Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Φωτορεπορτάζ από τη διπλή ορκωμοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, η ορκωμοσία της κυβέρνησης ήταν… «μεικτή»!

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (πλην του Παναγιώτη Κουρουμπλή) επέλεξαν τον πολιτικό όρκο, ενώ ο Πάνος Καμμένος και οι άλλοι υπουργοί,που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τον θρησκευτικό.

Πρώτα ορκίστηκαν όσοι (8 μόνον,Καμμένος, Κουίκ. Κουντουρά, Τσαρουχά, Σγουρίδης, ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης και ο κ. Μαρδας. ) επέλεξαν το θρησκευτικό και μόλις ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία τους πέρασαν μπροστά οι υπουργοί που ήθελαν να ορκιστούν με πολιτικό.

Ηχηρή απουσία αυτή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου,ο οποίος δεν
παρέστη στην ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας,αλλά επέλεξε να στείλει στο Προεδρικό Μέγαρο τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Μεθώνης, κ. Κλήμη!

Η ορκωμοσία δεν ήταν πλήρης καθώς δεν κατάφεραν να ορκιστούν σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης που δεν κατάφερε να φθάσει εγκαίρως στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χ.Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης και η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου. Οι λόγοι ήταν διαδικαστικοί καθώς δεν υπήρχε χρόνος να ετοιμαστούν όλα τα προεδρικά διατάγματα και τα πρωτόκολλα.

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό ο Πάνος Καμμένος μίλησε για το 3ημερο πένθος των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της χθεσινής τραγωδίας με το F-16 στην Ισπανία κι έτσι η παραλαβή-παράδοση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα γίνει αργότερα....





























Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, θα γίνει η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το νέο κυβερνητικό σχήμα μόνο ολιγομελές δεν είναι αφού έχει 40 μέλη, 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές ,μόλις 5 υφυπουργούς κι έναν Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Η τελετή καθυστέρησε πάνω από μία ώρα εξαιτίας της σύνταξης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους δυο όρκους που έδωσαν οι υπουργοί κι όπως ήδη γράψαμε  κάποιοι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων!

Στη νέα κυβέρνηση εκτός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν πέντε στελέχη των ΑΝΕΛ, ανάμεσά στους ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο Γιάννης Πανούσης της ΔΗΜΑΡ και ο Γιάννης Τσιρώνης των Οικολόγων.

Πολιτικό όρκο έδωσε χτες και ο νέος  πρωθυπουργός

Πολιτικό όρκο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χτες, στην τελετή ορκωμοσίας του ως νέου πρωθυπουργού, στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας πρωθυπουργός επιλέγει τον πολιτικό όρκο αντί του θρησκευτικού.

Με κοστούμι, αλλά χωρίς γραβάτα, ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους και η τελετή ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα. Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Παππά, που έχουν πλέον εκλεγεί βουλευτές.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε, νωρίτερα, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο γιατί επέλεξε τον πολιτικό όρκο. «Ήρθα εδώ να πάρω την ευχή σας», είπε. «Σας διαβεβαιώνω ότι οι σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και ουσιαστικές απ’ ότι στο παρελθόν. Δεν έχω παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, δεν έχω βαφτίσει τα παιδιά μου και δεν θα μπορούσα να ορκιστώ κόντρα στις απόψεις που τόσα χρόνια διατυπώνω», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom