Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Έκρηξη στα Γρεβενά: Νεκροί οι τρεις αγνοούμενοι - Η ανακοίνωση της εταιρίας


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι δύο από τους τρεις νεκρούς είναι από το χωριό Δήμητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο εργοστάσιο κατασκευής δυναμίτιδας της ΕΛΤΕΚ, το οποίο καταστράφηκε.

Γρεβενά: Συγκλονίζει ο πύραρχος για την έκρηξη στο εργοστάσιο 

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο κατασκευής δυναμίτιδας στα Γρεβενά.

Ο πύραρχος, Α. Καλαϊδόπουλος μιλώντας στο OPEN είπε ότι «η μονάδα έχει ανατιναχθεί εντελώς. Κρανίου τόπος είναι εδώ. Υπάρχει μεγάλη έκρηξη και τρία άτομα που αγνοούνται. Πρόκειται για εργαζομένους που είχαν έρθει το πρωί, περίπου στις 08.00 για να αρχίσει η προετοιμασία για τη διαδικασία παραγωγής και προφανώς κάτι δεν πήγε καλά».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊδόπουλο, «δυστυχώς η έκρηξη ήταν μεγάλη. Εδώ έχουμε ογκόλιθους που έχουν εκτιναχθεί στα 200-300 μέτρα. Δεν είχαν πάει ακόμα όλοι οι εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν εκεί για να θέσουν τη μονάδα παραγωγής σε λειτουργία».

Όπως είπε ο ίδιος, «τα μηνύματα είναι δυσάρεστα. Έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες».

Για τους τραυματίες ο πύραρχος της Πυροσβεστικής είπε ότι «απομακρύνθηκε ένας φύλακας που ήταν σε κατάσταση σοκ» ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον αυτή την ώρα».

****************

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερεύνησαν τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, σε αρκετή απόσταση από το σημείο της έκρηξης εκτός από χαλάσματα, μπετόν και σίδερα εντόπισαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις αγνοούμενους που εκείνη την ώρα εργάζονταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα του περιστατικού οι τρεις αγνοούμενοι όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι τους βρίσκονταν μέσα ή κοντά στη μονάδα παραγωγής. 

Από την έκρηξη το κτίριο εξαϋλώθηκε ενώ ολόκληρες τσιμεντοκολώνες που το στήριζαν εκτοξέυτηκαν σε απόσταση έως και τετρακοσίων μέτρων.  Οι τρεις υπάλληλοι του εργοστασίου που αγνοούνται είναι ηλικίας από 38 έως 47 ετών, ενώ οι δύο εκ των τριών είναι κάτοικοι κοντινών χωρίων.  

Ο Μπάμπης Ορφανίδης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στη Δεσκάτη Γρεβενών, μιλώντας στο newsit.gr, μας αναφέρει ότι ο ένας εκ των τριών εργαζομένων που εξακολουθούν να αγνοούνται στα χαλάσματα, είναι ανιψιός του.

Όπως αναφέρει ο θείος του αγνοούμενου, ο άτυχος 38χρονος άντρας εργάζονταν πολύ καιρό στο εργοστάσιο.  «Είναι ανιψιός μου από πρώτο μου ξάδερφο και έχουμε καταγωγή από το χωριό Δήμητρα. Ήταν νυχτερινός στη βάρδια, και θα τέλειωνε η βάρδια του λίγη ώρα μετά την  έκρηξη. Δηλαδή όταν έγινε το συμβάν κανονικά σε μία ώρα θα έφευγε. Είναι όλοι εδώ, Πυροσβεστική, αστυνομία, ΕΜΑΚ. Κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ψάχνουν παντού. Είναι τρία άτομα τα οποία χάθηκαν. Εγώ είμαι εδώ με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και περιμένουμε. Οι έρευνες συνεχίζονται». 

Εκτός όμως από το κτίριο της μονάδας παραγωγής ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλα χώρους του εργοστάσια αλλά και σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα αρκετά μέτρα από το σημείο της έκρηξης. 

Η ανακοίνωση της εταιρίας 

Την ίδια ώρα η διεύθυνση του εργοστασίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η μονάδα παραγωγής τηρούσε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. 

“Η ΕΛΤΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, στις 21/3/22 και ώρα 08:45 περίπου, συνέβη σοβαρό ατύχημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μας στα Γρεβενά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. 

Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές. Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. 

Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει. 

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος. Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν” αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία”.

«Υπάρχει κίνδυνος»

«Η έκρηξη έγινε στην μονάδα παραγωγής, καταστράφηκε εντελώς και έχουμε τρεις αγνοούμενους. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τους πυροτεχνουργούς από τη Θεσσαλονίκη για να ελέγξουν την μονάδα παραγωγής για την ασφάλειά μας. Θα μπούμε μέσα και θα αρχίσουμε την έρευνα γιατί μέχρι τώρα η έρευνα γίνεται μόνο περιμετρικά της επιχείρησης. Από την στιγμή που είναι εκρηκτικές ύλες υπάρχει κίνδυνος», αναφέρει ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Δυτικής Μακεδονίας, Σωτήρης Κορέλας.

Θανάσης Γερασιμίδης - Αννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα 

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: