Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Τι κρύβει ο πνιγμός - μυστήριο στον Σχινιά


Οι έρευνες για τη σορό άνδρα που εντοπίστηκε με δεμένο βαρίδι στο πόδι και η περίπτωση του Μεσολογγίου - Φως στην υπόθεση θα ρίξουν η ιατροδικαστική εξέταση και ο έλεγχος τoυ DNA.

«Αντίθετα με ό,τι αναφέρθηκε αρχικά, το άψυχο σώμα του άνδρα ηλικίας περίπου 40-50 ετών και ύψους περίπου 1,80 μ. δεν φαίνεται να είχε κάποιο ενδεικτικό τατουάζ. Σε πρώτη φάση εξετάζεται κυρίως το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας, χωρίς ωστόσο να αποκλεισθεί οτιδήποτε, αφού ερευνάται διεξοδικά και η περίπτωση να έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας, είτε από άτομα του οργανωμένου εγκλήματος είτε από μεμονωμένο δράστη.

Το μεταλλικό στρογγυλό αντικείμενο περίπου 10 κιλών που χρησιμοποιείται στην άρση βαρών και είχε δεμένο στο πόδι του δεν δείχνει – αρχικά τουλάχιστον – προσπάθεια να κρυφθεί για πάντα το πτώμα και τα ίχνη μιας τυχόν εγκληματικής ενέργειας. 

Κι αυτό γιατί η αλλοίωση της σορού και η άνωση θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στην ανάδυσή του στην επιφάνεια και συνεπώς στον εντοπισμό του. Ισως πρόκειται για προσπάθεια εκούσιου πνιγμού, καθώς ετησίως καταγράφονται περίπου 20 τέτοιου είδους συμβάντα. 

Είναι πιθανό, άλλωστε, όλα να συνέβησαν σε άλλη περιοχή της Αττικής, όπως το Σέσι Γραμματικού, η Ραφήνα ή απέναντι, στην Εύβοια, και το άψυχο σώμα να βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο στον Σχινιά, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων. 

Κλειδί στην πλήρη διευκρίνιση όλων των παραμέτρων της υπόθεσης, βέβαια, θα αποτελέσει η ιατροδικαστική εξέταση αλλά και ο έλεγχος τoυ DNA για την ταυτοποίηση της σορού με βάση δηλώσεις εξαφανίσεων».

Σε αυτές τις επισημάνσεις προχώρησαν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι σχετικά με την προ τεσσάρων ημερών ανάσυρση πτώματος που φορούσε αθλητικά ρούχα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για άτομο με λευκό δέρμα, ευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ημεδαπό.

Αμέσως οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. – που επίσης ασχολήθηκε με την υπόθεση – ερεύνησαν το ενδεχόμενο η σορός να ανήκει σε μέλος της εγχώριας ή ξένης μαφίας που έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. 

Ομως, από μία αρχική εξέταση δεν φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία για πρόσφατη εξαφάνιση ποινικών, ενώ δεν έχει καταγραφεί στο κοντινό παρελθόν τέτοιου είδους προσπάθεια «πόντισης» θύματος δολοφονικής επίθεσης. 

Πρόκειται, εξάλλου, για μία μέθοδο εξαφάνισης που επιλεγόταν κατά το παρελθόν, κυρίως από δικτατορικά καθεστώτα της Νότιας Αμερικής. Πάντως, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι σε παλαιότερη υπόθεση είχε επιχειρηθεί να εξαφανισθεί η σορός μέλους κυκλώματος λαθρεμπορίου τσιγάρων με αντίστοιχο τρόπο σε ποτάμι (όπως συνέβη προσφάτως και με τη δολοφονία νεαρού στο Μεσολόγγι από φίλο του κυνηγό) για τον οποίο όμως ήταν ήδη γνωστό ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη των Αρχών Ασφαλείας εστιάζουν αρχικά στο ενδεχόμενο της αυτοχειρίας και επισημαίνουν ότι ετησίως καταγράφονται περίπου 1.400 απόπειρες και ολοκληρωμένα απονενοημένα διαβήματα. 

Από αυτά, μόλις το 1,5% οφείλεται σε εκούσιο πνιγμό, είτε με ΙΧ που οδηγείται στη θάλασσα, είτε με πρόσδεση αντικειμένων στο σώμα των αυτοχείρων. Επίσης, κάθε χρόνο εξαφανίζονται περίπου 700 ενήλικοι άνδρες, με τους 550 να εντοπίζονται εκ των υστέρων ζωντανοί.

Βάση δεδομένων

Τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., άλλωστε, έχουν πλέον βάση δεδομένων με τους γενετικούς τύπους άνω των 20.000-25.000 ατόμων και μέσω αυτών έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 200 σοροί αναζητούμενων προσώπων, με το 50% εξ αυτών να είναι πρόσφυγες. Αντίστοιχα, το Εργαστήριο Ιατρικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα η Μονάδα Δικαστικής Ανθρωπολογίας (υπεύθυνοι Χαρά Σπηλιοπούλου και Κωνσταντίνος Μωραΐτης) εξετάζει περίπου 60 ανθρώπινους σκελετούς που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, με το 15%-20% των θανάτων να αποδίδονται σε εγκληματικές ενέργειες. 

Το διάστημα 1999-2021, η ίδια Μονάδα μελέτησε 142 υποθέσεις εξαφανισμένων ατόμων που ανευρέθηκαν σε στάδιο προχωρημένης σήψης ή πλήρους σκελετοποίησης. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το 57,8% αυτών παρέμειναν χωρίς ταυτοποίηση, ενώ στο 51,1% των υποθέσεων δεν ήταν δυνατός ο προσδιορισμός του τρόπου θανάτου.

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom