Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η Εγκληματικότητα έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2011- Κάθε δεύτερη μέρα μία ανθρωποκτονία και μία απόπειρα - 18 ληστείες κάθε μέρα

Βασικοί στόχοι των κακοποιών τα σπίτια,τα καταστήματα και τα βενζινάδικα

Στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, εγκλημάτων κατά της Οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης για το έτος 2011

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημοσίευση στατιστικών στοιχείων συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2011.
Στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, εγκλημάτων κατά της Οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης για το έτος 2011.
Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη δημοσιεύει στατιστικά απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους 2011, σχετικά με το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line .
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα σύμβαντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.
Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται σήμερα, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε Περιφέρεια και κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις).
Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της Δημόσιας Περιουσίας, την παράνομη μετανάστευση, για την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και αθλητικές εκδηλώσεις (αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν, εργατοημέρες κ.λπ.).
Σε γενικές γραμμές, το έτος 2011, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας, ενώ παρατηρείται άνοδος σε ορισμένους δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας.
Στα πάσης φύσεως αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων κ.λπ.) παρατηρείται μεσοσταθμικά μια ποσοστιαία διαφοροποίηση - αύξηση της τάξης του 10%, σε σύγκριση με το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις ανεξαρτήτως ποσού, αξίας και αντικειμένου που αφαιρέθηκε, καθώς και μεθοδολογίας διάπραξης.
Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στα αδικήματα προσπορισμού μικρού ποσού ή αξίας, που διαπράττονται με χαμηλό «ρίσκο» και εντάσσονται κυρίως στα λεγόμενα εγκλήματα «έκτακτης ανάγκης ή επιβίωσης». Αντίθετα, οργανωμένες περιπτώσεις βίαιης αφαίρεσης χρημάτων, αξιών και πραγμάτων παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μείωση.
Με βάση τις εξιχνιασθείσες υποθέσεις, σε ότι αφορά στην προέλευση των προσώπων που κατηγορήθηκαν, εμφανίζεται - αναλογικά - αρκετά αυξημένο το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το προηγούμενο έτος 2011 συνελήφθησαν συνολικά (185.000) περίπου άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, (15.562) άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ.
Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν (547) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (24.719) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
Τέλος, την περσινή χρονιά συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών του Σώματος, άλλοι (240) αλλοδαποί, οι οποίοι καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα, που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.
Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί ένα ουσιαστικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, σημαντική είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, υπερπληρώντας το διαχρονικό βασικό στόχο για 100 νεκρούς λιγότερους κάθε χρόνο. Το έτος 2011, καταγράφηκαν 190 λιγότεροι νεκροί και 151 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το 2010.
Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης καθημερινά απασχολούνται περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) αστυνομικοί, δηλαδή το ένα τρίτο (1/3) περίπου του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η χώρα μας αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνεχίζει να ανιχνεύεται το 80% με 90% των ανθρώπων, που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της Ε.Ε. Το 2011, (99.500) περίπου άτομα έχουν συλληφθεί να εισέρχονται τα σύνορα της χώρας μας.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, μεγάλος αριθμός αστυνομικών απορροφήθηκε στις (5.910) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, καθώς και στις (3.995) αθλητικές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια. Συνολικά, δαπανήθηκαν (252.093) εργατοημέρες αστυνομικών με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.
Στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και η διάθεση αστυνομικού προσωπικού σε άλλες Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς, για την υποβοήθηση του έργου τους, στο πλαίσιο των ειδικότερων αρμοδιοτήτων τους. Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παραεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.
]Α. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας
Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που προκαλούν το κοινό αίσθημα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία για το έτος 2010.
Ανθρωποκτονίες
Το 2011 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 184 ανθρωποκτονίες, έναντι 176 για το 2010. Επίσης διαπράχθηκαν 182απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 193 που είχαν καταγραφεί το 2010 (11 λιγότερες).
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν οι 291 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή ποσοστό που προσεγγίζει το 80%.
Ληστείες
Το 2011 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 6.636 ληστείες, έναντι 6.079 για το έτος 2010. Επίσης διαπράχθηκαν 289 απόπειρες ληστείας, έναντι 350, που είχαν καταγραφεί το 2010, δηλαδή 61 λιγότερες.
Σε ορισμένα είδη ληστειών, ιδίως σε τράπεζες και ταχυδρομικά ταμιευτήρια, παρατηρείται αισθητή μείωση, που ξεπερνά το ποσοστό του 36%.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύρος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση του 2011 με το 2010, καταγράφονται:
  • 557 περισσότερες ληστείες σε όλη την Επικράτεια
    (6.636 ληστείες έναντι 6.079)
  • 539 περισσότερες ληστείες στην Αττική
    (5.134 ληστείες έναντι 4.595)
  • 12 λιγότερες ληστείες στη Θεσσαλονίκη
    (604 ληστείες έναντι 616)
Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην επικράτεια κατά το έτος 2011, παρατηρείται, σε σχέση με το 2010, μείωση σε ορισμένες κατηγορίες ληστειών, ως εξής:
  • 203 λιγότερες σε τράπεζες και ταχυδρομικά ταμιευτήρια (115 έναντι 318)
  •   24 λιγότερες σε ΕΛ.ΤΑ. (71 έναντι 95)
  •   15 λιγότερες σε σούπερ μάρκετ (344 έναντι 359)
Επίσης:
  • 480 περισσότερες σε οικίες (912 έναντι 432)
  • 168 περισσότερες σε καταστήματα (640 έναντι 472)
  • 111 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (264 έναντι 153)


Για κλοπές διαρρήξεις και λοιπά αδικήματα διαβάστε εδώ τη συνέχεια των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom