Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Κύθηρα: Ιστιοφόρο αποβίβασε 72 μετανάστες - Άφαντοι οι διακινητές (φωτο & βίντεο)

Ωμή λογοκρισία από το Λιμενικό: «αφαιρέστε τα βίντεο με εντολές ανωτέρων»

Συνολικά 72 αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, εντοπίστηκαν χθες στα Κύθηρα.Των ερευνών προηγήθηκε ο εντοπισμός ακυβέρνητου ιστιοφόρου ανοιχτά των Κυθήρων, με το οποίο έφτασαν στο νησί.Οι έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών δεν απέδωσαν.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του https://kythera.news/

70 «εξαφανισμένοι» Κούρδοι μετανάστες «ανακαλύφθηκαν» από πολίτες στον Αυλέμονα

Τι συνέβη με τους 58 Κούρδους πρόσφυγες – εκ των οποίων 43 άτομα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι – που τα ξημερώματα του Σαββάτου αποβιβάστηκαν στις ακτές των Κυθήρων, στην περιοχή Αβλέμονας;

Από το μεσημέρι του Σαββάτου το Λιμενικό Κυθήρων απαντούσε ότι δε γνωρίζει τίποτα. «Πάρτε τηλέφωνο στο Αρχηγείο να σας πουν…» Αυτή την απάντηση λάβαμε.

Σε αντίθεση με το Λιμενικό, το Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων μας ενημέρωσε ότι γνώριζε πως επιχειρούν στις βορειοανατολικές ακτές των Κυθήρων δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ότι ο διοικητής της αστυνομίας μαζί με αστυνομικούς ευρίσκετο από το μεσημέρι στον Αυλέμονα προς αναζήτηση των μεταναστών.

Αργότερα, το βράδυ, νωρίτερα από τις 11.00 μμ η ομάδα των προσφύγων κρατούνταν αποκλεισμένη πίσω από το νεκροταφείο του Αυλέμονα, ενώ η περιοχή ήταν καλά φρουρούμενη από άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού.

Αφού έγινε γνωστό ότι οι μετανάστες – πρόσφυγες κρατούνταν εκεί, δεκάδες πολίτες βρέθηκαν στον Αυλέμονα αναζητώντας να δουν τι συμβαίνει.

Οι πολίτες κατέγραψαν την παρουσία των μεταναστών – προσφύγων, και την διαδικασία επιβίβασής τους σε σκάφη του λιμενικού στις 11.00μμ, προκαλόντας σε κάποιον λιμενικό εκνευρισμό, επειδή τύχαινε να βρίσκονται εκεί και να τραβούν βίντεο και φωτογραφίες.

70 συνολικά άτομα, με 58 αιτούντες άσυλο

Εν τέλει στον Αυλέμονα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Διδιμιώτης μέτρησε 69 άτομα να επιβιβάζονται στα σκάφη του Λιμενικού. Η πληροφόρηση που είχαμε νωρίτερα από άλλες πηγές μιλούσε για 70 άτομα, με 58 από αυτούς να ζητούν άμεση υπαγωγή τους στις διαδικασίες ασύλου.

Μεταξύ των 58 υπάρχουν 43 ανήλικοι ασυνόδευτοι.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται, το Kythera.News ερευνά όσα αναφέρονται τις τελυταίες ώρες και θα σας ενημερώνει και στη συνέχεια, καθώς υπάρχουν και άλλες εξελίξεις σχετικά.

https://kythera.news/

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Χθες το μεσημέρι, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά ν. Κυθήρων, Ιστιοφόρο να πλέει ακυβέρνητο, κενό επιβατών. Μέσα στο σκάφος βρέθηκαν πειστήρια περί εμπλοκής του σε περιστατικό παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ενώ αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην ξηρά από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σταδιακά και μέχρι τις βραδινές ώρες χθες, εντοπίστηκαν 72 αλλοδαποί στο νησί οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέρου.

Παράλληλα, διεξήχθησαν εκτεταμένες ολονύχτιες έρευνες για τυχόν εντοπισμό μελών οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης αλλοδαπών, με αρνητικά αποτελέσματα. Όπως επισημαίνει το Λιμενικό, «μέχρι τις βραδινές ώρες διαφυλάχτηκε το απόρρητο της επιχείρησης προκειμένου να εντοπιστούν τόσο οι διακινητές που διέφυγαν, όσο και λοιπά άτομα που ενεπλάκησαν στην παράνομη μεταφορά.»

Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδονται κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί δήθεν απόπειρας λογοκρισίας των τοπικών μέσων ενημέρωσης από στελέχη της τοπικής Λιμενικής Αρχής. 

Ωμή λογοκρισία από το Λιμενικό: «Αφαιρέστε τα βίντεο με εντολές ανωτέρων»

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών τηλεφωνικές πιέσεις από το Λιμεναρχείο Κυθήρων δέχθηκε τοπική ιστοσελίδα, για να αφαιρέσει βίντεο που δείχνει την επιβίβαση ομάδας των Κούρδων προσφύγων σε σκάφος του Λιμενικού.

Τηλεφωνικές πιέσεις από το Λιμεναρχείο Κυθήρων δέχθηκε η ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Adelin FM Κύθηρα, για να αφαιρέσει βίντεο που δείχνει την επιβίβαση ομάδας των Κούρδων προσφύγων στο σκάφος του Λιμενικού ΛΣ-143, αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως καταγγέλλει ο σταθμός στην «Εφ.Συν.». 

Σύμφωνα με την καταγγελία, στέλεχος του Λιμεναρχείου ζήτησε από τον σταθμό να κατέβουν από την ιστοσελίδα τα βίντεο, με «εντολές ανωτέρων», διαφορετικά να μπει ψευδής σημείωση «πλάνα αρχείου», κάτι που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πρόκειται για βίντεο που τραβήχτηκαν το ίδιο βράδυ, λίγη ώρα πριν την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του σταθμού και έχουν επίσης δημοσιευθεί στην τοπική ιστοσελίδα kythera.news και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Τα βίντεο βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», όπως και οι φωτογραφίες από την επιβίβαση των προσφύγων που δημοσιεύουμε.

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το Λιμεναρχείο Κυθήρων, το τελευταίο απάντησε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες (τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), στο σκάφος του Λιμενικού επιβιβάστηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι 58 Κούρδοι πρόσφυγες –εκ των οποίων 43 άτομα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι– που τα ξημερώματα του Σαββάτου έφτασαν στις ακτές των Κυθήρων, στην περιοχή Αβλέμονας.

Σύμφωνα με το kythera.news, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης των προσφύγων, λιμενικός πλησίασε πολίτη και είπε με αγενή συμπεριφορά: «Σβήσε αυτό που τραβάς, σβήσε το βίντεο, θα στο πάρουμε» (εννοώντας το κινητό) και επανήλθε μετά από λίγο για να το επαναλάβει.

Όπως δείχνει το οπτικό υλικό που δημοσιοποιεί η «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν πεζοί στην προκυμαία και ανέβηκαν στο σκάφος του Λιμενικού. 

→ Κύθηρα, 28 Αυγούστου του 2021: Η επιβίβαση των Κούρδων προσφύγων σε σκάφος του Λιμενικού

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες κρατούνταν για ώρα εγκλωβισμένοι πίσω από το νεκροταφείο του Αβλέμονα, ενώ το Λιμενικό αρνούνταν να δώσει πληροφορίες. 

→ Κύθηρα, 28 Αυγούστου του 2021: Η επιβίβαση των Κούρδων προσφύγων σε σκάφος του Λιμενικού

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές παραδέχονταν την ύπαρξη των προσφύγων στο νησί, αλλά παρέπεμπαν για τα περαιτέρω στο Λιμενικό Σώμα, παρόλο που οι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο. 

→ Η ομάδα των Κούρδων προσφύγων που έφτασαν στον Αβλέμονα των Κυθήρων το Σάββατο 28 Αυγούστου του 2021

Προηγουμένως, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι με email προς όλες τις συναρμόδιες αρχές ενημέρωσε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου αποβιβάστηκαν οι 58 Κούρδοι και ζήτησε την άμεση υπαγωγή τους στις διαδικασίες ασύλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες χωρίστηκαν στην ακτή σε δύο ομάδες, ενώ σκάφος του Λιμενικού έσπευσε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο Διακόφτι.

→ Η ομάδα των Κούρδων προσφύγων που έφτασαν στον Αβλέμονα των Κυθήρων το Σάββατο 28 Αυγούστου του 2021

Επίσης, νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχε ο ιστότοπος kythera.news με το αστυνομικό τμήμα Κυθήρων, οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δύο σκάφη του λιμενικού επιχειρούσαν στις ακτές και ότι στην περιοχή βρισκόταν ο διοικητής της Αστυνομίας.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom