Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Νιγηρία: Πάνω από 100 νεκροί μετά από έκρηξη σε παράνομο διυλιστήριο πετρελαίου


Μια έκρηξη σε μια παράνομη αποθήκη διύλισης πετρελαίου στην πολιτεία Ρίβερς της Νιγηρίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νύχτας,όπως έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης και τη ΜΚΟ Youths and Environmental Advocacy Centre (YEAC).

«Η φωτιά ξέσπασε σε έναν παράνομο χώρο αποθήκευσης καύσιμων και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 100 άνθρωποι να καούν σε σημείο που να μην αναγνωρίζονται», είπε ο επίτροπος της πολιτείας για πετρελαϊκούς πόρους Γκουντλάκ Όπια.

Η ανεργία και η φτώχεια στο πετρελαιοπαραγωγό Δέλτα του Νίγηρα έχουν καταστήσει την παράνομη διύλιση αργού μια ελκυστική επιχείρηση αλλά με θανατηφόρες συνέπειες. Το αργό πετρέλαιο αντλείται από ένα δίκτυο αγωγών που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και διυλίζεται σε προϊόντα σε αυτοσχέδιες δεξαμενές.

Η επικίνδυνη διαδικασία έχει οδηγήσει σε πολλά θανατηφόρα ατυχήματα και έχει μολύνει μια περιοχή που έχει ήδη πληγεί από πετρελαιοκηλίδες σε γεωργικές εκτάσεις, κολπίσκους και λιμνοθάλασσες.

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων και Περιβάλλοντος είπε ότι πολλά οχήματα που βρίσκονταν σε ουρά για να αγοράσουν παράνομο καύσιμο κάηκαν στην έκρηξη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μερικά παιδιά, σκοτώθηκαν σε έκρηξη και πυρκαγιά σε άλλο παράνομο διυλιστήριο στην πολιτεία Ρίβερς τον Οκτώβριο.

Τον Φεβρουάριο, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει μια καταστολή για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη διύλιση του κλεμμένου αργού, αλλά με ελάχιστη προφανή επιτυχία. Διαβάστε περισσότερα

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Νιγηρία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου της Αφρικής, χάνει κατά μέσο όρο 200.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα - περισσότερο από το 10% της παραγωγής - από αυτούς που αντλούν ή βανδαλίζουν τους αγωγούς.

Αυτό ανάγκασε τις εταιρείες πετρελαίου να κηρύσσουν τακτικά ανωτέρα βία στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

https://www.reuters.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom