Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε 11 υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης


Περισσότεροι από 10 υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πράξη που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου.

Πρόκειται για υπαλλήλους που το επίμαχο διάστημα της υπεξαίρεσης
υπηρετούσαν σε οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και κάποιοι εξ αυτών παραπέμφθηκαν σε δίκη και αθωώθηκαν για την υπόθεση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, παρήγγειλε από την βοηθό του, εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 υπαλλήλων για το συγκεκριμένο αδίκημα. Η δίωξη ασκείται ύστερα από πολυετή έρευνα και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών από την επιθεωρήτρια του Υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά, που διενήργησε και την έρευνα για την υπεξαίρεση.

Άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς

Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου προέκυψε ότι στους λογαριασμούς τους βρέθηκε «αδικαιολόγητο» ποσό που συνολικά ξεπερνάει το 1,7 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με την περίπτωση, σε καθέναν απ' αυτούς βρέθηκαν ποσά από 55 έως 416 χιλιάδες ευρώ, την προέλευση των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.

Το διάστημα που ερευνήθηκε είναι αυτό μεταξύ 2000-2008, περίοδος, που σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, «συμπίπτει χρονικά» με την υπεξαίρεση του δημοτικού ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20,5 ετών από το Εφετείο. Θεωρείται δε «πιθανό» -κατά τις ίδιες πηγές- ότι τα παραπάνω χρήματα προέρχονται από την υπεξαίρεση του επίορκου συναδέλφου τους.

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο γενικός γραμματέας επί δημαρχίας του Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκαν από το Εφετείο σε ποινές κάθειρξης 12 και 13,5 ετών, αντίστοιχα για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom