Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Το ανθρώπινο ποτάμι της προσφυγιάς έφτασε στην Ελλάδα (βίντεο)


Όλο και περισσότεροι είναι οι Ουκρανοί πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας, έπειτα από ατελείωτη ταλαιπωρία, αναζητώντας  ασφάλεια.

Άλλοι με τα λεωφορεία φτάνουν στην Αθήνα και άλλοι με τα αυτοκίνητά τους περνούν τα σύνορα από το τελωνείο του Προμαχώνα, ανακουφισμένοι και παράλληλα με τρόμο στα πρόσωπα τους για τους ανθρώπους που έχουν αφήσει πίσω τους.

Άφησαν πίσω την κόλαση του πολέμου και έφτασαν στα σύνορα με τη Ρουμανία, περπατώντας δεκάδες χιλιόμετρα και έπειτα από 20 ώρες στα λεωφορεία κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Δάκρυα χαράς αλλά και λύπης για τους δικούς τους ανθρώπους και για τη ζωή που άφησαν πίσω τους. Άλλοι χάνονται στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων και άλλοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, εκεί που θα τους περιμένουν τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Ουρές χιλιομέτρων και στο τελωνείο του Προμαχώνα. Απελπισμένοι άνθρωποι έβαλαν στο αυτοκίνητό τους μία ολόκληρη ζωή μέσα σε λίγες βαλίτσες και πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας.

Στο προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Ουκρανοί προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους. Λυγίζει η Κατρίνα, όταν μιλάει για την οικογένειά της που άφησε πίσω.

Γέφυρα βοήθειας έχει στηθεί μεταξύ εθελοντικών οργανώσεων και προξενείου για την στήριξη των Ουκρανών.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Ουκρανοί που έχουν φύγει από τη χώρα τους ανέρχονται σε περίπου 422.000, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας. Όλοι τους ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ, 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom