων, στα συμβόλαια θανάτου, στις απαγωγές, στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στις τοκογλυφίες κλπ.
Πέρα από τους «μισθούς» και τα «μεροκάματα» που «έκοβε» η οργάνωση, τις μικρές βόμβες τις κοστολογούσε 2.000 ευρώ... γι' αυτούς που θα τις τοποθετούσαν!
Από τα βασικά χαρακτηριστικά της, πέραν της επιχειρησιακής δομής της, ήταν η ύπαρξη αφθονίας τεχνικών οικονομικών μέσων. Ατομα που συμμετείχαν στην επιμέρους διάπραξη κάθε έκνομης ενέργειας λειτουργούσαν σαν «πυρήνες» και δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Αυτός που λάμβανε την εντολή τη μετέφερε σε τρίτο πρόσωπο, μοιράζοντας τους ρόλους υπό τη συνεχή τηλεφωνική, γραπτή καθοδήγηση έγκλειστων «αρχηγών».

Με κωδικούς την «ψηλή» και το «συνεργείο»
Το «συνεργείο» ήταν ο τόπος συνάντησης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η «πατσαβούρα» ήταν η κατάθεση στην Αστυνομία, η «ψηλή» ήταν το καλάσνικοφ και το «μικρό πουκάμισο» το πιστόλι. Πρόκειται για ορισμένες από τις λέξεις-κωδικούς που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους και στα γραπτά μηνύματά τους, προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί!

Καλάσνικοφ
Με τη λέξη «συνεργείο» αναφέρονταν στο μέρος συνάντησης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, από όπου παραλάμβαναν οδηγίες-εντολές με σημειώματα που έδινε στο επισκεπτήριο ο Παναγιώτης Βλαστός για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνει το κάθε μέλος (π.χ. παραλαβή όπλων, βομβών ή εκρηκτικών). Οταν οι κατηγορούμενοι έκαναν λόγο για «μικρό πουκάμισο» εννοούσαν πιστόλι, ενώ όταν ανέφεραν τη λέξη «ψηλή» έκαναν λόγο για καλάσνικοφ. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ο Παναγιώτης Βλαστός στις συνομιλίες του με τη «Λίτσα» έλεγε «Πάρε μου πέντε μπλουζάκια. Βρήκες τα περιοδικά που σου ζήτησα;» και εννοούσε 5.000 ευρώ. 
Οπως αναφέρεται αναλυτικά στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, έχουν κατασχεθεί οι ατζέντες της «Λίτσας», όπου αναφέρονται οι εισπράξεις χρηματικών ποσών στις οποίες είχε προβεί έπειτα από εντολές του Βλαστού, για την καταγραφή των οποίων χρησιμοποιούσε συνθηματικά. Για παράδειγμα, αναφέρεται σε ιδιοκτήτη καταστήματος στο Χαϊδάρι από τον οποίο κάθε μήνα εισέπραττε 1.200 ευρώ με το ψευδώνυμο το «Καλό Παιδί». Σε άλλη περίπτωση για χρήματα που αφορούσαν είσπραξη από τοκογλυφικό δάνειο αναφέρεται με την καταχώρηση «ΠΙΤΣΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΗ 1.000». 
«Γνωρίζω ποιος σκότωσε τα μέλη της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο»
«Γνωρίζω ποιος σκότωσε τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο» φέρεται ότι έχει πει ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, σύμφωνα με το διαβιβαστικό. Σε επισκεπτήριο της εξαδέλφης του, της «Λίτσας», όταν τον ρώτησε εάν είχε εμπλοκή σε αυτές τις ανθρωποκτονίες, ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται ότι απάντησε πως δεν έχει σχέση, αλλά γνώριζε ποιος τους σκότωσε και ότι τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες ήταν δικά του!
Οι άτυχοι Γιώργος Φουντούλης και Μανώλης Καπελώνης έπεσαν νεκροί έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο, την 1η Νοεμβρίου 2013. Η φράση που υπάρχει στο διαβιβαστικό είναι κρίσιμο στοιχείο που δίνει νέα τροπή στην υπόθεση και είναι βέβαιο ότι σύντομα ο Βλαστός θα κληθεί για να καταθέσει.
Ηχηρά ονόματα περιλαμβάνει το διαβιβαστικό με τους  37 κατηγορουμένους
Συνολικά 37 πρόσωπα περιλαμβάνονται στη λίστα των κατηγορουμένων για την υπόθεση της «εταιρίας εκβιαστών». Από αυτά όμως υπάρχουν επτά εμπλεκόμενοι (πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός) η ταυτότητα των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, κατηγορούνται οι έγκλειστοι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος, Βασίλης Στεφανάκος, Ηλίας Γκιόκας (Δομοκός), Δημήτρης Χατζησταύρου (Αυλώνας), Βαγγέλης Ζαμπούνης (Δομοκός), Χαράλαμπος Μουστάκος (Αυλώνας), Ευκλείδης Θεοχαράκης (Γρεβενά) και Κωνσταντίνος Μιχόπουλος (Γρεβενά).
Κατηγορούμενοι είναι και ηχηρά ονόματα: ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ και ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης (μόνο για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε δωροληψία). Επιπλέον, κατηγορούμενοι είναι ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του Γιάννη Σκαφτούρου (Νικόλαος, Αικατερίνη και Δημήτριος), η δικηγόρος του Βλαστού Αδαμαντία Αγγέλετου και η πρώην σύζυγός του Ιωάννα Χήρα, ο φερόμενος ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού και απότακτος ΕΚΑΜίτης Χρήστος Πατουχέας, ο σωφρονιστικός υπάλληλος στον Κορυδαλλό Γεώργιος Σκάλκος και ο ανθυπαστυνόμος Παναγιώτης Στουρνάρας.
Επίσης κατηγορείται και το «βαθύ λαρύγγι», η «Λίτσα», δηλαδή η Ευαγγελία Βλαστού, πρώτη εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού. Ακόμη, οι Παναγιώτα (Πένυ) Καρπούζου, Πέτρος Λασιθιωτάκης, Μαρία Μουζακίτη, Γιώργος Βερεσές. Επίσης έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του φυγόδικου Σπύρου Δραβίλα και τριών αλλοδαπών, αλλά και ενός Ελληνα που κατηγορείται μόνο για διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Διαβάστε επίσης: Ο Τσοχατζόπουλος και το «άχτι» του για τον Σμπώκο!
Σε ποιες υποθέσεις εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Αμυνας, τα νταραβέρια με το συνδικάτο και ο χορός εκατομμυρίων 
ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom