Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

O Παναθηναϊκός στο ''ναό'' του Γουέμπλεϊ

Σαν σήμερα πριν 39 χρόνια γράφτηκε η πιο ένδοξη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Ηταν 2 Ιουνίου του 1971 και στον ναό του ποδοσφαίρου το Γουέμπλεϊ στην Αγγλία γινόταν ο τελικός του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Αντίπαλοι ο Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και ο Παναθηναϊκός!

Για πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά Ελληνικός σύλλογος κατάφερε να φτάσει στα τελικά του θεσμού που τώρα λέγεται Champions League.
Η θρυλική ομάδα του Παναθηναϊκού συγκροτούνταν αποκλειστικά από Ελληνες παίκτες,που είχαν προπονητή τον Ούγγρο "καλπάζοντα Συνταγματάρχη" Φέρεντς Πούσκας.

Βοηθοί του ήταν ο Γαβρίλος Γαζής και ο Γιάννης Τζουνάκος.
Πρόεδρος του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή ο Μιχάλης Κίτσιος.

Ο Φέρεντς Πούσκας είχε ένα  δόγμα "έντεκα αυτοί,έντεκα και μείς" και μ' αυτό πέτυχε να κάνει τους παίκτες του να κοιτάνε όλους τους αντιπάλους τους στα μάτια και να κάνουν μια θριαμβευτική πορεία μέχρι τον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971.

Στον τελικό ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε ηρωικά αλλά δεν μπόρεσε να επιβληθεί στην φοβερή και τρομερή τότε ομάδα του Αγιαξ που ήταν σχεδόν ολόκληρη η Εθνική Ολανδίας.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-0 αλλά εκείνο το βράδυ έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία ολόκληρου του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σ'αυτή τη μεγάλη ομάδα τερματοφύλακας ήταν ο Τάκης Οικονομόπουλος,δεξί μπάκ ο Γιάννης Τομαράς,αριστερό ο Γιώργος Βλάχος,σεντερ μπάκ ο Αριστείδης Καμάρας και ο Φραγκίσκος Σούρπης,στο κέντρο έπαιζαν ο Κώστας Ελευθεράκης,ο Μίμης Δομάζος κι ο Τότης Φυλακούρης,στην επίθεση ως δεξί εξτρέμ ο Χάρης Γραμός,αριστερό ο Καλλιγέρης και σεντερ φορ ο Αντώνης Αντωνιάδης (0 κανονιέρης που αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 10 γκολ).

Από τα δυο σημαντικά παιχνίδια με την Αγγλική Εβερτον και μετά ο Φέρεντς Πούσκας αντικατέστησε στην ενδεκάδα τον Καλλιγέρη με τον Ανθιμο Καψή βάζοντάς τον ως τρίτο σέντερ μπακ.

Συμμετείχαν στην ομάδα του Γουέμπλεϊ και οι: Μητρόπουλος,Δημητρίου,Αθανασόπουλος,Γονιός,Δεληγιάννης,Χατζηανδρέου και ο Βασίλης Κωνσταντίνου που ήταν ο ήρωας τερματοφύλακας του επαναληπτικού αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου,όταν κερδήθηκε η πρόκριση για τον τελικό.

Στα δύσκολα τότε χρόνια που πέρναγε η Ελλάδα μας κάποιοι προσπάθησαν να σπιλώσουν την ένδοξη πορεία της ομάδας του Παναθηναϊκού συνδέοντάς την με το Απριλιανό καθεστώς.
Κάτι που δεν στηρίζονταν πουθενά και φυσικά δεν αποδείχτηκε ποτέ!

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ό,τι πέτυχε χάριν του σπουδαίου προπονητή του,της σωστής οργάνωσης και του ομαδικού και οικογενειακού πνεύματος που επικρατούσε στους παικταράδες που συγκροτούσαν εκείνη την ομάδα.

Οπως είπαμε και στην αρχή στο ρόστερ της ομάδας δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος ποδοσφαιριστής,πράγμα που έπαιξε το ρόλο του στην ιστορική πορεία του Παναθηναϊκού στο κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.

