Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Συναγερμός στο επιτελείο!Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιοΣκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 17.20 σήμερα το απόγευμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr. Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του "Χόρα" το 1976 και του "Σισμίκ" το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.
Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο κάνει τις έρευνες το Α599 TCG Çeșme. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκριμένη περιοχή στο βυθό.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος  συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.
Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο. Μάλιστα όπως και τότε έτσι και τώρα η κανονιοφόρος "Πολεμιστής", παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.
Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους Τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
http://www.defencenet.gr/

6 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Δηλαδη ο Χαρδαβελας τα έλεγε αληθεια βρε Ζει;;;

ElenaG είπε...

Βρε Δημητρη με κοψοχολιασες!
Ερχόμουν για επίσκεψη και μου έλεγε αυτό το blog
δεν υπάρχει! Δοκίμασα αρκετές φορες...
με πιάσαν και τα πατριωτικά μου και έβριζα!!!
Ώρα είναι έλεγα να κλείνουν και blog!!!
Αφού πήγα και ρώτησα και τη Ρίκη!
Μετά όμως που επέστρεψα σπίτι ξαναδοκίμασα και
όλα καλά.

zeidoron dtsoukas είπε...

Γιατί εσύ Ρίκη μου δεν το περίμενες!
Αυτά χρειάζονται για την εσωτερική κατανάλωση των δυο λαών.Βλέπω όμως πως δεν έπιασε γιατί δεν το παίζουν τα ΜΜΕ,θα δούμε!
Καλό μεσημέρι.

zeidoron dtsoukas είπε...

Ελενά μου σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.Αυτά τα κόλπα τα κάνει η google από το Μάρτη μόνο που την περασμένη εβδομάδα επιδεινώθηκαν.
Εκλεισαν πάρα πολλά μπλοκγς μεταξύ των οποίων και το δικό μου χωρίς καμια εξήγηση.
Μου ζήτησαν το κινητό μου τηλέφωνο και μου έστειλαν κωδικό επαλήθευσης για να ανοίξει,κάποιοι που δεν έδωσαν τηλέφωνο παρέμειναν κλειστοί.
Χτες δεν κράτησε πολύ,άνοιξε γρήγορα.
Να είσαι καλά,καλό μεσημέρι!

ΑNOULI είπε...

Όποιος προλάβει είναι το θέμα του Αιγαίου;;;Οι διεθνείς νόμοι είναι μόνο για μας;;;
Ας ελπίσουμε να εκτονωθεί η κατασταση γιατί το πετρέλαιο είναι πολλά λεφτά !!!
Καλό απόγευμα

zeidoron dtsoukas είπε...

Οντως Anouli μου είναι πολλά λεφτά το πετρέλαιο και γι' αυτό όχι μόνο δεν τολμάνε να το βγάλουν οι δικοί μας αλλά ούτε καν μιλάνε γι' αυτό!
Να είσαι καλά,καλό ξημέρωμα!