Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Η ζημιά που κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η Superleague είναι ανυπολόγιστη


Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την Εθνική Ομάδα που θα πάει απροετοίμαστη για τους “τελικούς” του Μουντιάλ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που θα πάνε χωρίς ελληνικό ματς στις ευρωπαϊκές ρεβάνς, και για τον κόσμο που παύει να ασχολείται με τη Superleague.

Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος 
Έκανα μια ερώτηση σε αυτούς που με ακολουθούν στο instagram. Προηγουμένως να διευκρινίσω ότι αυτοί που με ακολουθούν είναι κατά 92% άντρες ηλικίας 18 έως 54, οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητά τους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Εκανα την ερώτηση:“σε ενοχλεί αυτό που συμβαίνει με την Superleague;” . Και το 88% απάντησε ότι ενοχλείται.


Στα μηνύματα που δέχθηκα με αφορμή αυτή την ερώτηση, οι περισσότεροι σχολίαζαν αυτό που οι περισσότεροι σκεφτόμαστε συνειρμικά, δηλαδή το αυτονόητο: ότι με αυτά που κάνουν οι επιχειρηματίες του ελληνικού πρωταθλήματος μας διώχνουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή μας απομακρύνουν.

Δεν χρειάζεται να μελετάς σε βάθος τη συμπεριφορά του κοινού για να σκεφτείς ότι όταν ο ποδοσφαιρόφιλος αναγκάζεται να αποκτήσει νέες συνήθειες συχνά μένει στη νέα ρουτίνα που δημιουργεί και δεν επιστρέφει στην προηγούμενη όταν του δίδεται η ευκαιρία. 

Με άλλα λόγια, αν ο ποδοσφαιρόφιλος αναγκάζεται να μάθει να ζει χωρίς το ελληνικό πρωτάθλημα, είναι πιθανό να συνειδητοποιήσει ότι κάποιο άλλο πρωτάθλημα, που είναι ενεργό, καλύπτει τις ψυχαγωγικές ανάγκες του. 

Και γι’ αυτό συχνά καταλήγει να “κολλάει” στη νέα του συνήθεια και να μην επιστρέφει στην παλιά όταν εκείνη θυμάται να ξαναρχίσει να λειτουργεί. Αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα, που τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται σε λειτουργία και το ελληνικό κρατά κλειδωμένο το λουκέτο του. Ποιος νοιάζεται;

Θεωρητικά, όλοι αυτοί που αποφασίζουν θα έπρεπε να νοιάζονται και για άλλα. Καταρχάς για το γεγονός ότι πηγαίνουν να στείλουν την Εθνική Ομάδα να παίξει δύο “τελικούς” για την παρουσία της στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο με ποδοσφαιριστές που δεν θα έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. 

Η Εθνική έχει να παίξει στην Πρίστινα απέναντι στο Κόσοβο, στις 5 Σεπτεμβρίου, και να υποδεχθεί την Σουηδία στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 8 Σεπτεμβρίου. Αν δεν νικήσει και στα δύο παιχνίδια, οι πιθανότητες της για επιτυχία στο δεύτερο γκρουπ των European Qualifiers δεν θα είναι υπαρκτές. 

Θυμηθείτε, συζητάμε για την Εθνική Ομάδα, που έχει να παίξει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης από το 2014, δηλαδή έχει συμπληρώσει 7ετία μακριά από τα μεγάλα τουρνουά. Σε μια κανονική χώρα, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα ήταν “στα κάγκελα” και θα είχε καλέσει δημόσια την Λίγκα να αναλογιστεί το εθνικό συμφέρον και να βάλει επιτέλους σε λειτουργία το πρωτάθλημα.

Θεωρητικά, όλοι αυτοί που αποφασίζουν θα έπρεπε να αναλογιστούν και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, οι δύο ομάδες που μας απέμειναν να προσπαθούν να μπουν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα πάνε να παίξουν τις ρεβάνς για την είσοδο στην φάση των ομίλων δίχως να πάρουν ένα επίσημο ελληνικό παιχνίδι στα πόδια τους. 

Αν δεν έχει ειδικό βάρος στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων το γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο κατρακυλά στο ranking, τι είναι τελικά αυτό που μετρά για αυτούς που υποτίθεται ότι καίγονται για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;

Θεωρητικά, όπως σημείωνα πριν από μερικές μέρες, οι επιχειρηματίες θα έπρεπε να καίγονται να ανοίξουν τις πόρτες των γηπέδων τους στον κόσμο σε μια εποχή που προσπαθούν να πουλήσουν εισιτήρια, τώρα που επιτρέπεται. 

Όμως η συμπεριφορά τους αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ότι αδιαφορούν πλήρως και για την συμπεριφορά τους απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει για να αγοράσουν ένα εισιτήριο διαρκείας και είχαν προγραμματίσει μια επίσκεψη στο γήπεδο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αλλά και απέναντι σε αυτούς που σκόπευαν να προμηθευτούν ένα “απλό” εισιτήριο για να δουν μετά από δύο χρόνια έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Η συμπεριφορά της Superleague απέναντι στην κοινωνία των ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων καταντά αυτό τον καιρό εξοργιστική. Δίχως να εξηγούν στον κόσμο το “γιατί”, επειδή προφανώς ντρέπονται να το κάνουν, οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του μικροσυμφέροντός τους, όπως εκείνοι το αντιλαμβάνονται.

Δεν καταφέρνουν να αντιληφθούν ότι αυτά που κάνουν σήμερα θα τα βρουν αύριο μπροστά τους, με την κακή έννοια, όταν θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα: αυτή των εξεδρών που θα είναι άδειες επειδή δεν θα έχουν απομείνει παρά ελάχιστοι να ασχολούνται με το ελληνικό πρωτάθλημα. 

Για ακόμη μια φορά η συμπεριφορά τους είναι βλαπτική προς το ίδιο τους το προϊόν, και η ζημιά που του κάνουν σήμερα είναι ανυπολόγιστη για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom