Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Αυξήσεις - φωτιά έως 50% στους λογαριασμούς ρεύματος από το Σεπτέμβριο


Αυξήσεις-φωτιά φέρνει στα τιμολόγια ρεύματος το άλμα των τιμών που καταγράφεται στη χονδρεμπορική αγορά σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και 50% και θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

Το ράλι στη χονδρική πυροδοτείται από έναν συνδυασμό εξωγενών παραγόντων: την άνοδο των τιμών των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την άρνηση της Gazprom να παραδίδει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις χώρες της Ασίας. 


Έτσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα από 25 ευρώ τον Μάιο. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 157 ευρώ, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικότερα στην κυβέρνηση ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι έντονος, ωστόσο δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό τους, αφού κατά κύριο λόγο οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων, που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών των CO2 ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.

Η Gazprom

H στάση της ρωσικής Gazprom, βασικού προμηθευτή της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, να μην παραδίδει τις συμπληρωματικές ποσότητες που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή αγορά ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές για την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης LNG από τις χώρες της Ασίας έχουν οδηγήσει τις τιμές του εισαγόμενου καυσίμου στα 48 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 25 ευρώ η μεγαβατώρα τον Μάιο. Οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης έχουν πάρει «φωτιά» και κινούνται σταθερά πια πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, με τα υψηλότερα επίπεδα να διαμορφώνονται στις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία 155 ευρώ, Σερβία 145 ευρώ, Κροατία και Σλοβενία 125 ευρώ, Ρουμανία και Ουγγαρία 115 ευρώ) και την Ελλάδα να εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους.

Προσπάθειες συγκράτησης

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τουλάχιστον κερδοσκοπικές τάσεις, αφού οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα υψηλά επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της ΡΑΕ να θέσει σε διαβούλευση προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει όταν υπογράφει σύμβαση το τελικό κόστος που θα πληρώσει και με την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν οι προμηθευτές, οι οποίες όμως βρίσκουν αντίθετες τις εταιρείες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ. Η σχετική διαβούλευση που έληγε χθες πήρε παράταση μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. 

Στο πλαίσιο συγκράτησης των αυξήσεων εντάσσεται και η απόφαση της ΡΑΕ να επιμερίσει την ανάκτηση ποσού ύψους 16,7 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ που αντιστοιχεί σε υποανάκτηση εσόδου για τη χρήση του δικτύου διανομής του έτους 2019, σε ορίζοντα 8ετίας. Ετσι, το ποσό που θα περάσει στην κατανάλωση ως χρέωση τέλους δικτύου για το 2021 περιορίστηκε σε 1,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον ΔΕΔΔΗΕ.

Υπό συζήτηση, τέλος, φαίνεται να έχει τεθεί από κάποιες πλευρές η ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε το πλεόνασμα που δημιουργείται στον ΕΛΑΠΕ από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος να διαμοιραστεί στους καταναλωτές, περιορίζοντας τη συνεισφορά που καταβάλλουν οι ίδιοι. Με επιφύλαξη βλέπει η ΡΑΕ πάντως ένα τέτοιο σενάριο, καθώς εκτιμά ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom