Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Δριμύ κατηγορώ κατά κυβέρνησης από τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (ηχητικό)

«Είχαμε προειδοποιήσει για τον καύσωνα»

Oι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τον έκτακτο χαρακτήρα του καύσωνα και τους κινδύνους τόνισε σε δηλώσεις του στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτός ο καύσωνας θα είναι επικίνδυνος και θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όσο και λόγω της μεγάλης διάρκειας» είπε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Με πικρία αναφέρει ότι κακώς απορρίφθηκε το αίτημα να χαρακτηριστούν αργίες κάποιες ημέρες αυτής της δύσκολης εβδομάδας. «Το αίτημα όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά χλευάστηκε. Είδα ακόμα και σχετικές γελοιογραφίες. Κακώς, γιατί είναι ένα ακραίο φαινόμενο, ένας αόρατος κίνδυνος ο καύσωνας, για τον οποίο είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως».

Ο Κώστας Λαγουβάρδος διευκρινίζει πως «όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είχαμε ανέμους μέτριους, έντασης 2-3 μποφόρ που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλες φωτιές όπως στο Μάτι όπου είχαμε πυροθύελλα».

Ωστόσο εξηγεί ότι «Ζήσαμε έναν πολύ ζεστό Ιούλιο, ξεκίνησε με τον 10ήμερο καύσωνα Ιουνίου – Ιουλίου και συνεχίστηκε με τον πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνα που θα διαρκέσει ως και την Παρασκευή. Γι’ αυτό κάναμε την πρόταση να χαρακτηριστούν αργίες κάποιες ημέρες αυτής της εβδομάδας. Και το αίτημα αυτό όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά χλευάστηκε. Είδα ακόμα και σχετικές γελοιογραφίες. Κακώς, γιατί είναι ένα ακραίο φαινόμενο, ένας αόρατος κίνδυνος, για τον οποίο είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως».

Όσο για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, «Πέμπτη και Παρασκευή η θερμοκρασία παραμένει ψηλά αλλά ενισχύονται οι άνεμοι με την πτώση της θερμοκρασίας να γίνεται αισθητή το Σαββατοκύριακο».

Ακούστε τις δηλώσεις του Κώστα Λαγουβάρδου:

https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: