Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Δολοφονία Κυριάκου Αμοιρίδη: Φυλάκιση 31 ετών στη σύζυγο του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία (φωτο & βίντεο)


Σε 31 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η Βραζιλιάνα σύζυγος του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, για τη δολοφονία του στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, όπως μετέδωσε το BBC.

Το πτώμα του Έλληνα πρέσβη είχε βρεθεί μέσα στο πορτμπαγκάζ του απανθρακωμένου αυτοκινήτου του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 30 Δεκεμβρίου 2016, ύστερα από τέσσερις ημέρες που ήταν αγνοούμενος. Το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, βρέθηκε καμένο κάτω από μια γέφυρα, κοντά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. 

Η σύζυγός του ήταν εκείνη που ενημέρωσε στην αστυνομία, 48 ώρες μετά την εξαφάνισή του, πως ο σύζυγός της έφυγε από το σπίτι, όπου διέμεναν, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Όταν δεν μπορούσε να τον βρει και να επικοινωνήσει μαζί του, τότε αποφάσισε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Βραζιλιάνικα ΜΜΕ μετέδιδαν πως η γυναίκα του πρέσβη είπε στους αστυνομικούς πως ο 59χρονος Αμοιρίδης της είπε ότι θα φύγει, αλλά όχι πού θα πάει. Ήταν κάτι, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, που συνήθιζε να κάνει και πολλές φορές υποστήριζε πως βρισκόταν σε αποστολές της πρεσβείας.

Η σύζυγός του, η Φρανσουάζ ντε Σούζα Ολιβέιρα, διατηρούσε σχέση με τον αστυνομικό Σέρτζιο Γκόμες, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι σκότωσε τον Έλληνα διπλωμάτη καθοδηγούμενος από εκείνη και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 22 ετών.

Η Φρανσουάζ και ο Σέρτζιο γνωρίστηκαν, όταν ο αστυνομικός πήγε στο σπίτι του πρέσβη ως υπεύθυνος για το σύστημα ασφαλείας και συναγερμού. Εργαζόταν επίσης ως άνδρας ασφαλείας ενός δικηγόρου, φίλου του Αμοιρίδη. Ο Σέρτζιο μπαινόβγαινε στο σπίτι συχνά και μάλιστα από ένα δωμάτιο που ήταν κοντά στην εξώπορτα, ώστε να είναι σίγουρος εκείνος και η 40χρονη πως δεν θα τους έβλεπε κανείς.

Σύμφωνα με τον Evaristo Magalhães, έναν από τους επικεφαλής των ερευνών, η 40χρονη έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Αμοιρίδη ώστε να μπορέσει ελεύθερη να απολαύσει τη σχέση της με τον αστυνομικό. Και για να είναι σίγουρη πως δεν θα πέσει καμία υποψία πάνω της, το βράδυ που επρόκειτο ο εραστής της να δολοφονήσει τον σύζυγό της πήρε τη 10χρονη κόρη τους και έναν οικογενειακό φίλο για να πάει σε εμπορικό κέντρο και έτσι να εξασφαλίσει πως την ώρα που θα γινόταν το φονικό, εκείνη ήταν αλλού!

Ο αστυνομικός αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως αναγκάστηκε να ομολογήσει, όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν βίντεο στο οποίο ο ίδιος έχει καταγραφεί να μπαίνει και να βγαίνει από το σπίτι το μοιραίο βράδυ.

Στην ομολογία του, αποκάλυψε πως ήρθε στα χέρια με τον Κυριάκο Αμοιρίδη και τελικά τον σκότωσε με το όπλο του, μεταφέροντας στη συνέχεια το πτώμα σε άλλο σημείο, με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο πρέσβης.


Στο τέλος της δίκης, που διήρκεσε τρεις ημέρες, ένας δικαστής χαρακτήρισε το έγκλημα “κτηνώδες”.

Ο ξάδερφος του Γκόμες, ο Εντουάρντο Μορέιρα Τεντέσκι ντε Μέλο, κρίθηκε αθώος, αλλά έχει ήδη εκτίσει ένα χρόνο στη φυλακή, επειδή βοήθησε στην απόκρυψη του πτώματος του Έλληνα πρέσβη.

Ο 59χρονος Κυριάκος Αμοιρίδης είχε διατελέσει πρόξενος της Ελλάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, από το 2001 ως το 2004, και είχε επιστρέψει στη Βραζιλία ως πρέσβης τη χρονιά που δολοφονήθηκε. Είχε παντρευτεί την Φρανσουάζ το 2004 με την οποία είχε αποκτήσει μια κόρη που ήταν δέκα ετών, όταν εκείνος δολοφονήθηκε.


Η 40χρονη τότε σύζυγος του διπλωμάτη και ο 29χρονος εραστής της είχαν συλληφθεί από την αρχή, καθώς είχαν κριθεί βασικοί ύποπτοι για το φόνο του πρέσβη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom