Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τηλεφώνημα Ομπάμα στονΤσίπρα - Συζήτησαν για ευημερία και τρομοκρατία…


Με μία λιτή ανακοίνωση, στην οποία αποφεύγονται οι συγκεκριμένες αναφορές στην οικονομία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε το τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική του νίκη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι
Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα παλαιός φίλος και σύμμαχος, προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας».

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την παραδοσιακή θέση του, την οποία εισήγαγε τον Ιανουάριο του 2010, η οποία συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Ναι στην Ανάπτυξη, Όχι στη Λιτότητα».

Πάντως ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο μείζον ερώτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, που περιλαμβάνει και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τον κ. Τσίπρα καθώς αποτελεί βασικό κορμό του προγράμματός του.

Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «συνεχίζουμε να συζητούμε τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να τονώσει τη ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να συμβάλει στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Είναι σίγουρα μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς».

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον εκπρόσωπο να είναι πιο συγκεκριμένος και ειδικά στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Θα υποστηρίξετε την Ελλάδα ή τη Γερμανία, ρωτήθηκε.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσω ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές».

Στην επιμονή των δημοσιογράφων για να λάβει θέση, είπε ότι «παραμένουμε σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν την πρόοδο, που πέτυχε η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom