Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Επέλαση του χιονιά! - Προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας και διακοπές ρεύματος στην Αττική


- Το 2015 ήρθε με άγριες διαθέσεις
- Δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο από τα λιμάνια Πειραιά-Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων
- Πολλά χωριά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Βόρειας Ελλάδα είναι αποκλεισμένα από τα χιόνια
- Σε πολλές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους μηδέν βαθμούς που σημαίνει ολικός παγετός
- Διακοπές ρεύματος στην Αττική
- ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
- ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σιγά σιγά η βαρυχειμωνιά θα αρχίσει να υποχωρεί απο τα δυτικά τμήματα της χώρας και θα επηρρεάσει τις ανατολικοτερες και νοτιότερες περιοχές οπως είναι η ανατολική Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η Ευβοια, οι Σποράδες και η ανατολική Πελοπόννησος. Στις περιοχές αυτές θα χιονίσει ακόμη και στα πεδινά. 

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα έχουμε στο Πηλιο και τον Βόλο, στην Κύμη και σε άλλες περιοχές της Ευβοιας, στη Λαμία και σε τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μαλακάσας, του Μαρτίνου και του Δομοκου. Εκεί οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. 

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στο νότιο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 5 με 7 μποφόρ και τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -9 εως -4 βαθμούς, στα κεντρικά από -6 εως +1εναν βαθμό, ενώ στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 8 εως 14 βαθμούς κελσίου. 

Ενδεικτικά μερικές πόλεις  που θα έχουν πολικές θερμοκρασίες είναι:
- Λάρισα: από -6 εως 2 βαθμούς 
- Καρπενήσι: από -12 εως - 4 βαθμούς
- Λαμία: από -3 εως 3 βαθμούς 
- Λιβαδειά: από -2 εως 3 βαθμούς
- Αράχωβα: από -6 εως -1εναν βαθμό
- Βόλος: από -6 εως +1εναν βαθμό
- Καβάλα: από -4 εως 5 βαθμούς
- Γρεβενά: από -10 εως -2 βαθμούς
- Τρίπολη: από -4 εως 2 βαθμούς 
- Καρδίτσα: από -5 εως 0 βαθμούς

Στην Αττική θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά του νομού ενώ χιονόνερο θα πέφτει στο κέντρο της Αθήνας και νοτιότερα. Βροχές θα πέσουν κυρίως στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 εως 5 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο και δεν αποκλείεται να χιονίσει προς την πλευρά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, βαρδάρης δηλαδή 4 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -7 εως 0 βαθμούς κελσίου. 

Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή



Σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε την Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια με λίγες νεφώσεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε νεφώσεις με λίγες χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές περιμένουμε χιονόνερο. Στα νοτιοανατολικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -14 εως 4 βαθμούς, στα κεντρικά από -4 εως 8 βαθμούς, στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές και την Κρήτη από 8 εως 11 βαθμούς και στη Ρόδο από 8 εως 14 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε βελτιωμένο καιρό. Χιονόνερο θα πέσει αρχικά στα πεδινά του νομού, ωστόσο στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα θα εξακολουθεί να χιονίζει. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 εως 6 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε καλύτερο καιρό, λιακάδα με δόντια καθώς το κρύο θα είναι τσουχτερό. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 εως 3 βαθμούς κελσίου. 

Βελτιώνεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο



Το Σαββατοκύριακο βελτιώνεται ο καιρός στις περιοχές που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Παρ΄όλα αυτά περιμένουμε βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινότερες περιοχές. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 4 με 6 μποφόρ αλλά στα πελάγη θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ωστόσο στα βόρεια θα υπαρχει παγετός. 

Ακούστε την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού για αύριο και το Σαββατοκύριακο:

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται αυτή την ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό, από το ύψος της Θήβας έως και το Μαρτίνο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Αντίστοιχα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή της λίμνης Υλίκης.

Υπενθυμίζεται, ότι στην Αττική, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χλμ, δηλαδή από το ύψος της Μάνδρας στο ρεύμα προς τη Θήβα, καθώς και από το 30ό χλμ στο ρεύμα προς Αθήνα, η κυκλοφορία πραγματοποιείται, επίσης, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε όλο το δημοτικό επαρχιακό και ορεινό δίκτυο του δήμου Μάνδρας, δηλαδή στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο Γερμενό, της Οινόης, των Βιλίων και του Αλεποχωρίου.

Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας- Δερβενοχωρίων, στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Ν. Μάκρης, από το στρατιωτικό νοσοκομείο 414 έως τη διασταύρωση του Αγίου Πέτρου και στη λεωφόρο Πάρνηθος από το 22ο χλμ, δηλαδή από το τελεφερίκ ως το καζίνο, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το πρωί.

Για την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών στην ιστοσελίδα της αστυνομίας www.hellenicpolice.gr έχει ενεργοποιηθεί ειδικό μπάνερ που επικαιροποιείται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα, τις διακοπές κυκλοφορίας και τη χρήση αλυσίδων σε όλη την επικράτεια.

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες


Συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των βορείων ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ.
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά-Ζάκυνθος

Συγκεκριμένα σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια προς τον Αίγινα με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Βόλος-Σποράδες, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Ρίο-Αντίρριο ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτή- Θάσος και Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη.

Διακοπές ρεύματος στην Αττική
Η χιονόπτωση προκάλεσε επίσης πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Αττικής. Σύμφωνα με την αστυνομία στις 17:30 χθες το απόγευμα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση των οικισμών Πόρτο Γερμενό και Άγιος Νεκτάριος του δήμου Μάνδρας. Σύμφωνα με προφορική πληροφόρηση, η αρμόδια υπηρεσία αποκατάστασης βλάβης (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), λόγω ισχυρής χιονόπτωσης δεν ήταν δυνατό να προσεγγίσει το σημείο της βλάβης.

Λόγω των ισχυρών ανέμων αποκόπηκαν καλώδια του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί πλήρως η ηλεκτροδότηση από τις 20:00 χθες στο βράδι και στους οικισμούς Αλεποχώρι, Ζάχουλη και Πευκενέας του δήμου Μεγαρέων. Αρμόδιο συνεργείο ΔΕΔΔΗΕ έχει μεταβεί στο σημείο και ενεργεί για την αποκατάσταση της βλάβης.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική!


Όπως έχει ανακοινωθεί, μόνο το τελευταίο 24ωρο, η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί 255 κλήσεις για παροχή βοήθειας, κυρίως για κοπές δέντρων, αλλά και απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στα Βόρεια Προάστια, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως Μεταμόρφωση, Περιστέρι και Πειραιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom