Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μάχη της Πυροσβεστικής με τον χρόνο - Σοκάρει ο αριθμός των καμένων εκτάσεων (βίντεο)


Δραματικές είναι οι ώρες στην Εύβοια. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στις Ροβιές έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τον χρόνο και να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, καθώς σε λίγη ώρα δε θα είναι διαθέσιμα τα εναέρια μέσα.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια, με την περιοχή στις Ροβιές να παραμένει χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στα σημεία της πύρινης λαίλαπας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί 150 σπίτια, έχουν μεταφερθεί από την παραλία όπου κατέφυγαν για να σωθούν 85 άτομα, και τρεις πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στο κέντρο υγείας με εγκαύματα στα χέρια.

Πέρα από τις Ροβιές, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Καλαμούδι, Παλαιοχώρι, Δαμιά, ενώ και στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ βρίσκονται καλόγεροι.

Λίγο νωρίτερα, αποκλεισμένοι πολίτες μεταφέρθηκαν με το καράβι σε ασφαλές σημείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφτασε στις Ροβιές ferry boat, ούτως ώστε να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους. Ανάμεσα τους υπήρχαν έγκυες και μωρά. Συνολικά 85 άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αιδηψού.

Τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν γίνει στάχτη, με τους κατοίκους να τρέχουν στη θάλασσα προκειμένου να σωθούν. Τρεις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας με εγκαύματα στα χέρια.

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας Κέντρα Υγείας & το νοσοκομείο Χαλκίδας

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Αρχαία Ολυμπία

Η φωτιά, που ξέσπασε στην περιοχή Ηράκλεια στην Αρχαία Ολυμπία, μαίνεται με τις Αρχές να δίνουν εντολή για εκκένωση οικισμών.

Εκτος ελέγχου είναι η πυρκαγιά στην Ηλεία. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

Μάλιστα, από την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και η κοινότητα Μιράκα, λόγω των δύο πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή της Ηράκλειας και της Μιράκα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Ολυμπία.

Μήνυμα του 112

Λίγο μετά τις 18:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αρχαία Ολυμπία. «Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας» αναφέρει το μήνυμα.

Νωρίτερα, είχε σταλεί μήνυμα για την εκκένωση 7 χωριών έλαβαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μαίνεται μεγάλη Πυρκαγιά.

Πρόκειται για το Πελόπιο, τον Πλάτανο, τον Κοσκινά, τον Μάγειρα, τον Κλαδέο, την Καυκωνία και το Χελιδόνι.

«Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο, εκκενώστε τώρα προς Πύργο από Εθνική Οδό Τρίπολης-Ολυμπίας. Αν βρίσκεστε, στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι, εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διακοπή κυκλοφορίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Πύργου, από το 124ο χλμ μέχρι και το 13ο χλμ έχιε διακοπή.

Με ανακοίνωσή της η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην μετακινούνται λόγω πυρκαγιών προς Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Χελιδόνι, Πουρνάρι , Καυκωνία και Μοίρακα καθώς στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Στην Αρχαία Ολυμπία Μενδώνη & Χρυσοχοΐδης

Στην Αρχαία Ολυμπία μετέβη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στην περιοχή έφθασε επίσης από χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
https://www.megatv.com/

Σοκάρει ο αριθμός των καμένων εκτάσεων

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα).

Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο – Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

Η ομάδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Αστεροσκοπείου (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μετά από επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom