Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Η προπαγάνδα των Τούρκων για τον νεκρό στον Έβρο και η αντίδραση της Ελλάδας - Αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr


Με καταιγισμό πληροφοριών και δημοσιευμάτων, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης καλλιεργούν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κλίμα ότι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν Τούρκο στα σύνορα του Έβρου.

του Χρήστου Μαζανίτη 
Στην πορεία η «είδηση» εμπλουτίστηκε, καθώς υποστήριζαν ότι εκτός από ένστολους ήταν και άνδρες με πολιτικά ρούχα.

Εν συνεχεία, άρχισε να γίνεται λόγος για υπόθεση διακίνησης μεταναστών, που οδήγησε σε ένοπλη συμπλοκή με τους Έλληνες φρουρούς των συνόρων.

Το γεγονός

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, που πρώτο αποκάλυψε την «είδηση», νεκρός είναι ο 43χρονος Mehmet Durgun (Μεχμέτ Ντουργκούν) ενώ τραυματίας είναι ο 50χρονος Süleyman Şener (Σουλεϊμάν Σενέρ).

Κατά στρατιωτικές πηγές ενημέρωσης του enikos.gr, θεωρείται γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει Τούρκος νεκρός όπως επίσης και τραυματίας.

Σύμφωνα με το DHA, όλα συνέβησαν στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, στις όχθες του ποταμού, κοντά στο χωριό τουρκικό χωριό Meriç, το οποίο γεωγραφικά βρίσκεται στην ευθεία από το Σουφλί.

Η προβοκάτσια

Συγκλίνουσες πληροφορίες του enikos.gr, από αρκετές πηγές ενημέρωσης, όχι μόνο διαψεύδουν την «είδηση» της συμπλοκής, με πρωταγωνιστές στελέχη είτε των Ενόπλων Δυνάμεων είτε της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά φαίνονται να συμφωνούν στο σενάριο της προβοκάτσιας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι γεγονός ότι έχει στριμωχτεί για τα καλά, με το θέμα των πυρκαγιών. Τη στιγμή που η τουρκική προεδρία διαθέτει 7 VIP αεροπλάνα και η αεροπορία της χώρας δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, οι πυρκαγιές έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μαζί με αυτές έχει φουντώσει η οργή εναντίον της κυβέρνησης.

Το κακό σόου που έστησε ο Ερντογάν, να περιφέρεται με λεωφορείο στη δοκιμαζόμενη Μαρμαρίδα και να πετά τσάι στους κατοίκους, σαν να ταΐζει σκυλιά, έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερες αντιδράσεις.

Πλέον, η ελληνική πλευρά θεωρεί βέβαιο ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ιστορία για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Σε επιφυλακή

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει - ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή ένστολων είτε των Ενόπλων Δυνάμεων είτε της Αστυνομίας.

Ο Έβρος, λόγω καλοκαιριού και ειδικά φέτος που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες έχει πολύ χαμηλή στάθμη και σε ορισμένα σημεία καθόλου νερό. Αυτό διευκολύνει τη διακίνηση πολλών λαθραίων προϊόντων, από την Τουρκία προς την ελληνική πλευρά και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει έντονη φύλαξη.

Τα τελευταία βράδια, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στα σημεία που δεν έχει νερό το ποτάμι, με τους λαθρεμπόρους να δείχνουν ιδιαίτερα δραστήριοι.

Τα σενάρια που προκρίνονται ως τα πιο πιθανά είναι ο νεκρός και ο τραυματίας Τούρκοι είτε να συνεπλάκησαν με άλλους λαθρεμπόρους Τούρκους είτε ακόμη και να είχαν μεταξύ τους διαφορές και να έστησε, τελικά, ο τραυματίας αυτή την ιστορία. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι και ο μοναδικός μάρτυρας, που κατήγγειλε το «γεγονός».

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται – και που φαίνεται να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες – είναι οι Τούρκοι δουλέμποροι ή λαθρέμποροι να ήρθαν σε επαφή με Έλληνες λαθρεμπόρους με τους οποίους τα "χάλασαν" στη συμφωνία, με αποτέλεσμα να μιλήσουν τα όπλα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr αυτή τη στιγμή βρίσκονται όλες οι μονάδες και τα φυλάκια στον Έβρο, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου σε αυξημένη επιφυλακή, υπό τον φόβο εκδήλωσης προβοκάτσιας ή ασύμμετρης απειλής.

Τον δε χειρισμό της υπόθεσης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Εξωτερικών.


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Μετά από πληθώρα τουρκικών δημοσιευμάτων αλλά και την κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει σε διάβημα και να καλέσει για εξηγήσεις την Επιτεραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ισχυρισμούς οι οποίοι απορρίπτονται στο σύνολό τους.

«Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο.

Επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ένας 43χρονος Τούρκος έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό που δέχτηκε από την ελληνική πλευρά των συνόρων στον Έβρο.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα, κάνουν αναφορά για περιστατικό που συνέβη το Σάββατο στην όχθη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί φυσικό σύνορο με την Ελλάδα, κοντά στο χωριό Αντασαρχανλί της Αδριανούπολης. Το Αντασαρχανλί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ελληνικό χωριό Λαγυνά, βόρεια του Τυχερού.

Ωστόσο, πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως το συμβάν έγινε στην τουρκική περιοχή του Εβρου, σε σημείο με πολύ πυκνή βλάστηση. Επρόκειτο για διακινητές λαθρομεταναστών  και ο ένας από τους δύο Τούρκους που ενεπλάκησαν ήταν μάλλον μεθυσμένος.  Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ήδη έχει γίνει έρευνα τόσο στην πλευρά του στρατού όσο και της αστυνομίας, από την οποία δεν προκύπτει πως έπεσαν πυροβολισμοί από την ελληνική πλευρά. 
2
amm-1

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το  φερόμενο θύμα Μεχμέτ Ντουργκούν καθόταν με τον συγχωριανό του Σουλεϊμάν Σενέρ, 60 ετών, στην όχθη του ποταμού, όταν δέχτηκε πυροβολισμό στο πρόσωπο. Σύμφωνα με τον Σενέρ, που έσπευσε στο κοντινό χωριό όπου ενημέρωσε για το περιστατικό, ο Ντουγκούν πέθανε ακαριαία.

Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο που μετέφερε τη σωρό του θύματος στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Αδριανούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom