Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δεύτερη παρέμβαση από Άρειo Πάγο για Λύτρα: Κατ' απόλυτη προτεραιότητα η κύρια ανάκριση και η δίκη

Γιατί διατάχθηκε η επίσπευση της υπόθεσης Λύτρα - Τι προανήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης

Την παραγγελία έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη - Χθες μαζί με την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου είχαν διατάξει πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που δεν προφυλάκισαν τον ποινικολόγο.

Σε δεύτερη παρέμβαση για την υπόθεση Λύτρα προχώρησε ο Άρειος Πάγος με την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, να διατάσσει την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα λόγω της σοβαρότητας της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του.

Με την ίδια παραγγελία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά κατά προτεραιοτητα να εισαχθεί η υπόθεση και στο ακροατήριο.

Η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη έχει ως εξής:

Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο. ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Γιατί διατάχθηκε η επίσπευση της υπόθεσης Λύτρα

Σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η σημερινή παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη για επίσπευση της ανάκρισης και ταχεία εισαγωγή της υπόθεσης του ποινικολόγου στο ακροατήριο, πέραν του ότι είναι μια συνήθης διαδικασία στα εισαγγελικά δρώμενα, έγινε καθώς εκτιμάται ότι το θύμα και σύζυγός του εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση κινδύνου.

Και αυτό γιατί οι ιατρικές γνωματεύσεις, η σκληρότητα της βίας σε βάρος της συζύγου του, η υποχρέωση του κ. Λύτρα να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για να μην επαναλάβει τη βίαιη συμπεριφορά του, δεν εξασφαλίζουν ότι έχει εξαλειφθεί η επικινδυνότητά του και ότι αποκλείεται η επανάληψη της ανάλογης συμπεριφοράς.

Η πρώτη παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Είχε προηγηθεί χθες, Δευτέρα, η παρέμβαση τόσο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα όσο και της κυρίας Αδειλίνη για το ότι ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Ειδικότερα, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειες τους στο στάδιο της προδικασίας στην υπόθεση του δικηγόρου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία.

Η παρέμβαση των δύο ανωτάτων δικαστών έγινε, καθώς ο Απόστολός Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η πράξη για την οποία κατηγορείται είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Η πρόεδρος και η εισαγγελέας ζητούν να ερευνηθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος της ανακρίτριας και της εισαγγελέως που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος με περιοριστικούς όρους παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος που του αποδόθηκε και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ' ομολογία τέλεσε.

Ενισχυτικό πλαίσιο για να περιορίζονται οι δικαστικές αστοχίες προανήγγειλε ο Φλωρίδης

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, είχε προαναγγείλλει την πρόθεσή του να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο, καθώς «ο γολγοθάς μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι δικαστικές αστοχίες να περιορίζονται», στη σκιά των αντιδράσεων για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

«Αν προλάβω αυτή την εβδομάδα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα ανακοινώσουμε νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο. Ο αγώνας αυτός δεν σταματάει» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Φλωρίδης και εξήγησε στη συνέχεια ότι «θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης».

«Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το δικονομικό είναι ένα πλαίσιο που περιγράφει ενέργειες, βήματα, διαδικασίες, πράξεις, ελέγχους. Αυτό πρέπει να καταστεί πιο συγκεκριμένο, πιο προστατευτικό για τον δικαστή, αλλά κυρίως για τα θύματα και όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Αυτά πρέπει να τα οδηγήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς που καταφέρνουν να τρυπάνε ένα προστατευτικό πλέγμα» συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, βάσει των οποίων έγινε γνωστός στις αρχές ο ξυλοδαρμός της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, η σύλληψή του και η άσκηση δίωξης σε βάρος του, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε «το τι αντιμετωπίσαμε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο δεν λέγεται, από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εγώ, έλεγαν, ήμουν ακροδεξιός που εισάγει μεσαιωνικές διατάξεις που πλήττουν τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τότε υπήρξε αντεπίθεση συντονισμένη από βουλευτές της ΝΔ ότι έχουμε μια μάχη που αφορά την μόνιμη αγωνία της κοινωνίας πού θα πάμε. Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του νέου ποινικού κώδικα ήταν οι ακροδεξιοί και χρησιμοποιούσαν την ίδια φρασεολογία με την αριστερά. Όλοι αυτοί οι υποκριτές που παρουσιάζονται ως προστάτες της κοινωνίας, τους κώδικες αυτούς που επιχειρούν να προστατεύσουν την κοινωνία τους πολέμησαν με τη φρασεολογία της αριστεράς»

Ειδικά, δε, για την υπόθεση Λύτρα υπενθύμισε ότι «αν δεν είχαμε αυτό το πλαίσιο προστασίας ο γιατρός αν επέμενε θα είχε καταλήξει με χειροπέδες. Όταν το θύμα εκβιαζόμενο από τον θύτη δεν λέει την αλήθεια και ο γιατρός επιμένει, ο θύτης έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του με την ψευδή κατάθεση που οργανώνει για να κυνηγήσει τον γιατρό».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, «η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα και ασκήθηκε με βάσει τις γενικές διατάξεις του ποινικού δικαίου και τις ειδικές διατάξεις για ενδοοικογενειακή βία. Όλοι αυτοί που σχολιάζουν, οι περιφερόμενοι τηλεοπτικοί που προσπαθούν να θολώσουν τα πράγματα, να απαντήσουν αν η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα ή για πλημμέλημα; Ήταν για κακούργημα;». 

Όσον αφορά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα της υπόθεσης του Απόστολου Λύτρα ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες, δεν είναι ανεξέλεγκτες και το Σύνταγμα ορίζει από ποιον και πώς ελέγχονται. Για τους δικαστές ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».

Διευκρίνισε, δε, ότι «ο νόμος επειδή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις λέει ότι αν ο δικαστής βρίσκεται μπροστά σε έναν άνθρωπο που εκτός από την ποινική του μεταχείριση χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη τού παρέχεται. Δεν αναιρεί όμως το ένα το άλλο».

Παναγιώτης Τσιμπούκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: