Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν το ΣτΕ να ακυρώσει το δημοψήφισμα; - Δύο πολίτες προσέφυγαν κατά της εγκυρότητάς του

Λέτε το ΣτΕ να είναι ο από μηχανής Θεός στη σύγχρονη τραγωδία;

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν δύο πολίτες,ένας μηχανικός και ένας δικηγόρο,προκειμένου να κριθεί αν είναι αντισυνταγματικές ή παράνομες οι νομοθετικές πράξεις που έγιναν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Μεθαύριο Παρασκευή το μεσημέρι (12μ.μ) ο αρχαιότερος
αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, συγκαλεί εκτάκτως την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να συζητηθεί η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) των δύο πολιτών που κατατέθηκε σήμερα.

Οι δύο πολίτες στρέφονται τόσο κατά της πράξης του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Οι δύο Ελληνες πολίτες υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές προπαρασκευαστικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν ότι από τις συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπεται να τίθενται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ότι ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους».

Τα έγγραφα των τριών διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) του Eurogroup της 25.6.2015, για τα οποία ο Ελληνικός λαός καλείται να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν θα τα δεχθεί ή αν θα απορρίψει, έχουν «σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο και άμεσο δημοσιονομικό αντικείμενο στην λειτουργία του κράτους και την χρηματική επάρκεια για αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών», σημειώνεται στην προσφυγή.

Παράνομες είναι, λένε οι δύο πολίτες, και οι προθεσμίες που τίθενται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού καθίσταται αδύνατη η ενημέρωση του ελληνικού λαού καθώς στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται καν τα κείμενα των διεθνών οργανισμών.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης των δύο πολιτών ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Υπενθυμίζεται, ότι από χθες δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΣτΕ ο Σωτήρης Ρίζος, καθώς αποχώρησε λόγω συνταξιοδοτήσεως και τον αναπληρώνει ο κ. Σακελλαρίου, ενώ του πρώτου θερινού Τμήματος στο ΣτΕ από σήμερα, προήδρευσε η αντιπρόεδρος Μαίρη Σάρπ, η οποία θα συμμετέχει στην Ολομέλεια της

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν το ΣτΕ να ακυρώσει το δημοψήφισμα;

Δεν είμαστε νομικοί για ν' απαντήσουμε σ' ένα τέτοιο ερώτημα,άλλωστε κορυφαίοι συνταγματολόγοι εκφράζουν δημόσια αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις....

Ομως πέρα από νομικά παράθυρα και πόρτες και με δεδομένες τις καταιγιστικές-τραγικές εξελίξεις των τριών εργάσιμων ημερών από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος όλα μπορούν να συμβούν. Ισως το ΣτΕ να είναι ο από μηχανής Θεός που θα βάλει τέλος σε μια σύγχρονη τραγωδία εν εξελίξει!

Εμείς εδώ απλοϊκά σκεπτόμενοι κι έχοντας κατά νου όσα τραγικά θα ακολουθούσαν από το πρωί του Σαββάτου 27/6,λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του,ρωτάγαμε:Είναι σίγουρο πως θα γίνει το δημοψήφισμα;

Και το ξαναρωτάμε πάλι τώρα πλέον που το σχοινί έχει παρατεντωθεί και από τις δύο πλευρές,με τις συνέπειες να τις υφίσταται μόνο ο Ελληνικός λαός και η μόνη εξήγηση από την εξουσία είναι:"...ελπίζαμε ότι οι δανειστές δεν θα το έφταναν στα άκρα"!

Εκτός κι αν μας δουλεύουν αμφότεροι και οι... τρεις,κοινή συναινέσει ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom