Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Η Αγροτική Τράπεζα θέλει να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων του Νομού μαζί με το Πρόεδρό τους Μιχάλη Τζίμα, είχαν συνάντηση με τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θόδωρο Πανταλάκη, για το θέμα της τιμής του αγελαδινού γάλακτος, που έχει προκαλέσει επανηλειμμένα τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων με αποκορύφωμα την τελευταία φορά,
 που είχε προβάλλει το ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΛΛΑΣ με βίντεο και πλάνα.

Δια στόματος λοιπόν του κ Διοικητή η αντιπροσωπεία πληροφορήθηκε πως η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει σκοπό να ΠΟΥΛΗΣΕΙ την ΔΩΔΩΝΗ.

Αυτό που αναρωτιόμαστε βέβαια είναι αν ο κ Πανταλάκης θεωρεί την ΔΩΔΩΝΗ, την ΔΩΔΩΝΗ των κτηνοτρόφων όλου του Νομού, "μαγαζί" δικό του ή της Τράπεζας.

Προφανώς δεν έχει "καταλάβει" την ευθύνη της "θέσης" του και τις μαζικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση.

Σε τηλεφωνική επικοινώνια που είχε το ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΛΛΑΣ με Βουλευτές του Νομού, εκείνοι δήλωσαν πλήρη άγνοια και "πήραν" αντίθετες και "θέσεις" απόστασης, σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Φυσικά και πρέπει η ΔΩΔΩΝΗ να μείνει στην Ήπειρο και σε Ηπειρώτικα χέρια.

Φυσικά και πρέπει να εξασφαλίσει τις επενδύσεις και τα οικονομικά ανοίγματα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν κάνει οι κτηνοτρόφοι του Νομού.

Κύριε Πανταλάκη, θέλετε να εξαφανίσετε την Ήπειρο από τον χάρτη;

Σας καλούμε να πάρετε θέση.

Οι αποφάσεις αυτές της Τράπεζας, είναι "εκ του πονηρού";

Υπάρχει σχέδιο εξόντωσης και εξαθλίωσης;

Είναι ενημερωμένη η Πολιτική ηγεσία;

Βέβαια αναμενόμενες είναι οι αντιδράσεις και κινητιποιήσεις των κτηνοτρόφων, που πλέον δεν θα "παλέψουν" και διεκδικήσουν για παραπάνω εισόδημα από την εργασία τους, αλλά για ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ.

Ξεκινώντας από αύριο το μεσημέρι... που θα είμαστε και εμείς εκεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμπεράσματα της ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ, για το Πλατυγιάλι.

1. Έγινε απολύτως σαφές ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σχετικές αναφορές των υποστηρικτών της περί πράσινης ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης του τόπου μας.
α. Η χρήση του LPG καθώς και το μέγεθος της Ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας – μοναδική στον κόσμο – θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία της περιοχής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την παρουσία υψηλών ρύπων, αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, επικινδυνότητα κλπ.
β. Από τα στοιχεία που δίνουν οι επενδυτές και παραθέτονται στην μελέτη περιβαλλοντικών ορών, που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλ/νίας, είναι απολύτως σαφές ότι μιλάμε ουσιαστικά για 60 θέσεις εργασίας στην βασική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα και όταν ολοκληρωθούν όλες οι δραστηριότητες για 140 θέσεις συνολικά.
Αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας άλλων υφισταμένων δραστηριοτήτων της περιοχής όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο Τουρισμός που θα υποστούν σοβαρή βλάβη από την πιθανή λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας προκύπτει ότι σίγουρα θα υπάρξει μείωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
γ. Ο όγκος των δραστηριοτήτων και η επικινδυνότητας μιας τέτοιας επένδυσης στο χώρο του πλατυγιαλιού θα καταργήσει και στην πράξη τον Εμπορικό και Βιομηχανικό χαρακτήρα του Λιμανιού και της ΒΙ.ΠΕ αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό θα αποθαρρύνει την είσοδο εμπορικών φορτίων πάσης φύσεως στο λιμάνι καθώς επίσης και άλλες βιομηχανικές επενδύσεις με περισσότερες θέσεις εργασίας.
Οι απόψεις που κατατέθηκαν από εκπροσώπους φορέων και πολίτες υπέρ της εγκατάστασης της εν λόγω επένδυσης ήταν ελάχιστες.
2. Επιβεβαιώθηκε με τον ποιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η βούληση των
πολιτών της περιοχής μας με την κατασκευή του λιμανιού είναι μία και μοναδική :
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΟΥ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ-
Αυτός ήταν και ο σκοπός που χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Επίσης έγινε σαφές ότι οι πολίτες θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής της χρήσης του λιμανιού του Πλατυγιαλιού.
3. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη επαγρύπνησης ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση για την εν λόγω επένδυση και να σπάσει η σιωπή σε ότι αφορά τα αρνητικά της.
4. Αξιολογώντας την συμμετοχή των συμπολιτών μας σε σχέση με την σοβαρότητα του θέματος εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είναι μαζικότερη. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την συγκυρία καθώς και την παραπληροφόρηση που υφίσταται ευελπιστούμε ότι ήταν μια καλή αρχή και έπεται συνέχεια . . . με πολύ πιο δυναμική συμμετοχή . . .
5. Η Κίνηση πολιτών του Δήμου Αστακού σταθερή στην μέχρι τώρα πορεία της στα σοβαρά θέματα του τόπου μας θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του θέματος ώστε να γίνει υπόθεση όλη της κοινωνίας των συλλόγων, των πολιτών, και των φορέων.