Αυτά τα λίγα για να τιμήσουμε εκείνη την μεγάλη ομάδα και τους συντελεστές της τριανταεννέα χρόνια μετά.
Για την ιστορία να αναφέρουμε τους αγώνες και τα αποτελέσματα:

ΖΕΝΕΣ ΕΣ - ΠΑΟ 1-2 και ΠΑΟ - ΖΕΝΕΣ ΕΣ 5-0

ΠΑΟ - ΣΛΟΒΑΝ 3-0 και ΣΛΟΒΑΝ - ΠΑΟ 2-1

ΕΒΕΡΤΟΝ - ΠΑΟ 1-1 και ΠΑΟ - ΕΒΕΡΤΟΝ 0-0

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ 4-1 και ΠΑΟ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-0

Κι ο ΤΕΛΙΚΟΣΑΓΙΑΞ - ΠΑΟ 2-0

Δείτε στο βίντεο ολόκληρο τον τελικό:

6 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Σαν χθες και ας περάσαν 39 χρόνια ! ! !

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΖΗΔΩΡΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΤΟΟΟΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΦΑΨΑΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΓΑΥΡΟΣ --ΤΟΤΕ ΓΥΡΝΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΕ ΚΛΑΞΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΒΡΕΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΠΑΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ¨¨ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ¨""ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ....

Phivos Nicolaides είπε...

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω γιατί είμαι Παοκτζής, αλλά το επίτευγμα εκείνο του Γουέμπλεϊ παρόλον που ήταν αξιέπαινο, οι κακές γλώσσες λένε ότι ελέω χούντας, έπεσε και αρκετό παραδάκι... Κατά τα άλλα χίλια μπράβο στην ομάδα του ΠΑΟ.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Γιώργο πράγματι πέρασε μια ολόκληρη ζωή και φαίνεται σαν να 'ταν χτες.Βλέπω εσύ το μαράζι το 'χεις ακόμα!Να είσαι καλά και να αγαπάς την ομάδα σου.

zeidoron dtsoukas είπε...

ΓΗΓΕΝΗ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗ γιατί αγόρι μου δεν υπέγραψες το σχόλιό σου,τι φοβήθηκες;
Το "αδίκημά" σου έχει παραγραφεί πλέον,χώρια που τα κίνητρά σου ήταν αγνά και διέπονταν από τα φίλαθλα αισθήματά σου.Αλλωστε κι ο πρόεδρος της ομάδας σου ο αείμνηστος Γουλανδρής είχε δώσει πριμ στους παίκτες του Παναθηναϊκού για τα κατορθώματά τους.Ακόμα και σήμερα φίλε Στέλιο αν πας στο μικρό αποθηκάκι δίπλα από το σπίτι θα δεις να γράφει ΠΑΟ με κόκκινα γράμματα!!!
Ξέρεις ότι πέρασαν 39 χρόνια από τότε,δεν είχαμε μουστάκια και τώρα έχουμε άσπρα μαλλιά!Καλά έκανες και το έγραψες αυτό ως γαύρος για να το διαβάζουν τα νέα παιδιά που χτυπιούνται σαν εχθροί επειδή αγαπάνε διαφορετικές ομάδες.
Να είσαι καλά και χαίρομαι που το μπλογκ σου(http://gigenisagriniotis.blogspot.com) προχωράει δυνατά.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Φοίβο προσωπικά έχω πάψει να είμαι οπαδός από πολύ μικρός!Ηταν λίγο μετά το θρίαμβο του Γουέμπλεϊ που ο Παναθηναϊκός άρχισε να διώχνει σαν στημένες λεμονόκουπες τ' αστέρια του (ο Δομάζος στην ΑΕΚ,ο Αντωνιάδης στον Ολυμπιακό,ο Φυλακούρης στον Εθνικό κλπ)!Κατάλαβα πως μόλις η κατσίκα σταματάει να κατεβάζει γάλα είναι άχρηστη πια,ήρθε μετά και το "βρώμικο" '89 και ξεμπέρδεψα και με τα κόμματα.Οσο για τη χούντα που λες το αναφέρω και 'γω στο κείμενο αλλά με στοιχεία δεν έχει αποδειχτεί τίποτα κι είναι άδικο για κείνη την ομάδα να μην της αναγνωρίσουμε το επίτευγμά της.
Να είσαι καλά και μακάρι ο ΠΑΟΚ να τα πάει καλά στην Ευρώπη!

Read more: Go to TOP and Bottom